Πέμπτη 29 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Σήμερα η νέα απεργία και η πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα

Στην Ομόνοια στις 10.30 το πρωί καλεί η Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων

Πολλοί ήταν οι τουρίστες που πήραν την ανακοίνωση των συμβασιούχων
Πολλοί ήταν οι τουρίστες που πήραν την ανακοίνωση των συμβασιούχων
Διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, απεργούν ξανά σήμερα οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και οργανώνουν πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα, με την Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων να καλεί στις 10.30 το πρωί στην Ομόνοια. Κάλεσμα στη συγκέντρωση απευθύνουν επίσης το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, η ΔΑΣ ΟΤΑ και η «Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση», καθώς η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει παναττική στάση εργασίας των εργαζομένων στο Δημόσιο, από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου.

Κάλεσμα της ΔΑΣ ΟΤΑ

Σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή απεργία καλεί η ΔΑΣ ΟΤΑ με ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι η ρύθμιση που πέρασε η κυβέρνηση δεν απαντά στην ανάγκη των συμβασιούχων για μόνιμη και σταθερή εργασία.

«Οι συμβασιούχοι - σημειώνει - δεν ζητάνε νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, νέα ομηρία. Το αίτημά τους είναι ένα και σαφές: Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους (...) Ο διαγωνισμός για μόνιμο προσωπικό είναι για μόλις 2.500 θέσεις εργασίας, όταν οι συμβασιούχοι ξεπερνούν τις 10.000. Και από τους 2.500 που θα προσληφθούν ως μόνιμο προσωπικό είναι ζήτημα πόσοι θα προέρχονται από τους σημερινούς συμβασιούχους. Πρακτικά σημαίνει ότι 7.500 εργαζόμενοι θα μείνουν εκτός. Το παράδειγμα του Νοσοκομείου "Αγ. Σάββας" είναι αποκαλυπτικό, όπου η πλειοψηφία των συμβασιούχων έμεινε εκτός από το διαγωνισμό για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Παράλληλα, υπάρχουν 80 δήμοι που αυτήν τη στιγμή είναι σε κακή οικονομική κατάσταση λόγω της υποχρηματοδότησης. Ποια οικονομική επιτροπή θα προχωρήσει σε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού; Ενώ όσον αφορά τους συναδέλφους στους πέντε δήμους που οι δήμαρχοι δεν προχώρησαν στις ανανεώσεις των συμβάσεων, η κυβέρνηση δεν δέχτηκε κουβέντα».

Με αφορμή τη συντονισμένη επίθεση που εξαπέλυσαν κυβέρνηση, ΝΔ, δικαστικές αρχές, δήμαρχοι, εργοδοτικές ενώσεις και αστικά μέσα ενημέρωσης ενάντια στον αγώνα αυτό επισημαίνει ότι «η ανησυχία τους μεγαλώνει όσο εμείς επιμένουμε στο ξεκάθαρο αίτημά μας για μόνιμη και σταθερή εργασία. Το μόνο αίτημα που απαντά στις ανάγκες μας, αλλά και στέκεται εμπόδιο στην παράδοση των υπηρεσιών στους επιχειρηματικούς ομίλους, στέκεται εμπόδιο στα κέρδη τους που βγαίνουν στις πλάτες τις δικές μας, του συνόλου των εργαζομένων».

Η ΔΑΣ καλεί, τέλος, τους εργαζόμενους να μη δείχνουν καμία εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ, παρά τη στάση που κρατά «κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων και των επιτροπών των συμβασιούχων. Αύριο το πρωί μπορεί να τα ξαναδιπλώσει. Για εμάς ένας δρόμος υπάρχει: Της συνέχισης του αγώνα μας, αταλάντευτα, χωρίς δισταγμούς και πισωγυρίσματα. Δίνουμε τη μάχη στους χώρους δουλειάς με όλες μας τις δυνάμεις.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Εχει κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση από 25 Επιτροπές Αγώνα συμβασιούχων από όλη την Ελλάδα στη Βουλή».

Κινητοποίηση, χτες, της Παναττικής Επιτροπής Συμβασιούχων

Χτες, οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν με αποκλεισμούς αμαξοστασίων, συγκεντρώσεις, εξορμήσεις, πικετοφορίες. Στην Αθήνα συμβασιούχοι συγκεντρώθηκαν το πρωί στους Στύλους Ολυμπίου Διός, μετά από κάλεσμα της Παναττικής Επιτροπής Συμβασιούχων και με πικετοφορία διέσχισαν τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, μέχρι το Μουσείο της Ακρόπολης.

Στη διάρκεια της πικετοφορίας μέλη της Παναττικής Επιτροπής και του Συνδικάτου ΟΤΑ Νομού Αττικής μοίραζαν ανακοινώσεις στην αγγλική και την ελληνική γλώσσα ενημερώνοντας διερχόμενους και τουρίστες για τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, το περιεχόμενό τους και τις διεκδικήσεις τους.

Παράλληλα, με πανό που κρατούσαν, στην αγγλική και γερμανική γλώσσα, έκαναν γνωστά τα αιτήματά τους, ενώ με ντουντούκες καλούσαν στη σημερινή πανελλαδική απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια. Το πανό στα Αγγλικά έγραφε: «Τα σκουπίδια είναι στο δρόμο γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απολύει τους εργαζόμενους που τα μαζεύουν». Χαρακτηριστικό ήταν το στιγμιότυπο όπου ένας τουρίστας από την Τσεχία ζήτησε να φωτογραφηθεί με υψωμένη γροθιά μπροστά στο πανό.

Σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Στη Θεσσαλονίκη, έχοντας στο πλευρό τους το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων του νομού, οι συμβασιούχοι παρέμειναν και χτες στα αμαξοστάσια και στους ΧΥΤΑ. Αντιπροσωπείες ταξικών σωματείων βρέθηκαν στο αμαξοστάσιο εκφράζοντας την αλληλεγγύη στον αγώνα των συμβασιούχων, ενώ προετοιμάζονταν και για αγωνιστική κάθοδο στην Αθήνα. Χτες, εξάλλου, με δεδομένη την άνοδο της θερμοκρασίας, οι απεργοί ενίσχυσαν το προσωπικό ασφαλείας.

Αντιπροσωπεία του Συλλόγου συναντήθηκε και με τον δήμαρχο, Γ. Μπουτάρη, απαιτώντας να σταματήσει τη διαδικασία που ξεκίνησε ο δήμος για την ανάθεση σε ιδιώτες της αποκομιδής των απορριμμάτων τις μέρες της απεργίας. Ο δήμαρχος δέχθηκε να «παγώσει» τη διαδικασία, χωρίς ωστόσο να δεσμευθεί για την οριστική απόσυρσή της. Οι εργαζόμενοι έχουν εκφράσει την αποφασιστικότητά τους να μην επιτραπεί η αποκομιδή από ιδιώτες που παίζουν το ρόλο του απεργοσπαστικού μηχανισμού.

Στην Πάτρα, χτες το πρωί, οι συμβασιούχοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά στο δημαρχείο, όπου μίλησαν οι Κώστας Ξούρας, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριότητας του Δήμου Πάτρας, ο Ανδρέας Πρωτόπαππας, μέλος της Επιτροπής Συμβασιούχων Πάτρας, και ο Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος Πάτρας. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ