Τρίτη 4 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΟΔΟΣ
Ο λαός διψάει για νερό και το κεφάλαιο για κέρδη...

Η απρόσκοπτη λειτουργία των ξενοδοχειακών ομίλων και τα επιχειρηματικά συμφέροντα για τη διαχείριση του φράγματος Γαδουρά φέρνουν λειψυδρία στο νησί

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στην πλατεία Δημαρχείου
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στην πλατεία Δημαρχείου
Χωρίς νερό μένουν εν μέσω καύσωνα για πολλές ώρες έως και μέρες (!) οι κάτοικοι της Ρόδου. Το πρόβλημα έχει προκύψει εδώ και καιρό, ενώ υπάρχουν συνοικισμοί σε χωριά που για πάνω από δύο βδομάδες δεν έχουν νερό.

Για το σοβαρό αυτό πρόβλημα, χτες Δευτέρα, η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ και εργατικά σωματεία του νησιού προχώρησαν σε κινητοποίηση στην πλατεία Δημαρχείου, διεκδικώντας άμεση λύση, με σύνθημα «Το νερό δημόσιο αγαθό όχι εμπόρευμα». Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο, ο οποίος όμως δεν έδωσε καμιά ουσιαστική απάντηση.

Η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ καλεί σε αγωνιστική εγρήγορση, καθώς το καλοκαίρι βρίσκεται ακόμα στην αρχή και το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται και να γίνεται εντονότερο.

Στο κάλεσμά της προς τους εργαζόμενους και το λαό του νησιού, αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις διαγκωνίζονται να αναλάβουν τη διαχείριση του νερού στην περιοχή. Ετσι, ο κόσμος διψά - στην κυριολεξία - την ίδια στιγμή που το έργο του φράγματος του Γαδουρά είναι γεμάτο νερό και μένει ανεκμετάλλευτο. Από την άλλη, όλοι μαζί με ένα στόμα μια φωνή παπαγαλίζουν μην τυχόν πληγεί η τουριστική εικόνα του νησιού, ενώ είναι κοινό μυστικό ότι αφήνουν την πόλη και τα χωριά χωρίς νερό για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των ξενοδοχείων!».

Καταρρίπτεται ο μύθος της «αειφόρου ανάπτυξης»

Με ανακοίνωσή της, η ΤΕ Ν. Δωδεκανήσου του ΚΚΕ ζητά τη λήψη έκτακτων μέτρων, τονίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό, αλλά πολιτικό. Την ίδια στιγμή που οικογένειες εργαζομένων δεν έχουν νερό να πιουν ή να κάνουν μπάνιο, αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι το φράγμα «Γαδουρά» είναι γεμάτο με 63 εκ. κυβικά νερό, όμως μένει ανεκμετάλλευτο!

Σε ανακοίνωσή της μάλιστα, η Οργάνωση του Κόμματος αναφέρει ότι αυτή η κατάσταση καταρρίπτει το μύθο της λεγόμενης «αειφόρου ανάπτυξης». «Είναι δυνατό να υπερδιπλασιάζεται ο πληθυσμός του νησιού (150.000 ξενοδοχειακές κλίνες), να ανοίγει το κάθε ξενοδοχείο όπου θέλει γεώτρηση και αυτό να μην έχει επίδραση στα αποθέματα του νερού;», σχολιάζει στην ανακοίνωση.

Οπως αναφέρει, η υδροδότηση της πόλης της Ρόδου και των χωριών δεν έχει γίνει με ευθύνη της Περιφέρειας, του δήμου, των πολιτικών κομμάτων που υπερασπίζονται την Ευρωπαϊκή Ενωση και έχουν θεό το κέρδος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Σημειώνει ακόμα ότι «είναι η δίψα των μεγαλοεπιχειρηματιών για κέρδη και ο ανταγωνισμός (φανερός και κρυφός) για το ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση του φράγματος και συνολικά του νερού στην περιοχή. Ετσι, δεν διστάζουν να αφήσουν ολόκληρο το νησί χωρίς νερό, κατακαλόκαιρο και σε περίοδο καύσωνα, μέχρι να λυθεί το ζήτημα με τον τρόπο που έχουν επιλέξει. Δηλαδή να βρεθεί ο "σωτήρας" επιχειρηματίας και να νομιμοποιηθεί ως διαχειριστής».

Η ΤΕ Ν. Δωδεκανήσου του ΚΚΕ τονίζει ότι είναι απόλυτη ανάγκη να γίνει άμεσα η σύνδεση πόλης και χωριών με το φράγμα «Γαδουρά», εξασφαλίζοντας φτηνό και ποιοτικό νερό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού. «Ο Ροδιακός λαός δεν πρέπει να συμβιβαστεί με αυτήν την άθλια κατάσταση, να αποδεχτεί σαν δεδομένο το να πουλιέται το νερό σαν πανάκριβο εμπόρευμα είτε από επιχειρηματίες, είτε από δημοτικές εταιρείες! Να δεχτεί να συμπιέζεται η ανάγκη για νερό ανάμεσα στους ανταγωνισμούς των μεγαλοεπιχειρηματιών...», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η λειψυδρία και όσα δεν λένε... (2024-07-12 00:00:00.0)
Στη μάνα μας τη (Ν)ικαριά (2003-07-17 00:00:00.0)
Από πού «πηγάζει» η ανάγκη εκτροπής; (2001-06-19 00:00:00.0)
Ο «βασανιστής» των Θεσσαλών (2001-02-28 00:00:00.0)
«Είδος προς εξαφάνιση» το νερό (2000-08-02 00:00:00.0)
«Εκεί που μας χρωστούσαν...» (2000-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ