Πέμπτη 25 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δηλώσεις Αϊντε για πιθανή συνέχιση της Διάσκεψης στη Γενεύη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Την ένταση με την οποία συνεχίζεται το παζάρι στο Κυπριακό αποτύπωσαν οι δηλώσεις που έκανε χτες ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, μετά από χωριστές συναντήσεις που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί.

Μεταξύ άλλων, ο Νορβηγός διπλωμάτης είπε ότι «υπάρχει ακόμη δρόμος για να διανυθεί» και γι' αυτό δεν θέλει να προτρέχει, ωστόσο τόνισε πως και οι δύο πλευρές έχουν δεσμευθεί σε δημόσιες δηλώσεις τους να διανύσουν το τελευταίο μίλι και να πάνε στη Γενεύη και μάλιστα σύντομα. Εξήγησε, ωστόσο, ότι υπάρχουν εκκρεμότητες που παραμένουν «τόσο το πώς θα διοργανωθεί η Διάσκεψη, όσο και άλλες δραστηριότητες αλλά και το τι πρέπει να γίνει πριν πάμε εκεί». Συμπλήρωσε ότι «η εκ του σύνεγγυς διπλωματία θα συνεχιστεί» και πως «και οι δύο πλευρές μού ζήτησαν ρητά να συνεχίσω και να προσπαθήσω να σμικρύνω τα εκκρεμή ζητήματα».

Μάλιστα, ο Αϊντε περιέγραψε ως «φιλοδοξία» του να υπάρξει συμφωνία για τη συνέχιση της Διεθνούς Διάσκεψης στη Γενεύη μέχρι το τέλος της βδομάδας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χαραυγή», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, εξέφρασε την ελπίδα η μεσολαβητική προσπάθεια του Εσπαν Μπαρθ Αϊντε να φέρει αποτέλεσμα και να αποφευχθεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο ή ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις. Ευχήθηκε ακόμα η πρόταση του Κύπριου Προέδρου (να προταχθεί η συζήτηση και συμφωνία στο κεφάλαιο της Ασφάλειας) να γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα και, από την άλλη πλευρά, όχι απλώς να ξεκινήσει αλλά να ολοκληρωθεί με επιτυχία η συζήτηση του θέματος της Ασφάλειας, των Εγγυήσεων και του Εδαφικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ