Παρασκευή 2 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΗΒΑΣ - ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση με αφορμή τους σχεδιασμούς για τον Ασωπό

Eurokinissi

Ανακοίνωση εξέδωσε η Τομεακή Οργάνωση Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ για το σχεδιασμό κράτους - βιομηχάνων στα Οινόφυτα, με αφορμή την κατάσταση στον Ασωπό. Σημειώνεται ότι την επόμενη Τρίτη έχει προγραμματιστεί εκδήλωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για το θέμα. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα:

«Η ευρύτερη βιομηχανική περιοχή της ανατολικής Βοιωτίας, με κέντρο τα Οινόφυτα, φιλοξενεί εδώ και δεκαετίες εκατοντάδες βιομηχανίες. Στην περιοχή έχουν έδρα ή τομείς της παραγωγής τους και αποθήκες σημαντικά μονοπώλια και επιχειρηματικοί όμιλοι. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι από τη μία παράγεται τεράστιος πλούτος που τον καρπώνονται τα αφεντικά, ενώ από την άλλη οι παραγωγοί αυτού του πλούτου, οι εργάτες και οι εργάτριες, βιώνουν με όλους τους τρόπους την επίθεση στα δικαιώματά τους. (...) Οι αγωγοί που διοχετεύουν βιομηχανικά λύματα απευθείας στο ποτάμι, τα καλυμμένα βουνά αποβλήτων, οι τεράστιες συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου... Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι τυχαίο! Αιτία όλων αυτών είναι το συνεχές κυνήγι του μέγιστου δυνατού κέρδους από τους βιομήχανους καπιταλιστές.

(...) Η πολυδιαφημισμένη "πρωτοβουλία" της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που στηρίζεται από την κυβέρνηση, περί "ολοκληρωμένης παρέμβασης για την περιβαλλοντική εξυγίανση και ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού", κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τη μέχρι σήμερα πολιτική. Δηλαδή την πολιτική που γέννησε, γιγάντωσε για δεκαετίες και προσπάθησε να κρύψει το πρόβλημα. Το προτεινόμενο σχέδιο προβλέπει την άμεση συνεργασία υπουργείου, περιφέρειας, δήμου και τοπικού Συνδέσμου Βιομηχάνων για μια σειρά ενεργειών σε τρεις άξονες, το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την επιχειρηματικότητα.


Eurokinissi

(...) Εκεί που συγκεντρώνεται πραγματικά όλος ο σχεδιασμός και όλο το άγχος τους είναι στον άξονα της επιχειρηματικότητας, και όχι τυχαία. Επιδιώκεται άμεσα η δημιουργία "Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης" στη βιομηχανική ζώνη γύρω από τον οικισμό των Οινοφύτων. Σε αυτή την κατεύθυνση παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένοι μονοπωλιακοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Τι σημαίνει πρακτικά "Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης";

Στο όνομα της "εξυγίανσης", ένα μόνο μέρος της βιομηχανικής ζώνης της περιοχής, συγκεκριμένα αυτό που περικλείει τον οικισμό των Οινοφύτων, θα χωροθετηθεί ως οργανωμένη βιομηχανική περιοχή.

Ποιος θα εγγυηθεί πως θα σταματήσει η ρύπανση; Η συγκεκριμένη περιοχή θα λειτουργεί υπό τον έλεγχο μίας Ανώνυμης Εταιρείας, στην οποία θα συμμετέχουν η Τοπική Διοίκηση μαζί με τους βιομηχάνους (ποιους άλλους;). Ο νέος φορέας θα αποφασίζει τι είδους μονάδες θα λειτουργούν και με ποιους όρους, με κριτήριο το κέρδος.

Με τον τρόπο αυτό θα ικανοποιηθούν και κάποια χρόνια αιτήματα των βιομηχάνων που έχουν να κάνουν με την πρόσβαση, τα δίκτυα, τη δυνατότητα να αναπτυχθεί η παραγωγική δραστηριότητα και να δημιουργηθούν επεκτάσεις.

Αντί για σχεδιασμό απορρύπανσης, η κυβερνητική εξαγγελία για δημιουργία βιομηχανικής μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων πρέπει να σημάνει συναγερμό: Απόβλητα από πού;

Επί της ουσίας, το αστικό κράτος, αντί να υποχρεώσει τους καπιταλιστές βιομήχανους να σταματήσουν να ρυπαίνουν και να πληρώσουν (ποινικά και οικονομικά) για την προστασία των εργαζομένων, των κατοίκων και του περιβάλλοντος, αξιοποιούν το τεράστιο πρόβλημα για να στήσουν μία μπίζνα εκατομμυρίων. Οι βιομήχανοι που βρώμισαν τον τόπο θα χρηματοδοτηθούν κιόλας, ώστε να βελτιωθεί η εικόνα τους, να προωθηθούν εγκαταστάσεις και υποδομές κρίσιμες για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους, να μετατρέψουν την διαχείριση των αποβλήτων σε νέα μπίζνα εκατομμυρίων.

Γιατί παλεύει το ΚΚΕ

(...) Το ΚΚΕ παλεύει για ένα κοινωνικό - οικονομικό σύστημα όπου τα εργοστάσια δεν ανήκουν στην ιδιοκτησία του κάθε καπιταλιστή, οι εργαζόμενοι δεν αποτελούν μέσα παραγωγής κέρδους, η Υγεία και το περιβάλλον δεν αντιμετωπίζονται ως εμπορεύματα!

Στον αντίποδα του σάπιου καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, ο δρόμος της εργατικής εξουσίας, που προτείνει το ΚΚΕ, βασίζεται στην κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, στη λειτουργία τους με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, που αναπτύσσει την παραγωγή με κριτήριο την ικανοποίηση του συνόλου των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών.

Οι εργάτες, οι αγρότες, συνολικά οι κάτοικοι της περιοχής, ξεδιπλώνοντας τον αγώνα μας για ένα πραγματικά φιλολαϊκό αύριο, διεκδικούμε από την κρατική και τοπική διοίκηση, στη βάση της κάλυψης των αναγκών μας:

-- Αμεση δημοσιοποίηση από την κυβέρνηση των (γνωστών στις Υπηρεσίες) σημείων υπέργειας και υπόγειας διάθεσης βιομηχανικών αποβλήτων εντός και εκτός εργοστασίων, των σημείων συγκέντρωσης επικίνδυνων χημικών στοιχείων στο υπέδαφος της περιοχής (που χαρακτηρίζονται παραπλανητικά "ιστορικά αποθηκευμένα απόβλητα"), όπως και των εργοστασίων της περιοχής, που χρησιμοποιούν στην παραγωγή τους πρώτες ύλες που περιέχουν εξασθενές χρώμιο και άλλες επικίνδυνες ουσίες.

-- Αμεση απομάκρυνση και ασφαλή διάθεση των επικίνδυνων αποβλήτων από τις χωματερές των εργοστασίων, αποκατάσταση των ρυπασμένων χώρων με ευθύνη του κράτους και αποκλειστική οικονομική επιβάρυνση του μεγάλου κεφαλαίου.

-- Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων, την πρόληψη ατυχημάτων μεγάλης έκτασης και την προστασία του περιβάλλοντος, με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.

-- Επιβολή αυστηρών μέτρων για την εξασφάλιση του ελέγχου των αποβλήτων, της επεξεργασίας και της ασφαλούς μεταφοράς τους, αντιμετώπιση κάθε είδους παραβίασης. Επανεξέταση των αδειών λειτουργίας των βιομηχανιών με κριτήριο την προστασία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής.

-- Πλήρη στελέχωση (σε προσωπικό και μέσα) των Υπηρεσιών Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, των Επιθεωρήσεων Ασφάλειας και Υγείας και των Επιθεωρήσεων Μεταλλείων.

-- Θεσμοθέτηση μεθοδολογιών και προδιαγραφών, επιστημονική έρευνα με κριτήριο την εγγενή ασφάλεια και την προσαρμογή του εργασιακού και ευρύτερου περιβάλλοντος στις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.

-- Παροχή καθαρού νερού στην περιοχή των Οινοφύτων και όσων ακόμα επιβαρύνονται απ' τη βιομηχανική ρύπανση του Ασωπού για όλες τις χρήσεις, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τα λαϊκά στρώματα (κάτοικοι, εργαζόμενοι, φτωχοί αγρότες). Οχι στην εμπορευματοποίηση του νερού. Η πρόσβαση σε άφθονο καθαρό νερό, είναι λαϊκό δικαίωμα, όχι εμπόρευμα.

-- Μέτρα αποκατάστασης του υδροφόρου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής με ευθύνη του κράτους και με μετατόπιση του οικονομικού βάρους στο κεφάλαιο.

-- Απόσυρση του Χωροταξικού Σχεδίου για τη Βιομηχανία. Χωροταξικός σχεδιασμός με γνώμονα και κριτήριο τις εργατικές λαϊκές ανάγκες.

-- Απόλυτη απαγόρευση της εισαγωγής αποβλήτων προς επεξεργασία στην περιοχή και την χώρα. ΟΧΙ στο εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων που θα εισάγει απόβλητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ