Πέμπτη 6 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Πραγματοποιήθηκε η Πανελλαδική Συνάντηση των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων

Με μαζική συμμετοχή μαχητών του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ και των απογόνων τους, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στον Αγιο Νικόλαο της Νάουσας το καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων που διοργανώνει κάθε χρόνο η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Τους παρευρισκόμενους, που κίνησαν από κάθε πόλη της Μακεδονίας και της Θράκης για να δώσουν το «παρών», καλωσόρισε εκ μέρους του Παραρτήματος Νάουσας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ο Ζαχαρίας Ταχυδρομίδης. Εκ μέρους του ΚΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, που παρευρέθηκε σύσσωμο, χαιρέτισε ο Κώστας Σαπρανίδης. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε με απαγγελίες ποιημάτων και τραγούδια του αγώνα, που ερμήνευσε η ορχήστρα του ΠΑΜΕ. Στη διάρκεια της εκδήλωσης η Πολιτική Σκηνή της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε απόσπασμα από το θεατρικό το έργο «Με τη σκέψη στην πατρίδα» της Ι. Στεφανίδου.

Ο Κώστας Σαπρανίδης αναφέρθηκε στη δράση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, που με συνέπεια υπερασπίζεται την πραγματική Ιστορία του κινήματος και του λαού, την οποία οι ιμπεριαλιστές ξαναγράφουν και διαστρεβλώνουν. Στη συμμετοχή στο πλευρό του εργαζόμενου λαού, στους αγώνες για τα οξυμένα προβλήματα. Στη διεκδίκηση των αποζημιώσεων για τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε η ναζιστική Γερμανία κατά την Κατοχή, καθώς και του κατοχικού δανείου.

Αναφέρθηκε επίσης στην αρνητική στάση που κράτησαν όλες οι κυβερνήσεις στο ζήτημα της μη έγκρισης του επαναπατρισμού των πολιτικών προσφύγων, που δεν είναι «Ελληνες το γένος». Οπως είπε, «εμείς αυτούς τους συναγωνιστές μας δεν τους ξεχνάμε και θα αγωνιζόμαστε μαζί τους, για τη δικαίωσή τους. Για τον επαναπατρισμό και την εγκατάστασή τους στις εστίες τους».

Ο Γιάννης Δελής, απευθυνόμενος στους πρωταγωνιστές και ζωντανούς φορείς της Ιστορίας του ΚΚΕ, ανέφερε πως «στο πρόσωπό σας το ΚΚΕ τιμά όλους τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης, τους μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ, που υπερασπίστηκαν τη λευτεριά του λαού στο αποκορύφωμα της ταξικής πάλης.

Υποκλινόμαστε στους εκτελεσμένους, σ' αυτούς που δώσανε τα νιάτα τους και τη ζωή τους και έμειναν πιστοί σε αξίες, ιδανικά, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Τιμάμε τους μάρτυρες των φυλακών και της εξορίας, κάθε κυνηγημένο αγωνιστή, τιμάμε εσάς που βιώσατε την πολύχρονη πολιτική προσφυγιά.

Η Συνάντησή σας αυτή βοηθά να μένει ζωντανή η ιστορική μνήμη, να μεταφέρεται ατόφια από γενιά σε γενιά, κόντρα στην επιδίωξη των αστικών επιτελείων να τη διαστρεβλώσουν και να τη σβήσουν, βοηθά να εμπλουτίζεται η ιστορική και πολιτική πείρα για να αντλούνται τα σωστά διδάγματα, τόσο χρήσιμα στην εξέλιξη της ταξικής πάλης και στον σύγχρονο καθοδηγητικό ρόλο του ΚΚΕ».

Αναφέρθηκε στα διδάγματα του Οκτώβρη, τονίζοντας ότι «η ύπαρξη και οι επιτυχίες της σοσιαλιστικής κοινωνίας, για δεκαετίες, την οποία εγκαινίασε η Οκτωβριανή Επανάσταση, απέδειξαν ότι είναι εφικτή μια κοινωνία χωρίς αφεντικά, χωρίς καπιταλιστές που έχουν στην ιδιοκτησία τους τα μέσα παραγωγής.

Γιατί η Οκτωβριανή Επανάσταση έφερε στο προσκήνιο μια ανώτερη οργάνωση της κοινωνίας κι εσείς είστε οι ζωντανοί μάρτυρες της αλήθειας της!».

Τέλος, κάλεσε το λαό να δει κατάματα την πραγματικότητα και να περάσει στην επίθεση, για να μπορέσει να ζήσει αυτός και τα παιδιά του σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, με τις δυνατότητες που προσφέρουν η επιστήμη και η τεχνολογία, η παραγωγικότητα της εργασίας, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας. Να παλέψει για να αλλάξει χέρια η εξουσία, να πάρει η εργατική τάξη στα χέρια της τα «κλειδιά» της οικονομίας, την ιδιοκτησία των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής. Να αποδεσμευτεί η χώρα από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα ισότιμες οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με τα άλλα κράτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ