Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΒΑΣΕΩΝ
Απαιτούν την επαναπρόσληψή τους

Συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων που τους δικαιώνουν

Για εγκληματική αδιαφορία καταγγέλλουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οι πρώην εργαζόμενοι της Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών στην Κρήτη, που, ύστερα από οκτώ χρόνια παλεύουν ακόμα να επαναπροσληφθούν στο δημόσιο τομέα, έχοντας ήδη δικαιωθεί από το ΣτΕ και το Συνήγορο του Πολίτη. Μάλιστα, χτες, οι απολυμένοι προχώρησαν σε κατάληψη του δρόμου έξω από το βουλευτικό γραφείο του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Δ. Αποστολάκη, στο Ηράκλειο Κρήτης, απαιτώντας την άμεση υλοποίηση του αιτήματός τους.

Οι πρώην εργαζόμενοι απασχολούνταν, όπως προβλεπόταν από τη διμερή ελληνοαμερικανική συμφωνία, σαν προσωπικό ιδιωτικού δικαίου με συμβάσεις αορίστου χρόνου και είχαν εργοδότη τους την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, η οποία τους μισθοδοτούσε, τους κάλυπτε ασφαλιστικά στο ΙΚΑ κλπ. Ωστόσο, με το κλείσιμο της βάσης- πριν οκτώ χρόνια περίπου - απολύθηκαν, αντί, όπως έπρεπε, να μεταταχτούν σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Από τότε οι απολυμένοι έχουν ξεκινήσει ένα μακροχρόνιο αγώνα για την επαναπρόσληψή τους, αλλά οι κατά καιρούς υποσχέσεις που έχουν αποσπάσει από τους αρμόδιους δεν έχουν υλοποιηθεί. Μάλιστα, σε πρόσφατο ψήφισμά τους κατηγορούν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για ψευτιά και υποκρισία και δηλώνουν αποφασισμένοι να δώσουν «με ό,τι μέσο διαθέτουμε, στον ελληνικό λαό να καταλάβει τι είναι το "κοινωνικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ", για να μην πέσουν και άλλοι, στην ίδια παγίδα όπως και εμείς».

Από τη μεριά του ο υφυπουργός Αμυνας κατηγορεί τους απολυμένους ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και υποστηρίζει πως είχαν προσληφθεί αποκλειστικώς για τις ανάγκες της βάσης. Στη συνέχεια υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος έχουν εκτελέσει τις αποφάσεις του Εφετείου Κρήτης που αφορούν σε οικονομικές διεκδικήσεις των απολυμένων, και ότι συνεργάζεται συστηματικά με τα αρμόδια υπουργεία για το θέμα της πρόσληψής τους στα πλαίσια του νόμου Πεπονή.

Οι πρώην εργαζόμενοι, απαντώντας με ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν ότι οι αποφάσεις του Εφετείου Κρήτης εκτελέστηκαν μετά από τρία χρόνια κινητοποιήσεων και απεργία πείνας, ενώ σημειώνουν ότι δεν έχει γίνει σεβαστή η απόφαση του ΣτΕ που τους δικαιώνει. Σχετικά με το νόμο Πεπονή επισημαίνουν ότι δεν αφορά τη δική τους περίπτωση, κάτι που αποδέχονται και οι νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ