Κυριακή 18 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΟΒΣΑ
«Αγώνας στο ποδόσφαιρο - Νίκη στη ζωή»

Για τη σημαντική πρωτοβουλία, που διεξάγεται φέτος για 2η χρονιά, μιλά στον «Ριζοσπάστη» ο Γιώργος Ντάλιος, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας

Μια σπουδαία αθλητική πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο. Πρόκειται για το ποδοσφαιρικό τουρνουά που διοργανώσει η ΟΒΣΑ, στο οποίο συμμετέχουν 16 κλαδικοί σύλλογοι και τοπικές ενώσεις με δωρεάν συμμετοχή. Αυτή είναι μάλιστα η 2η χρονιά που πραγματοποιείται το ποδοσφαιρικό τουρνουά, και όπως τονίζουν οι διοργανωτές της ΟΒΣΑ τα μηνύματα που έρχονται δημιουργούν αισιόδοξες προϋποθέσεις για το μέλλον της διοργάνωσης. Εδώ και τρεις βδομάδες, κάθε Κυριακή, εργαζόμενοι του κλάδου δίνουν ραντεβού σε τέσσερα γήπεδα της Αθήνας, προκειμένου να αθληθούν, να βρεθούν με συναδέλφους και κυρίως να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Με κεντρικό σύνθημα «Δεν συμβιβαζόμαστε, Αγώνας στο ποδόσφαιρο - Νίκη στη ζωή», η διοργάνωση στέλνει το μήνυμα της δωρεάν πρόσβασης στον αθλητισμό σε όλους. Κυρίως όμως προβάλλει και διδάσκει την αξία της συμμετοχής, της προσπάθειας και της επιμονής, καλλιεργώντας και το πνεύμα της αγωνιστικότητας.

Για το ποδοσφαιρικό τουρνουά της ΟΒΣΑ, τα μηνύματα που περνάει και την απήχηση που έχει στους εργαζομένους του κλάδου, μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο Γιώργος Ντάλιος, μέλος του ΔΣ της ΟΒΣΑ και πρόεδρος του Συλλόγου ΕΒΕ Καισαριανής.

-- Το πρωτάθλημα της ΟΒΣΑ διεξάγεται φέτος για 2η χρονιά. Πώς ξεκίνησε η πρωτοβουλία και ποιες εμπειρίες σάς προσέφεραν οι δύο χρονιές;


-- Είναι όντως η 2η χρονιά διεξαγωγής του πρωταθλήματός μας, με την συμμετοχή 16 κλαδικών συλλόγων και τοπικών ενώσεων. Διεξάγεται σε 4 διαφορετικά γήπεδα της Αττικής, σε Καισαριανή, Ηλιούπολη και Πετρούπολη. Πήραμε αυτήν την πρωτοβουλία εκτιμώντας ότι μέσα από τέτοιες δράσεις οι επαγγελματίες μπορούν να περάσουν κάποιες ευχάριστες στιγμές ψυχαγωγίας και χαλάρωσης, κόντρα στη γεμάτη άγχος καθημερινότητα, με το μεροκάματο να βγαίνει όλο και πιο δύσκολα, τα χρέη να μας πνίγουν, τον ανύπαρκτο πια ελεύθερο χρόνο. Αποδείχτηκε επίσης μια πρώτης τάξης ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα και να κάνουμε παρέα με ανθρώπους που βρεθήκαμε και συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στους δρόμους του αγώνα, τις κινητοποιήσεις ενάντια στις φιλομονοπωλιακές πολιτικές κυβερνήσεων και ΕΕ που μας εξαθλιώνουν.

-- Ποια μηνύματα θέλατε να περάσετε με αυτήν την πρωτοβουλία;

-- Ο αθλητισμός διδάσκει την αξία της συμμετοχής, της προσπάθειας και της επιμονής. Το κυριότερο όμως είναι ότι καλλιεργεί το πνεύμα της αγωνιστικότητας, στοιχείο απαραίτητο για την αξιοπρεπή επιβίωση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Αυτή ακριβώς τη διάσταση θέλουμε να αναδείξουμε με το φετινό μας σύνθημα: «Δεν συμβιβαζόμαστε, Αγώνας στο ποδόσφαιρο - Νίκη στη ζωή», μήνυμα που στις μέρες μας είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς οι κοινωνικοί ταξικοί αγώνες αποτελούν το μόνο αντίπαλο δέος στη βαρβαρότητα που ζούμε.

Στιγμιότυπα από τους αγώνες του φετινού τουρνουά της ΟΒΣΑ
Στιγμιότυπα από τους αγώνες του φετινού τουρνουά της ΟΒΣΑ
-- Τι απήχηση είχε στους αυτοαπασχολούμενους η διοργάνωση της Ομοσπονδίας;

-- Η ανταπόκριση των συναδέλφων και φέτος είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Γύρω στους 100 αθλητές όλων των ηλικιών συμμετέχουν στο πρωτάθλημά μας, με φιλάθλους τα παιδιά τους, τις οικογένειές τους και φίλους - σε κάποια γήπεδα είναι εντυπωσιακή η συμμετοχή. Παίζουν μπάλα, χαίρονται και διασκεδάζουν πραγματικά, ανεξάρτητως αποτελέσματος, αναγνωρίζοντας τις πραγματικές αξίες του αθλητισμού, μακριά από συμφέροντα, «παράγκες», εγκληματικές οργανώσεις και τη βία που γεννά η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να κάνουμε στο πώς αγκάλιασαν το πρωτάθλημα τα παιδιά του κέντρου φιλοξενίας ΣΤΕΓΗ PLUS+, που στο πλαίσιο της αλληλεγγύης καλέσαμε στο πρωτάθλημά μας. Μιλάμε για παιδιά ασυνόδευτα από χώρες που βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε εμπόλεμη κατάσταση και ζητούν άσυλο στη χώρα μας, βγαίνουν με εισαγγελική εντολή και συνοδεία προκειμένου να παίξουν ποδόσφαιρο και κατακλύζουν με τους φίλους τους τα γήπεδα, κάνοντας ένα διάλειμμα λίγων ωρών από τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν λόγω των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

-- Πόσο δύσκολο είναι σήμερα για τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, να αθληθούν;

-- Η δράση μας αυτή ανέδειξε τη δίψα που υπάρχει σε πλατιά λαϊκά στρώματα για ενασχόληση με τον αθλητισμό. Σοβαρό εμπόδιο για τη συστηματική άθληση κάποιου αποτελεί το οικονομικό. Μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που αμείβεται με 400 - 500 ευρώ το μήνα δυσκολεύεται να δίνει 50 - 70 ευρώ για να παίξει 1-2 φορές τη βδομάδα. Σοβαρό λόγο αποτελεί επίσης η έλλειψη ελεύθερου χρόνου. Επίσης η «ελαστικοποίηση» της εργασίας, που επηρεάζει και τους επαγγελματίες, οι οποίοι κλεισμένοι νυχθημερόν στα μαγαζιά τους προσπαθούν να στριμώξουν τις αθλητικές τους δραστηριότητες σε 1-2 απογεύματα, ανάμεσα σε όλες τις άλλες υποχρεώσεις τους. Αν μάλιστα καταφέρουν να καταργήσουν ολοκληρωτικά την κυριακάτικη αργία, αυτοαπασχολούμενοι και εργάτες θα χάσουν κάθε δικαίωμα άθλησης.

Ως Ομοσπονδία, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα πρόσβαση όλων μας στον αθλητισμό, θα συνεχίσουμε να οργανώνουμε παρόμοιες δράσεις. Η εμπειρία των δύο αυτών χρόνων είναι θετική και πιστεύουμε ότι το ποδοσφαιρικό μας πρωτάθλημα μπορεί κάθε χρόνο να αναβαθμίζεται και να αποτελέσει θεσμό για το κίνημα των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ