Τετάρτη 14 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μην περάσει ο εκβιασμός ΑΓΕΤ - κυβέρνησης

Ανακοίνωση με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου της εταιρείας για την καρκινογόνο καύση σκουπιδιών

Σε ωμό εκβιασμό προς τους εργάτες προχωρά η εργοδοσία της ΑΓΕΤ στο Βόλο, προκειμένου ν' αποδεχτούν την καρκινογόνο καύση σκουπιδιών, όπως φάνηκε και στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν γι' αυτό το ζήτημα στελέχη της εταιρείας.

Τα διευθυντικά στελέχη απείλησαν ότι η εταιρεία δεν θα κάνει βήμα πίσω από τα σχέδιά της, έχοντας εξασφαλίσει αδειοδοτήσεις από τις προηγούμενες και τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως αποκάλυψε ο διευθυντής του εργοστασίου, εκφράζοντας παράλληλα την απορία του για τις πρόσφατες φραστικές κορόνες του περιφερειάρχη, Κ. Αγοραστού.

Αφιερώνοντας το κύριο μέρος της συνέντευξης στην παρουσίαση στοιχείων για τη λεγόμενη «βιωσιμότητα» της επιχείρησης και κουνώντας το δάχτυλο στους εργάτες της ΑΓΕΤ, οι εκπρόσωποι της εταιρείας ουσιαστικά έθεσαν το δίλημμα: 'Η δέχεστε το σχέδιο ή πετιέστε στην ανεργία.

Αναφερόμενη στη συνέντευξη των στελεχών της ΑΓΕΤ, η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, ανάμεσα στα άλλα, επισημαίνει: «Μια πολυεθνική, μια χούφτα ιδιοκτήτες της, κρατάει σε ομηρία εκατοντάδες εργάτες και δεκάδες χιλιάδες λαϊκών οικογενειών στην πόλη, με τον εκβιασμό του κλεισίματος του εργοστασίου. Απαιτεί να επιβληθεί σιγή ιχθύος, να αποδεχτούμε να βάλουμε όλοι υποθήκη την υγεία και τη ζωή μας, την υγεία και τη ζωή των παιδιών μας.

Και έχει τη δυνατότητα να εκβιάζει γιατί αν και οι εργάτες της ΑΓΕΤ είναι εκείνοι που χύνουν ιδρώτα και αίμα στο εργοστάσιο, αν και μαζί με τους υπόλοιπους Βολιώτες αναπνέουμε από κοινού τον καπνό από τα φουγάρα, αυτή η χούφτα των ιδιοκτητών είναι που κρατάει τα κλειδιά του εργοστασίου στα χέρια της, παραγγέλνει και παίρνει από τις αστικές κυβερνήσεις και την Τοπική Διοίκηση αδειοδοτήσεις, νόμους, αποφάσεις.

Αυτός ο εκβιασμός δεν πρέπει να περάσει! Καλούμε τους εργάτες της ΑΓΕΤ και τα λαϊκά στρώματα της πόλης να συνεχίσουν και να δυναμώσουν τον αγώνα για να απαγορευτεί η καύση απορριμμάτων στο εργοστάσιο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μπει φρένο στη μετατροπή της πόλης σε θάλαμο επικίνδυνων αερίων».

Στο μεταξύ, επί της ουσίας στήριξη στους σχεδιασμούς και τους εκβιασμούς της εταιρείας δίνει η κυβέρνηση, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις που έκανε ο Σωκ. Φάμελλος, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, στη διάρκεια επίσκεψης που έκανε πρόσφατα στη Λάρισα και τη Μαγνησία.

Ο υπουργός, θεωρώντας προφανώς «πειραματόζωα» τους εργάτες και τους κατοίκους της περιοχής, δήλωσε: «Υπάρχει ένα πεδίο δοκιμαστικής εφαρμογής του εναλλακτικού καυσίμου RDF στην ΑΓΕΤ, με πολύ αυστηρές μετρήσεις των απαιτούμενων ορίων που υπάρχουν από τη νομοθεσία, έτσι ώστε, μέσα από αυτή τη μεταβατική περίοδο στην οποία το υπουργείο και οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος είναι παρόντες, να διαπιστώσουμε κι εμείς, παρότι η επιστήμη το επιβεβαιώνει, ότι θα έχουμε πολύ χαμηλότερη εκπομπή ρύπων σε σχέση με το ρυπογόνο και αντιπεριβαλλοντικό καύσιμο πετ-κοκ που χρησιμοποιείται σήμερα».

Οταν δε ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και θα υπάρξει αναστολή της έγκρισης καύσης RDF μέχρι να δημιουργηθούν οι υποδομές, απάντησε: «Δεν υπάρχει θέμα αναστολής του μέλλοντος και της πραγματικότητας. Υπάρχει η ανάγκη να ζούμε στην πραγματικότητα και να τη βελτιώνουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ