Πέμπτη 22 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Σε Ισραήλ και Κατεχόμενα διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ

Από τους νέους εβραϊκούς εποικισμούς στη Δυτική Οχθη

Copyright 2017 The Associated

Από τους νέους εβραϊκούς εποικισμούς στη Δυτική Οχθη
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.- ΡΑΜΑΛΑ.--

Ξεκίνησε χτες βράδυ η επίσκεψη - αστραπή σε Ισραήλ και κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης του επικεφαλής συμβούλου του Λευκού Οίκου και γαμπρού του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, μαζί με τον Αμερικανό απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή Τζέισον Γκρίνμπλατ.

Συνοδευόμενος από τον Αμερικανό πρέσβη στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν, και πριν συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Κούσνερ είδε τους γονείς της 23χρονης Ισραηλινής αστυνομικού Χαντάς Μάλκα, που φέρεται να τραυματίστηκε θανάσιμα με μαχαίρι την περασμένη Παρασκευή από τρεις νεαρούς Παλαιστινίους στην Πύλη της Δαμασκού, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Νετανιάχου, συναντώντας τον Κούσνερ, είπε πως δίνει «ευκαιρία» για την «προώθηση κοινών στόχων για την ασφάλεια, την ευημερία και την ειρήνη». Αργότερα χτες βράδυ, ο Αμερικανός απεσταλμένος είχε προγραμματίσει να συναντήσει στη Ραμάλα και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς.

Αμερικανοί διπλωμάτες προσπάθησαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους γύρω από τα αποτελέσματα της επίσκεψης Κούσνερ και Γκρίνμπλατ σε Ιερουσαλήμ και Ραμάλα, υποστηρίζοντας πως δεν πρόκειται για την προλείανση εδάφους στην προοπτική μίας νέας φάσης ειρηνευτικής διαδικασίας, αλλά για τη «συνέχιση του διαλόγου» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ πάντως εξήρε τις «ικανότητες» του Κούσνερ να πετύχει «την υπέρτατη» συμφωνία ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ας σημειωθεί πάντως πως ένα 24ωρο πριν την έλευση των Κούσνερ και Γκρίνμπλατ στην Ιερουσαλήμ, ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης νέου εβραϊκού εποικισμού σε κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης, ώστε να «αποκατασταθούν» οι έποικοι του οικισμού Αμόνα, που κατεδαφίστηκε τον περασμένο Φλεβάρη με απόφαση του ισραηλινού Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Τέλος, χτες ο Ισραηλινός στρατηγός Αμίρ Εσέλ εξήρε την «ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση» της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, λέγοντας ότι σε περίπτωση νέου πολέμου με τον Λίβανο και πολεμικής αναμέτρησης με τη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ» θα μπορούσαν να εξαπολύσουν «σε δύο ή τρεις μέρες τόσες βόμβες όσες εξαπέλυσαν μέσα στις 34 μέρες βομβαρδισμών στον Λίβανο το 2006».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ