Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα εισβολή στην Τζενίν

Νέα εισβολή. Τα άρματα μάχης του Ισραηλινού Στρατού κατέλαβαν και πάλι την Τζενίν χθες

Associated Press

Νέα εισβολή. Τα άρματα μάχης του Ισραηλινού Στρατού κατέλαβαν και πάλι την Τζενίν χθες
ΤΖΕΝΙΝ, ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ.-

Ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν και πάλι το πρωί της Τρίτης στα παλαιστινιακά εδάφη, περικυκλώνοντας την πόλη Τζενίν, προκαλώντας μια σφοδρή μάχη, με αποτέλεσμα τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι να τραυματιστούν, μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία «Ασοσιέιτεντ Πρες» και «Ρόιτερς».

Ο ισραηλινός στρατός αιτιολόγησε την επιχείρηση ως προσπάθεια «αποτροπής νέων επιθέσεων αυτοκτονίας από Παλαιστίνιους». Δεν ανέφερε πότε θα σταματήσει τη νέα αυτή εισβολή.

Σε ένα άλλο επεισόδιο, Παλαιστίνιοι οπλοφόροι πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο Ισραηλινούς παραστρατιωτικούς μεθοριακούς φρουρούς. Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ κοντά στην Τζενίν και τραυμάτισαν έναν Ισραηλινό, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η νέα ισραηλινή εισβολή ελαχιστοποιεί το χώρο ελιγμών που είναι διαθέσιμος τόσο για τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ και τον υπουργό Εξωτερικών της ισραηλινής κυβέρνησης, Σιμόν Πέρες, που επρόκειτο να συναντηθούν με στόχο τη συμφωνία επίτευξης μιας «σταδιακής διαδικασίας εκεχειρίας». Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έλεγαν πάντως ότι δεν είχε ακόμη αποφασιστεί ως χτες το μεσημέρι ο τόπος της συνάντησης και λόγω αυτού του γεγονότος, όπως και των επιθέσεων στις ΗΠΑ, η συνάντηση ήταν πιθανό να αναβληθεί. Σε μια προσπάθεια επίσπευσης της συνάντησης είχε επιδοθεί ο απεσταλμένος της ΕΕ Μιγκέλ Μορατίνος, ο οποίος συναντήθηκε με Πέρες και Αραφάτ. Πάντως η συνάντηση δε διασφαλίζει την έναρξη κάποιας εκεχειρίας - από την τελευταία συνάντησή τους στο Κάιρο έχουν σκοτωθεί άλλοι 100 άνθρωποι, ενώ συνολικά οι ανθρώπινες απώλειες της σύγκρουσης πλησιάζουν τους χίλιους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ