Τετάρτη 24 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Τριβές» στην αναζήτηση φόρμουλας συμβιβασμού

Το παζάρι δυναμώνει (φωτ. από παλιότερη συνάντηση του Κύπριου ηγέτη και του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ)

Copyright 2017 The Associated

Το παζάρι δυναμώνει (φωτ. από παλιότερη συνάντηση του Κύπριου ηγέτη και του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ)
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ετοιμότητα όλων των πλευρών για ένταση του παζαριού καταγράφουν οι εξελίξεις, μετά και το προχτεσινό διάγγελμα του Κύπριου Προέδρου, με το οποίο αποκάλυψε ότι κατέθεσε πρόταση για άμεση συνέχιση της Διάσκεψης στη Γενεύη, συζήτηση των κεφαλαίων «Ασφάλεια» και «Εγγυήσεις» και συνέχιση των συνομιλιών για εσωτερικά, εφόσον υπάρξει συμφωνία στο πρώτο ζήτημα.

Χτες, ο Νίκος Αναστασιάδης επέμεινε στην πρότασή του, εξηγώντας ότι δεν είναι αρνητικός «προτού μεταβούμε στη Γενεύη να γίνουν ακόμα περισσότερες προσπάθειες στην Κύπρο για περισσότερες συγκλίσεις».

Από τη μεριά του, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επέμεινε στην ανάγκη οι συνομιλίες να συνεχιστούν, εξετάζοντας συνολικά τα θέματα που εκκρεμούν, λέγοντας πως «ήρθε η ώρα οι πλευρές, λαμβάνοντας δύσκολες αποφάσεις, να κάνουν αμοιβαία βήματα με την προσέγγιση ενός "πακέτου"». Πρόσθεσε ακόμα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά «είναι έτοιμη πάντοτε για τη σύγκληση και πάλι άμεσα της Διάσκεψης και επιθυμεί να παραμείνει εκεί μέχρι να παραχθεί ένα αποτέλεσμα», και υποστήριξε ότι η πρόταση του Αναστασιάδη δεν συνάδει με το Κοινό Ανακοινωθέν του Φλεβάρη του 2014, όπου γινόταν αναφορά σε «διαπραγμάτευση αλληλένδετη των θεμάτων».

Στο μεταξύ, οι αντιδράσεις για την πρόταση που κατέθεσε η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίστηκαν και χτες. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι «θα είναι πραγματικά τραγικό αν για διαδικαστικούς λόγους οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε αδιέξοδο», και προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι «συμφωνούμε με τον Πρόεδρο να συζητηθεί κατά προτεραιότητα το θέμα της ασφάλειας», υποστήριξε ότι «αν δεν υπάρξει συμφωνία σ' αυτή τη διαδικασία που προτείνει ο Πρόεδρος, θα προκύψει αδιέξοδο με πιθανή επίρριψη ευθυνών στην πλευρά μας... Είναι σημαντικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα όποια διαδικαστικά προβλήματα και να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για τα σημαντικά θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα». Είπε ακόμα ότι χρειάζεται η κυβέρνηση «να επεξεργαστεί τρόπους υπεράσπισης των συμφερόντων της χώρας και του λαού μας σ' ένα πιθανό αδιέξοδο στις συνομιλίες, καθώς επίσης και για την αντιμετώπιση πιθανής τουρκικής προκλητικότητας, όταν θα προχωρήσουν οι γεωτρήσεις».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι η αλλαγή της μεθοδολογίας αυτή τη στιγμή θα δημιουργήσει προβλήματα για την ελληνοκυπριακή πλευρά. «Είναι μία κίνηση που έρχεται να αλλάξει τα όσα έχουν συμφωνηθεί, και το 2014 και πριν την πρώτη "Γενεύη", και τώρα ξαφνικά βρισκόμαστε σ' αυτό το αδιέξοδο, ελπίζοντας ότι θα υπάρξει από κάπου κατανόηση. Σίγουρα από την Τουρκία δεν θα υπάρξει», πρόσθεσε.

Σήμερα, αναμένεται ξανά στην Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, που σύμφωνα με δημοσιεύματα θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους Αναστασιάδη - Ακιντζί. Προς το παρόν δεν υπάρχει νέα προγραμματισμένη συνάντηση των δύο ηγετών το επόμενο διάστημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απανωτές επαφές για να συνεχιστεί το παζάρι (2017-05-26 00:00:00.0)
Δηλώσεις Αϊντε για πιθανή συνέχιση της Διάσκεψης στη Γενεύη (2017-05-25 00:00:00.0)
«Παραμένουν διαφορές» (2017-04-22 00:00:00.0)
Μεθαύριο το δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί (2017-03-31 00:00:00.0)
Βάση του παζαριού η διχοτόμηση της Κύπρου (2017-01-15 00:00:00.0)
Στη Γενεύη μεταφέρθηκε το επίκεντρο των σύνθετων παζαριών (2017-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ