Πέμπτη 8 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θέλει τις Ενοπλες Δυνάμεις «πάροχο ασφαλείας» στην ευρύτερη ζώνη της Μεσογείου

Από τις χτεσινές εργασίες του συνεδρίου του ΚΕΝΑΠ. Στο βήμα ο Αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ν. Τσούνης
Από τις χτεσινές εργασίες του συνεδρίου του ΚΕΝΑΠ. Στο βήμα ο Αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ν. Τσούνης
Ολοκληρώνεται σήμερα στη Σούδα το 8ο ετήσιο συνέδριο του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), που επικεντρώνει στην υλοποίηση στόχων της λυκοσυμμαχίας για κυριαρχία του ευρωατλαντικού άξονα στον κρίσιμο δίαυλο της Μεσογείου. Χώρος όπου διεκδικεί ρόλο και η ντόπια αστική τάξη, με τις Ενοπλες Δυνάμεις της, βάσεις και υποδομές, εμπλέκοντας βαθύτερα το λαό στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς για τα μερίδια στις πηγές και τους διαύλους της Ενέργειας και του εμπορίου.

Το συνέδριο διεξάγεται από προχτές με θέμα «Η ανάπτυξη των επιχειρήσεων ασφάλειας στη θάλασσα ως μέσο για να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες προκλήσεις ασφαλείας και οι εξελισσόμενες απειλές στη θάλασσα». Οι συζητήσεις επικεντρώνονται σε θεματικές όπως «Προκλήσεις για την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου, με έμφαση στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο» ή «Ευκαιρίες για συνεργασία του ΝΑΤΟ με την ΕΕ, τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς για το κοινό συμφέρον ενός πιο ασφαλούς θαλάσσιου περιβάλλοντος».

«Συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή»

Ανοίγοντας τη χτεσινή μέρα του συνεδρίου, ο Αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ν. Τσούνης, σε ομιλία του με θέμα «Σύγχρονες Προκλήσεις και Περιφερειακή Ασφάλεια στο Θαλάσσιο Περιβάλλον», εστίασε στις «προκλήσεις και τις απειλές που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα Πολεμικά Ναυτικά στην ευρύτερη περιοχή από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο έως τη Μαύρη Θάλασσα και τη Β. Αφρική, οι οποίες περιλαμβάνουν, πέρα από τις συμβατικές απειλές, ασύμμετρες και υβριδικές απειλές».

Αναφέρθηκε στην «ανάγκη για συνεργασία σε διυπηρεσιακό και διακρατικό επίπεδο, καθώς και στη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, αλλά και στην ανάπτυξη δυνατοτήτων για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και απειλών».

Επισήμανε τη «σημασία της επιτήρησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αλλά και της εκμετάλλευσης των υφιστάμενων υποδομών για τη βελτίωση της εξειδικευμένης εκπαίδευσης του προσωπικού», τονίζοντας τη «σημαντική αξία του ΚΕΝΑΠ» στην Κρήτη. Θυμίζουμε ότι το ΚΕΝΑΠ παίζει κομβικό ρόλο για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, καθώς εκπαιδεύει στελέχη για έλεγχο θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», της «πειρατείας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών». Σε αυτό έχουν ήδη εκπαιδευτεί εκατοντάδες στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων από διάφορες χώρες. Διόλου τυχαία, το ΚΕΝΑΠ ήταν το πρώτο ΝΑΤΟικό κέντρο που έλαβε την υψηλότερη μορφή πιστοποίησης της λυκοσυμμαχίας, ενώ το επισκέπτονται συχνά - πυκνά ανώτατα στρατιωτικά στελέχη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που μάλιστα το έχουν χαρακτηρίσει «το διαμάντι του ΝΑΤΟ».

«Συμβολή» ως «πάροχος ασφαλείας»

Παραπέρα, ο Α/ΓΕΝ επισήμανε τη «συμβολή του ΠΝ, μέσω της συμμετοχής του με υποδομές, μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, σε αποστολές της Συμμαχίας, διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, στη διοργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και ασκήσεων, για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και επιχειρησιακής εκπαίδευσης μεταξύ των Συμμάχων και των Εταίρων, αλλά και στην προσπάθεια ενδυνάμωσης της συνεργασίας με τα Ναυτικά των χωρών της ΝΑ Μεσογείου, της Αδριατικής αλλά και της Μαύρης Θάλασσας», σκιαγραφώντας ουσιαστικά την ενεργότερη εμπλοκή και τους αναβαθμισμένους ρόλους που επιδιώκει και αναλαμβάνει το Πολεμικό Ναυτικό στο πλαίσιο της λυκοσυμμαχίας, και για τη συνολικότερη «αναβάθμιση» της εγχώριας αστικής τάξης.

Ολοκληρώνοντας, εξάλλου, τόνισε ότι «το ΠΝ είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις σύγχρονες και μελλοντικές απειλές και προκλήσεις ασφαλείας, αποτελώντας αφενός παράγοντα σταθερότητας και αφετέρου πάροχο ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το έργο που προτίθεται να αναλάβει σε υλοποίηση προταγμάτων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, εν μέσω σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τη λεία της Ενέργειας και της διαμετακόμισης στην Ανατολική Μεσόγειο και ακόμα παραπέρα...

Από Αιγαίο μέχρι Γιβραλτάρ

Την ίδια ώρα, άλλωστε, σε άλλο ένα δείγμα του πώς το Αιγαίο αποτελεί αναπόσπαστο κρίκο των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ για «κυριαρχία του στη θάλασσα» - όπως λένε - σε όλη τη Μεσόγειο κι ακόμα παραπέρα, πλοία της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 (που κατέφτασε στο Αιγαίο, κατόπιν πρόσκλησης και της ελληνικής κυβέρνησης, με πρόσχημα τη διαχείριση του Προσφυγικού) αποσπάστηκαν για άλλη μια φορά από τον κύριο όγκο της δύναμης, για να ξανοιχτούν ως την άλλη άκρη της Μεσογείου, στα Στενά του Γιβραλτάρ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, MARCOM, τα ενταγμένα στην SNMG2 πλοία «Blas de Lezo» (ισπανικό) και «Gokceada» (τουρκικό) ενώθηκαν με πλοία του Βασιλικού Ναυτικού του Μαρόκου, για ναυτικά γυμνάσια στα ανοιχτά της Καζαμπλάνκα, στον «στρατηγικής σημασίας Πορθμό του Γιβραλτάρ», όπως αναφέρουν από τη MARCOM, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα το Μαρόκο, λόγω της γεωστρατηγικής του θέσης, ως «κρίσιμης αξίας για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μεσόγειο».

Για τον έλεγχο της οποίας, το ΝΑΤΟ ρίχνει κι άλλες δυνάμεις του. Συγκεκριμένα, στο διάστημα από 28 Μάη έως 11 Ιούνη, πλοία από Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία εκτελούν περιπολίες στη Δυτική Μεσόγειο, με στόχο «τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα δρομολόγια πλοίων στα διεθνή ύδατα σε αυτή τη ζώνη».

Τα πλοία, επισήμως, εκτελούν αποστολή στο πλαίσιο της επιχείρησης στου ΝΑΤΟ «SEA GUARDIAN», που ξεκίνησε υποτίθεται για να ελέγχει την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, απλώνονται σε όλη της την έκταση. Αποστολές στο πλαίσιο της «Sea Guardian», θυμίζουμε, έχει αναλάβει και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, σε απόδειξη της πρεμούρας της ντόπιας αστικής τάξης να υλοποιήσει κομμάτι των επικίνδυνων για το λαό σχεδιασμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ