Κυριακή 11 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Πανελλήνια πρωταθλήματα... επί πληρωμή!

Στιγμιότυπο από το Πρωτάθλημα Α' Εθνικής 2016
Στιγμιότυπο από το Πρωτάθλημα Α' Εθνικής 2016
Σε λίγες μέρες αρχίζουν οι φετινές Πανελλήνιες διοργανώσεις που θα πραγματοποιηθούν από 25 Ιούνη έως 8 Ιούλη: Νεανικά Πρωταθλήματα για νέους από 8 έως 18 ετών, Τελική Φάση (final 8) Κυπέλλου Ελλάδας και Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Α' Εθνικής Κατηγορίας. Για 6η συνεχόμενη χρονιά, οι αγώνες θα διεξαχθούν στο Ρίο Αχαΐας κατά τη συνήθη τακτική της ΕΣΟ, που επιλέγει ξενοδοχειακά συγκροτήματα για την τέλεση των αγώνων και υποχρεώνει τους συμμετέχοντες να διαμείνουν σε αυτά. Ομάδες, παίκτες και συνοδοί καλούνται να πληρώσουν, για να έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν. Τα πόσα δεν είναι ευκαταφρόνητα, ιδιαίτερα στις μέρες μας. Το κόστος για να λάβει μια ομάδα μέρος στην Α' Εθνική, ανέρχεται στα 2.000 με 2.300 ευρώ, ενώ για ένα παιδί που επιθυμεί να παίξει στα νεανικά πρωταθλήματα, χωρίς να έχει προκριθεί, το αντίστοιχο κόστος είναι 250 ευρώ ανά άτομο συν παράβολο ύψους 30 ή 60 ευρώ.

Συνεπώς, οι διοργανώσεις μετατρέπονται σε πηγή κέρδους και το αγωνιστικό σκάκι σε προϊόν προς αγορά και πώληση. Η Α' Εθνική είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, η οποία τα τελευταία χρόνια διεξάγεται με 34 ομάδες. Από τις πρωταθλήτριες ομάδες κάθε Ενωσης συμμετέχουν όσες έχουν να πληρώσουν και, αν δεν έχουν, αναπληρώνονται από την επόμενη ή από ομάδα άλλης Ενωσης. Στα νεανικά πρωταθλήματα φιλοξενούνται συνολικά 108 παίκτες απ' όλη τη χώρα, δίνεται όμως το δικαίωμα να λάβει μέρος κάποιος που δεν προκρίθηκε ή που δεν συμμετείχε καν στο πρωτάθλημα της Ενωσης στην οποία ανήκει, εφόσον καταβάλει το προβλεπόμενο αντίτιμο. Τα πρωταθλήματα, λοιπόν, διαμορφώνονται με οικονομικά και όχι αγωνιστικά κριτήρια. Σε αυτό το πνεύμα κινείται και η, ελεγχόμενη για τη νομιμότητά της, δυνατότητα που δίνει η ΕΣΟ στις ομάδες της Α' Εθνικής να «προσλαμβάνουν» επαγγελματίες αλλοδαπούς και κοινοτικούς σκακιστές που δεν διαμένουν στην Ελλάδα, για να αγωνιστούν στο πρωτάθλημα, ακόμα και αν την ίδια περίοδο έχουν αγωνιστεί σε διασυλλογικά πρωταθλήματα άλλων χωρών.

Κερδισμένοι από την αφαίμαξη συλλόγων και οικογενειών δεν είναι μόνο οι ξενοδόχοι, αλλά και η ίδια η ΕΣΟ, που εισπράττει μέρος των εσόδων. Οπως και σε άλλες διοργανώσεις που διαρκώς γιγαντώνονται (π.χ. πανελλήνια πρωταθλήματα μαθητών/-τριών), κινείται καθαρά στη λογική της αυτοχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης του σκακιού με χορηγούς εταιρείες και ξενοδοχεία. Πρόκειται για πρακτική που κυριαρχεί εδώ και χρόνια στον αθλητισμό, την οποία ακολουθεί και επικροτεί και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ θα έπρεπε ο αθλητισμός να αποτελεί καθολικό δικαίωμα και να παρέχεται οργανωμένα σε όλους με ευθύνη και στήριξη της πολιτείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ