Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
Βιβλίο
Ο ήρωας που τον έλεγαν «Μικρόβιο»

«ΒΑΛΕ ΝΑ ΦΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ!!/ ΚΟΥΒΑΛΤΑΣ `Η ΤΑΡΑΣ/ ΑΠΟΦΑΓΙΑΣ `Η ΕΝΑΜΙΣΙ ΤΑΡΑΣ/ ΜΙΚΡΟΒΙΟ Ή ΕΝΑ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΑΡΑΣ/ ΚΑΙ ΣΙΑ». Παράξενες λέξεις, θα πει ο αναγνώστης αυτού του σημειώματος. Ποιο το νόημα, πού, πότε, γιατί, από ποιους γράφτηκαν, αν αστειολογούν, σοβαρολογούν, ονοματολογούν, συνθηματολογούν, αξίζει να το μάθει καθείς, διαβάζοντας το βιβλίο του Βασίλη Σ. Τσοτσώνη «Γιώργος Βουβαλέας - "Μικρόβιο" (Ο διανοητής, ο οραματιστής, ο ηρωικός αγωνιστής)». Το βιβλίο, το οποίο αποτελεί συγκινητική μνημόσυνη απαθανάτιση από τον Β. Τσοτσώνη του εξαδέλφου του Γ. Βουβαλέα, αλλά και άλλων συναγωνιστών του, κυκλοφόρησε ο ίδιος ο συγγραφέας (τηλ. 77.72.866).

Είναι αδύνατον ένα σημείωμα να συνοψίσει όσα διηγείται το βιβλίο για το βίο, τη δράση, το θάνατο - σε νεαρότατη ηλικία - του φτωχόπαιδου από την Καλαμάτα, ορφανού από μάνα, υιοθετημένου από θείο του, Γιώργου Βουβαλέα. Ενός μικρόσωμου και αεικίνητου και γι' αυτό αποκαλούμενου «Μικρόβιο». Ενα «μικρόβιο», που με την - τερατώδη για το νεαρό της ηλικίας του - μόρφωσή του, το ταλέντο του στο γράψιμο (από τα μαθητικά του χρόνια δημοσιογραφούσε και μεταπολεμικά συνεργαζόταν με την ΕΑΜική εφημερίδα «Ελεύθερη Μεσσηνία», όπως σημειώνει προλογικά ο αντιστασιακός, επίτιμος δικηγόρος και συγγραφέας Φίλιππος Τσετσέκος), την ευφυία, την ευγλωττία, τη λεβεντιά, τις αταλάντευτες ιδέες του, την ανατρεπτική δράση του, αποτελούσε κίνδυνο για τους Γερμανούς κατακτητές, τους ντόπιους συνεργάτες τους. Γενικότερα, την άρχουσα τάξη, γιατί, όπως λέγανε όσοι τον ήξεραν, «όποιον πλησίαζε τον μπόλιαζε με το μικρόβιο του κομμουνισμού».

Λιγοστά στοιχεία της δράσης του Γ. Βουβαλέα γνωρίζαμε από το σπουδαίο ιστορικό βιβλίο του Αρίστου Καμαρινού «Ο Εμφύλιος Πόλεμος στην Πελοπόννησο 1946-1949». Τώρα, το βιβλίο του Βασίλη Σ. Τσοτσώνη προσφέρει στην ιστοριογραφία, σχεδόν πληρέστατα, το «πορτρέτο» των αγώνων, της ζωής και του τέλους του Γ. Βουβαλέα. Ο Γ. Βουβαλέας υπήρξε μέλος της ΟΚΝΕ, γραμματέας της ΕΠΟΝ Μεσσηνίας, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου της ΕΠΟΝ, πρωτοπόρο μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΚΚΕ στα χρόνια του Εμφυλίου. Ο Γ. Βουβαλέας συνελήφθη και φυλακίστηκε από την Ασφάλεια, απέδρασε με άλλους συντρόφους του, αλλά εντοπίστηκε η κρυψώνα του και δολοφονήθηκε στις 17 Αυγούστου του 1947.

Το βιβλίο παρέχει, όμως, και άλλα στοιχεία. Για τους συναγωνιστές και τη γιάφκα του στην Καλαμάτα, στο μαγαζί υποδημάτων του Γιώργου Τσοτσώνη. Για τις ηρωικές μάχες του ΕΛΑΣ στην περιοχή. Για την περίοδο της απελευθέρωσης. Για τις διώξεις των αγωνιστών που ακολούθησαν και τα άρθρα - καταγγελίες του «Μικρόβιου» ενάντια στις διώξεις. Για την παράνομη δράση και άλλων κομμουνιστών. Για το χαφιέδικο παρακράτος στην περιοχή Μεσσηνίας. Για τις δίκες, καταδίκες, εξορίες και τις εκτελέσεις αρκετών αγωνιστών. Στο τέλος του βιβλίου, ο συγγραφέας περιέλαβε δώδεκα μελετητικά άρθρα του Β. Βουβαλέα (ονειρευόταν να γίνει δάσκαλος) με θέμα την Παιδεία, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Θάρρος» της Καλαμάτας (19/2-7/3/1946).


Α. Ε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ