Τετάρτη 24 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ»
Προετοιμασία νέων δομών για την εμπέδωση της ιμπεριαλιστικής «σταθερότητας»

Δρομολογείται η συγκρότηση μιας «δομής ασφάλειας» κατά τα πρότυπα του ΟΑΣΕ στη Ανατολική Μεσόγειο

Από τις εργασίες της Διάσκεψης
Από τις εργασίες της Διάσκεψης
Ολοκληρώθηκε χτες στη Ρόδο η 2η «Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα», που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών, με θέμα την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται για πρωτοβουλία που έχει αποσπάσει τα εύσημα από την ευρωατλαντική συμμαχία και σηματοδοτεί την πρόθεση της κυβέρνησης να αναλάβει αναβαθμισμένους ρόλους στο ξεδίπλωμα των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή, όχι βέβαια προς όφελος του λαού, αλλά για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Στη Διάσκεψη συμμετείχαν 20 αντιπροσωπείες, απ' τις οποίες 10 ήταν από κράτη του αραβικού κόσμου, απ' τον Αραβικό Σύνδεσμο και το Συμβούλιο Συνεργασίας των Κρατών του Κόλπου, ενώ συμμετείχε και η Ινδονησία ως παρατηρητής. Επίσης, συμμετείχαν αντιπροσωπείες από 7 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρώπης.

Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε για τον Ιούνη του 2018 και σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, θα έχει ως κύριο θέμα συζήτησης «τη δημιουργία ενός πλαισίου και μιας δομής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, αντίστοιχη με τη ΔΑΣΕ και τον ΟΑΣΕ που έχουμε στην Ευρώπη».

Είναι φανερό ότι οι ζυμώσεις αφορούν τη συγκρότηση μιας ευρωΝΑΤΟικής δομής, συμπληρωματικά στις ήδη υπάρχουσες, για να προωθείται καλύτερα και να εμπεδώνεται η ιμπεριαλιστική «σταθερότητα» στην ευαίσθητη από κάθε άποψη περιοχή της Αν. Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, όπου συγκρούονται ανταγωνιστικά οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, το παραπάνω σχέδιο αφορά τη σύσταση ενός κοινού χώρου ασφάλειας «με βάση τη διεθνή εμπειρία και ιδιαίτερα εκείνη του ΟΑΣΕ», «μια δομή ασφάλειας για την Ανατολική Μεσόγειο», που αργότερα θα επιδιωχθεί η επέκτασή της ανατολικότερα και νοτιότερα.

Οπως είπε, «το ζήτημα της ασφάλειας, εφόσον επιδιώκουμε να σταθεροποιήσουμε την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, θα θελήσουμε στο μέλλον να το επεκτείνουμε και προς το νότο και προς ανατολάς. Κάναμε ένα σοβαρό βήμα. Συγκροτούμε άλλη μια διεθνή οργάνωση με πρωτοβουλία της Ελλάδος και βρίσκουμε μεγαλύτερη ανταπόκριση από οποιαδήποτε άλλη φορά. Αυτή η ανταπόκριση καταδεικνύει ότι το κύρος της χώρας μας και η αναγνώριση του ρόλου της είναι μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε».

Αποφασίστηκε, επίσης, να προωθηθούν δύο νέα τριμερή σχήματα συνεργασίας, το ένα με Ελλάδα - Βουλγαρία - Αρμενία και το άλλο με Ελλάδα - Βουλγαρία - Γεωργία. Επίσης, να προωθηθεί η συνεργασία των τεσσάρων βαλκανικών κρατών - μελών της ΕΕ με τις τέσσερις χώρες του Βίσεγκραντ.

Προσδοκίες για νέα πεδία επιχειρηματικής δράσης

Την οικονομική διάσταση της πρωτοβουλίας και τα οφέλη που προσδοκά για την ελληνική αστική τάξη, περιέγραψε σε συνέντευξη Τύπου ο Ν. Κοτζιάς. Αναφερόμενος στο ασταθές περιβάλλον στα βόρεια και στα ανατολικά της χώρας, ο Ελληνας ΥΠΕΞ σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Είναι ολοφάνερο ότι αυτό το περιβάλλον δεν ωθεί στην κατεύθυνση περισσότερων συνεργασιών και ανάπτυξης της οικονομίας μας. Αρα, πρέπει δραστήρια να αλλάξουμε, όσο μπορούμε, την ατζέντα. Να βγάλουμε θετικά στοιχεία σύμπτυξης και συνεργιών, οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, ώστε να φτιάξουμε ένα καλύτερο περιβάλλον για την οικονομία μας.

Δηλαδή, πέρα από τη θεματολογία της ειρήνης, της ασφάλειας και των σχέσεων με τα άλλα κράτη, υπάρχει κι ένα θέμα ενδιαφέροντος στενά ελληνικό: Σε ποιο περιβάλλον αναπτύσσεται η ελληνική κοινωνία και οικονομία. Και πρέπει αυτό να το καλυτερεύσουμε. Είμαστε πια σε θέση να βοηθήσουμε συνειδητά προς μια τέτοια κατεύθυνση».

Σύμφωνα, τέλος, με τον υπουργό, εφεξής μια ομάδα από έμπειρους διπλωμάτες θα καθοδηγεί τη δράση στο διάστημα που μεσολαβεί των Διασκέψεων και θα συσταθεί μια «κατευθυντήρια ομάδα» από νέους διπλωμάτες που θα «τρέχει» τα διαφορετικά σχέδια που συμφωνήθηκαν, π.χ. στον οικονομικό τομέα, ιδιαίτερα στον τουρισμό, στις μεταφορές, ίσως στη φαρμακοβιομηχανία κ.α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ