Σάββατο 17 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΓΝΗ
Μετατρέπει το νοσοκομείο σε εμπορικό κέντρο

Σε πάλη για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία καλεί σταθερά το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ
Σε πάλη για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία καλεί σταθερά το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ
Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ) να μετατρέψει το νοσοκομείο σε εμπορικό κέντρο (αρχικά το υπόγειο και μετέπειτα το ισόγειο) «προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδά του». Σύμφωνα με δηλώσεις σε τοπικά μέσα του διοικητή του ΠαΓΝΗ, Γ. Τασσόπουλου, σύντομα θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί για τη μίσθωση χώρων από ιδιώτες για να λειτουργήσουν κομμωτήριο, ανθοπωλείο, είδη μπεμπέ, εστιατόριο κ.ο.κ. Ολα αυτά θα γίνουν, όπως είπε σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, ώστε «να ενισχυθούν τα ταμεία και να καλυφθούν οι ανάγκες του προσωπικού, των ασθενών και των επισκεπτών».

Σχολιάζοντας τους παραπάνω σχεδιασμούς, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»:

«Η απόφαση της διοίκησης του ΠαΓΝΗ αποτελεί ακόμη έναν κρίκο στην προώθηση της λειτουργίας του νοσοκομείου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σε συνέχεια των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων και εργαστηρίων. Η διοίκηση αξιοποιεί όλο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί ώστε τα νοσοκομεία να λειτουργούν σαν αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρηματικές μονάδες.

Στο αίτημα ασθενών και εργαζομένων για χώρους όπου να μπορούν να περιμένουν με αξιοπρέπεια οι ασθενείς στον προεγχειρητικό έλεγχο, απαντούν αρνητικά. Το ίδιο και στο αίτημα για μεταφορά της κεντρικής μονάδας διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων. Οταν όμως πρόκειται να εκχωρηθούν σε ιδιώτες δημόσιοι χώροι, τότε βρίσκονται άμεσα.

Η απόφαση της διοίκησης ομολογεί εμμέσως ότι η κρατική χρηματοδότηση στο νοσοκομείο δεν επαρκεί, γι' αυτό επιδιώκει να αυξήσει τα έσοδα μέσα απ' αυτή τη δραστηριότητα. Για αυτή την εξέλιξη ακέραια ευθύνη φέρνει η κυβέρνηση, η ΔΥΠΕ η οποία έχει οδηγήσει τα νοσοκομεία σε αυτή την κατάσταση».

Και υπογραμμίζει: «Ζητάμε άμεσα να αποσυρθεί αυτή η απόφαση και καλούμε τις λαϊκές οικογένειες να διεκδικήσουν ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης».

Ενα ακόμα λιθαράκι στην πορεία εμπορευματοποίησης

Την αντίδρασή της εκφράζει με ανακοίνωση η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας ότι μια τέτοια ενέργεια στα νοσοκομεία αποτελεί «άλλο ένα λιθαράκι στην πορεία ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησής τους, στη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με τη λογική της οικονομικής αυτοτέλειας των ιδρυμάτων, αφού το κράτος συνεχώς μειώνει τη χρηματοδότησή του, σπρώχνοντας τα ιδρύματα να ψάξουν για ιδίους πόρους και να κόβουν έξοδα από παντού. (...) Η λειτουργία των νοσοκομείων σαν εμπορικά κέντρα δεν θα οδηγήσει σε βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας Υγείας, ούτε αποτελούν εκσυγχρονισμό για τα νοσοκομεία».

Η Γραμματεία καλεί τους υγειονομικούς και όλους τους εργαζόμενους να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, χρηματοδότηση και κάλυψη όλων των αναγκών των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, άμεση στελέχωση των νοσοκομείων με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ