Πέμπτη 22 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέα σχήματα και σύνθετες διεργασίες στο πολιτικό σύστημα

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σύνθετη είναι η διαδικασία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού στη Γαλλία, όπου χτες ανακοινώθηκε νέο υπουργικό σχήμα, μετά την αποστασιοποίηση των δυνάμεων που προέρχονταν από το κεντρώο κόμμα «Modem» του Φρανσουά Μπαϊρού.

Χτες ήταν η σειρά της Μαριέλ ντε Σαρνέζ (είχε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) αλλά και του ίδιου του Μπαϊρού (ήταν υπουργός Δικαιοσύνης) να δηλώσουν ότι δεν προτίθενται να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση, ενώ έχουν ξεκινήσει έρευνες σε βάρος του «Modem» για κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ.

Χτες το βράδυ αναμενόταν η ανακοίνωση νέου υπουργικού σχήματος, ενώ ο Μπαϊρού σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε είπε ότι «επέλεξα να μην εκθέσω την κυβέρνηση Μακρόν».

Στο μεταξύ, χτες, ο Κριστιάν Ζακόμπ (ηγέτης των «δεξιών» Ρεπουμπλικάνων - LR) εκλέχτηκε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ), η οποία ωστόσο μετρά ήδη ένα οριστικό ρήγμα, από την αρχή ακόμα της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής της περιφέρειας Ο-ντε-Σεν, Τιερί Σολέρ, που είχε εκλεγεί με τη στήριξη των «LR», ανακοίνωσε ότι συγκροτήθηκε «εποικοδομητική» ΚΟ, με βουλευτές των «LR» και όλους τους εκλεγμένους του UDI, δηλαδή του κεντρώου κόμματος που όλα τα τελευταία χρόνια συνεργαζόταν με τους «LR», αλλά και το UMP, δηλαδή τον πρόγονο των «LR». Η νέα αυτή ΚΟ δηλώνει ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Φιλίπ - Μακρόν και μάλιστα φιλοδοξεί τις επόμενες μέρες να αθροίζει 40 - 50 μέλη (από περίπου 33 που αριθμούσε μέχρι χτες).

Οπως εξήγησε το μέλος της Μ. Ριστέρ, «πρόκειται για μια ομάδα δημιουργικών μελών των Ρεπουμπλικάνων και του UDI που έχουν μια ευαισθησία φιλελεύθερη, ανθρωπιστική και ευρωπαϊκή (...) Δεν πρόκειται για κόμμα, αλλά για αντίληψη πάνω στην κοινοβουλευτική εργασία. Αντί για συστηματική αντιπολίτευση, αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στις μεταρρυθμίσεις που δεν θα τολμούσαμε ούτε στα πιο τρελά όνειρά μας, προσπαθώντας να τις επηρεάσουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ