Παρασκευή 2 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζονται οι καταθέσεις στη δίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής

Με την κατάθεση του δικηγόρου και πρώην δημοτικού συμβούλου Πειραιά Ιωάννη Καρδαρά συνεχίστηκε, χτες, η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ο μάρτυρας υπέστη και αυτός επίθεση από μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, σε εκλογικό περίπτερο στον Πειραιά, όπου υπήρχαν συγκεντρωμένα άτομα που παρακολουθούσαν τα αποτελέσματα των εκλογών, στις 17 Ιούνη 2012.

Περιγράφοντας την επίθεση, κατέθεσε για 15 μηχανές που ξεκίνησαν από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής τα οποία βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση, ακολουθούμενοι από ομάδες ΔΙΑΣ, οι οποίες σταμάτησαν μακρύτερα, χωρίς να κατέβουν από τις μηχανές. «Οι 15 μοτοσικλέτες σταμάτησαν απέναντι από το περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ (...) Αρχισαν να υβρίζουν, κατέβηκαν από τις μηχανές κι αμέσως μετά υπήρξε επίθεση», είπε. «Φορούσαν μαύρες στολές με διακριτικά πίσω "Χρυσή Αυγή", μαύρα παντελόνια, κάποιοι είχαν γκλομπ. Δύο είδα που φορούσαν μάσκα από αυτές που φορά η Αντιτρομοκρατική. Αλλοι φορούσαν κράνη. Δεν έβλεπες πρόσωπα. Ηρθαν τρέχοντας και άρχισαν τις βιαιοπραγίες, έσπρωχναν, κλοτσούσαν καρέκλες και τραπέζια και προπηλάκιζαν τους συγκεντρωμένους», πρόσθεσε.

Και από αυτήν την κατάθεση αναδείχθηκε η στάση της Αστυνομίας. Ηταν χαρακτηριστική η μονολεκτική απάντησή του όταν ρωτήθηκε από το δικαστήριο τι έκανε η ομάδα ΔΙΑΣ: «Εβλεπε»! Και για τους άντρες των ΜΑΤ που αναπτύχθηκαν κοντά στο πεζοδρόμιο όπου εκτυλίσσονταν τα γεγονότα είπε: «Δεν έκαναν τίποτα ενώ οι άλλοι χτυπούσαν με τα χέρια, έσπρωχναν, όπως τα περιέγραψα».

Για τον χρυσαυγίτη που τον χτύπησε είπε: «Φορούσε τη μάσκα τη full face και ήταν αυτός που έδινε παραγγέλματα. Είναι αυτός που είπε μετά "απεμπλοκή" και σταμάτησαν. Εγώ τον θεωρούσα αρχηγό. Του είπα "αυτό που κάνετε μπορεί να προκαλέσει δυστύχημα, είστε υπεύθυνοι" (...) Δέχτηκα δυο χτυπήματα. Το πρώτο στο σβέρκο (...) και το δεύτερο, που ήταν χτύπημα απώθησης, με έκανε να χάσω την ισορροπία μου και να πέσω με το σβέρκο στα τραπεζοκαθίσματα. Εκεί έχασα τις αισθήσεις μου», συμπλήρωσε.

Ο μάρτυρας έκανε λόγο για οργανωμένη ομάδα, που «στέκονταν σε διάταξη ανά δυάδες και εφορμούσαν ταυτόχρονα», ενώ για τα παραγγέλματα που άκουσε ανέφερε: «Με το "απεμπλοκή" που, μόνο στο στρατό το έχω ακούσει, αμέσως φύγανε. Το όλο περιστατικό θύμιζε στρατιωτικό». Αίσθηση, επίσης, προκάλεσε στο δικαστήριο η αναφορά του μάρτυρα ότι ο διοικητής της Αστυνομίας που επισκέφτηκαν τις επόμενες μέρες για να διαμαρτυρηθούν, τους είπε να λάβουν υπόψη τους ότι «υπάρχουν φαινόμενα αστυνομικών που δεν υπακούν στις εντολές και είναι μέλη της Χρυσής Αυγής».

Αναφέρθηκε επίσης και σε επίθεση χρυσαυγιτών τον ίδιο χρόνο, το Φλεβάρη του 2012, σε υπόγειο, κατά μεταναστών στον Πειραιά, από ομάδα που φορούσε μπλούζες της Χρυσής Αυγής.

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η κατάθεση του δημάρχου Αθηναίων, Γ. Καμίνη, που για ακόμη μια φορά υπογράμμισε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ταυτίζεται η ηγετική ομάδα του κόμματος και της εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ