Τρίτη 16 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΑΧΛΑΔΑΣ ΑΕ» - ΦΛΩΡΙΝΑ
Ακρωτηριάστηκε 37χρονος οδηγός βυτιοφόρου

Ανακοίνωση - καταγγελία από το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας

Ορυχείο εξόρυξης λιγνίτη (φωτ. αρχείου)
Ορυχείο εξόρυξης λιγνίτη (φωτ. αρχείου)
Το σοβαρό εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη, στα «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας ΑΕ», στη Φλώρινα, με αποτέλεσμα να χάσει το δεξί του πόδι ένας 37χρονος εργαζόμενος, ήρθε να καταδείξει τις συνέπειες από τις ελλείψεις σε μέτρα υγείας και ασφάλειας, όταν η παραγωγή γίνεται με σκοπό το μεγαλύτερο κέρδος, είτε τα ορυχεία τα εκμεταλλεύεται ιδιώτης είτε το κρατικό μονοπώλιο.

Ο 37χρονος οδηγός βυτιοφόρου τραυματίστηκε στις 4.30 το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, όταν πήγε να εφοδιάσει με καύσιμα ένα γκρέιντερ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έδεσε χειρόφρενο και κατέβηκε από το όχημα, όταν είδε ξαφνικά το βυτιοφόρο να κινείται. Πήδηξε αμέσως πάνω και προσπάθησε να το ακινητοποιήσει, όμως έπεσε πάνω του διερχόμενο χωματουργικό όχημα.

Ο 37χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, με συντριπτικά κατάγματα στα δύο πόδια. Οι γιατροί τελικά προχώρησαν σε ακρωτηριασμό του δεξιού του ποδιού (κάτω από το γόνατο) ενώ ελπίζουν ότι θα σώσουν το αριστερό. Την Παρασκευή, επισκέφθηκε το λιγνιτωρυχείο κλιμάκιο της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας, το οποίο διερευνά τις συνθήκες του «ατυχήματος».

Το ΣΕΕΕΝ Δυτικής Μακεδονίας καταγγέλλει ανάμεσα σε άλλα ότι «τα εξαντλητικά ωράρια, η εντατικοποίηση της εργασίας, η ελλιπής συντήρηση του εξοπλισμού κ.ά. που στόχο έχουν τη μεγιστοποίηση των κερδών, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση των ατυχημάτων (...) Είναι γνωστός ο καθημερινός αγώνας για έστω ένα δρομολόγιο επιπλέον, με 10ωρα δουλειάς. Οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους και για τους γύρω τους είναι μεγάλοι. Επιπλέον παράγοντας είναι και η απλήρωτη εργασία για τους εργαζόμενους σε ιδιοκτήτες φορτηγών.

Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ και η παραχώρηση ορυχείων στους ιδιώτες θα έχουν αποτέλεσμα την αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των ομίλων (...) που θα τον πληρώσουν για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι (είναι χαρακτηριστικό ότι η διαχειρίστρια του Ορυχείου της Αχλάδας, όταν είχε διαφωνίες με τη ΔΕΗ για την τιμή του λιγνίτη, δεν δίστασε να αφήσει τους εργαζόμενους σε περίοδο εορτών δύο μήνες χωρίς δουλειά). Η προσπάθεια μείωσης του κόστους θα έχει αποτέλεσμα τη μείωση μισθών, την έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας, την εντατικοποίηση και την αύξηση των ατυχημάτων».

Το ΣΕΕΕΝ καλεί τους εργαζόμενους στο Ορυχείο Αχλάδας να δυναμώσουν το κλαδικό σωματείο, παλεύοντας για μέτρα υγείας και ασφάλειας, ανάκτηση απωλειών, στον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ