Πέμπτη 25 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Μαζικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Τεμέρ

Από τη χτεσινή διαδήλωση στη Μπραζίλια

Copyright 2017 The Associated

Από τη χτεσινή διαδήλωση στη Μπραζίλια
Μεγάλη διαδήλωση έξω από το κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα Μπραζίλια πραγματοποίησαν χτες λαϊκές οργανώσεις της Βραζιλίας, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης της Μισέλ Τεμέρ και την αναστολή μιας σειράς από αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» που θέλει να περάσει με συνοπτικές διαδικασίες, για τις συντάξεις και τα Εργασιακά. Η αφορμή για το νέο κύμα διαμαρτυριών είναι οι αποκαλύψεις για νέα υπόθεση εκβιασμού από τον Τεμέρ, πριν ένα χρόνο, στον επιχειρηματία Ζ. Μπατίστα, πρόεδρο της εταιρείας εμπορίας κρεάτων JBS - η οποία αναπτύχθηκε με ταχείς ρυθμούς τα 13 χρόνια της διακυβέρνησης του Κόμματος Εργατων (PT) - από τον οποίο ζήτησε ποσό περίπου 640.000 δολαρίων, για να δωροδοκηθεί ο τότε πρόεδρος της Βουλής Εδουάρδο Κούνια, και να κλείσει την υπόθεση με τις δωροδοκίες στην πετρελαϊκή εταιρεία «Πετρομπράς». Ο Μπατίστα ηχογράφησε τη συνομιλία, κατά την οποία ο Τεμέρ και ο ίδιος συζήτησαν τη δωροδοκία του σήμερα φυλακισμένου για διαφθορά Κούνια, επίσης από το PMDB. Υπό έρευνα για διαφθορά σε σχέση με την «Πετρομπράς» είναι και ο πρώην Πρόεδρος Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Ιδιαίτερα δραστήριο ρόλο στις διαμαρτυρίες παίζει το σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Εργατών (PT) που ήταν στην κυβέρνηση έως το 2016 με την Πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία αποπέμφθηκε το περσινό καλοκαίρι, όταν το νεοφιλελεύθερο κόμμα «Δημοκρατικό Κίνημα Βραζιλίας» (PMDB) του Τεμέρ, αντιπροέδρου τότε της Ρουσέφ, σταθερός σύμμαχος από το 2010, μαζί με άλλα αστικά κόμματα απέσυραν την υποστήριξή τους και την ανέτρεψαν κοινοβουλευτικά, προβάλλοντας το ζήτημα της «καταπολέμησης της διαφθοράς». Τώρα και για τον Τεμέρ ενδέχεται να κινηθεί διαδικασία αποπομπής, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Βραζιλίας, βασικός σύμμαχος στην αποπομπή Ρουσέφ, σχεδιάζει να αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση Τεμέρ. Αυτό που επιβεβαιώνεται είναι η ίδια η σαπίλα του αστικού πολιτικού συστήματος στη χώρα, όπου η διαφθορά είναι ενδημικό φαινόμενο.

Η τωρινή τακτική των σοσιαλδημοκρατών, που αναζητούν τη «ρεβάνς», συναντιέται με τη δικαιολογημένη λαϊκή αγανάκτηση για την επιδείνωση των συνθηκών ζωής, που συμβαδίζει με την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης τα τελευταία χρόνια και τις πολιτικές που συνέχισε η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση των Λούλα - Ρουσέφ και τώρα του Τεμέρ με μεγαλύτερη επιθετικότητα, οι οποίες χτυπάνε εργατικά - λαϊκά δικαιώματα για να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα των καπιταλιστών.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει ενεργά το Βραζιλιάνικο ΚΚ, που όλα αυτά τα χρόνια κράτησε κριτική στάση απέναντι στις σοσιαλδημοκρατικές «αριστερές» κυβερνήσεις του PT, που καλεί τον λαό να μην μείνει «στα μισά του δρόμου» για παραίτηση του Τεμέρ, αλλά με την οργάνωσή του και την ενίσχυση της ταξικής πάλης να συνεχίσει τη σύγκρουση με τους εκμεταλλευτές του, ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου, για τη δική του εξουσία, τον σοσιαλισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ