Πέμπτη 18 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ
Στο νοσοκομείο με τροφική δηλητηρίαση 40 πρόσφυγες

Καταγγελία σε βάρος ΜΚΟ για απολύσεις εργαζομένων

Με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Χίου, από την Τρίτη το μεσημέρι έως το βράδυ, δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες που μένουν στον καταυλισμό της Σούδας. Συνολικά, μεταφέρθηκαν 40 άτομα, από τα οποία δύο τελικά παρέμειναν νοσηλευόμενα στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις, η δηλητηρίαση προκλήθηκε από το μεσημεριανό γεύμα με κοτόπουλο. Τη σίτιση των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στον καταυλισμό της Σούδας έχει αναλάβει ΜΚΟ με την επωνυμία «Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων» (NRC), η οποία με τη σειρά της έχει αναθέσει την παρασκευή του συσσιτίου σε τοπική επιχείρηση.

Από τη διοίκηση του νοσοκομείου Χίου δόθηκαν οδηγίες για τη συστηματική απολύμανση των χώρων υγιεινής του καταυλισμού, καθώς και για ειδικό μενού χτες το πρωί. Από το υγειονομικό ελήφθησαν δείγματα του φαγητού, προκειμένου να εξεταστούν, για να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια της δηλητηρίασης.

Στο μεταξύ , την απόλυση 42 εργαζομένων από την NRC καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου.

Στη ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η NRC μετέφερε την έδρα της στη Θεσσαλονίκη και «μάλιστα χρησιμοποίησε όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, που έχει διαμορφωθεί το προηγούμενο διάστημα, για να μπορέσει να απολύσει 42 εργαζόμενους, αλλά και για να μην τους καταβάλει αποζημιώσεις».

Επισημαίνεται πως το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου πρόσφατα κατήγγειλε και την ΜΚΟ «Praksis», που δραστηριοποιούνταν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη ΒΙΑΛ, για την απόλυση 25 εργαζομένων.

Με αφορμή τις απολύσεις αυτές, το Σωματείο καταγγέλλει ότι «πίσω από τη δράση των ΜΚΟ στο σοβαρό πρόβλημα του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού έχει στηθεί ένας χορός εκατομμυρίων στις πλάτες εργαζομένων και ξεριζωμένων προσφύγων. Η θέση των εργαζομένων δεν είναι με τα συμφέροντα αυτών των επιχειρήσεων παραγωγής "ανθρωπισμού".

Η στάση της NRC και της "Praksis" δεν είναι μεμονωμένα γεγονότα. Οι πρόσφυγες χρειάζονται ανθρώπινους και αξιοπρεπείς, ανοιχτούς και δημόσιους, προσωρινούς και βραχείας διάρκειας χώρους υποδοχής και φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με την πρόσληψη των εργαζομένων που σήμερα είναι σε ΜΚΟ και με συμβάσεις που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους», αναφέρεται ανάμεσα στα άλλα, στην ανακοίνωση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα για την καταβολή των δεδουλευμένων (2024-05-10 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΜΚΟ «PRAKSIS» (2018-09-06 00:00:00.0)
Ερώτηση για το γιαπί - «κέντρο φιλοξενίας» στο Μενίδι (2017-02-07 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις στο πλαίσιο του δίμηνου δράσης (2014-09-24 00:00:00.0)
Κορυφώνονται οι αντιδράσεις (2008-01-03 00:00:00.0)
Ας περάσει κι από την Ομόνοια (2007-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ