Σάββατο 8 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο αγώνας των εργατών του Μετάλλου και της Ζώνης είναι και δικός μας αγώνας

Ανακοίνωση Λαϊκών Επιτροπών από τις συνοικίες του Πειραιά

Κάλεσμα σε όλο το λαό του Πειραιά να σταθεί αλληλέγγυος και να στηρίξει τον αγώνα των εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης απευθύνουν οι Λαϊκές Επιτροπές Πειραιά, Περάματος, Νίκαιας - Ρέντη, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Κορυδαλλού και Σαλαμίνας. Καλούν επίσης σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 13/7, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη, και στη συναυλία που θα ακολουθήσει στην πλατεία Κοραή.

Στην κοινή τους ανακοίνωση σημειώνουν ότι ο αγώνας των εργατών στη Ζώνη «μας αφορά όλους», καθώς αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα, τα μνημόνια, τα τρομοκρατικά διλήμματα και τους διάφορους υπηρέτες τους.

Κανένας εργάτης να μην «τσιμπήσει» στα τερτίπια της εργοδοσίας

Η ανακοίνωση σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Τα προηγούμενα χρόνια ακούσαμε και σήμερα ακούμε πολλά. Κάθε εργάτης πρέπει να σκεφτεί, να μην "τσιμπήσει" στα τερτίπια της εργοδοσίας, που προσπαθεί να χτυπήσει με κάθε μέσο αυτόν τον αγώνα. Λένε ότι αν υπογραφεί από μέρους τους η ΣΣΕ θα είναι "κοινωνική πρόκληση". Ουσιαστικά μιλάνε για τα δικά τους συμφέροντα. Λένε "σήμερα με αφορμή την κρίση πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα φτηνά μεροκάματα που εφαρμόζονται παντού", με στόχο βέβαια να κερδίσουν περισσότερα.

(...) Επιστρατεύουν το "μπαμπούλα" της "Cosco", λέγοντας ότι "θα μας κλείσει όλους". Κοροϊδεύουν γιατί θέλουν να συμπαρασύρουν τους εργάτες να σταθούν στο πλευρό της εργοδοσίας χωρίς να έχουν τον "πονοκέφαλο" των εργατικών διεκδικήσεων και κινητοποιήσεων. Ο καπιταλισμός όμως έτσι είναι, "το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό", αλλά πάντα γύρω από το μεγάλο μονοπώλιο παραμένουν μικρότερες επιχειρήσεις που και αυτές μαζί ξεζουμίζουν τους εργάτες. (...)

Η εργοδοσία της Ζώνης μαζί με την "Cosco" έχουν σαν στόχο την υποταγή του εργάτη στη χαμοζωή, γι' αυτό επιστρατεύουν και άλλες δυνάμεις, φανερές και σκοτεινές.

Μια από αυτές είναι και η Χρυσή Αυγή, η οποία διαμορφώθηκε και ενισχύθηκε από την ίδια την εργοδοσία στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, ώστε να έχει μια εύκολη εφεδρεία για να χτυπήσει το ταξικό εργατικό κίνημα. Κανένας εργάτης δεν πρέπει να ξεχνά! Το χτύπημα στους συνδικαλιστές της Ζώνης πριν την δολοφονία του νεολαίου μεταλλεργάτη Φύσσα, είναι κομμάτι του "παζλ" της επίθεσης της εργοδοσίας στη Ζώνη του Περάματος. Η οποία συνεχίστηκε με τη δημιουργία του δουλεμπορικού "σωματείου" της Χρυσής Αυγής ονόματι "Αγιος Νικόλαος", που έχει διακηρυγμένο στόχο να χτυπήσει το ταξικό σωματείο. Και η "βρομοδουλειά" συνεχίζεται, με προσπάθεια να φτιαχτεί νέο δουλεμπορικό "σωματείο" της Χρυσής Αυγής στην "Cosco". Οι χρυσαυγίτες λοιπόν, σήμερα, όπου σταθούν κι όπου βρεθούν λένε για τα "δίκαια" του εργοδότη και εμποδίζουν την εφαρμογή του 7ωρου και την υπογραφή της ΣΣΕ. (...)

Επιδιώκουν με κάθε τρόπο να περιορίζουν τον εργάτη στα ψίχουλα

Σήμερα διάφορες δυνάμεις, μαζί και η συμμαχική δύναμη της εργοδοσίας, Χρυσή Αυγή, λένε "βάλτε νερό στο κρασί σας", "τώρα που ήρθαν οι δουλειές αν κάνετε απεργίες θα φύγουν πάλι τα καράβια". Ξαναλένε με άλλο τρόπο εκείνο το βρομερό ψέμα που προσπάθησαν να πούνε και στα πρώτα χρόνια της κρίσης, ότι "οι δουλειές από το Πέραμα έφυγαν λόγω των απεργιών και του σωματείου".

Ομως η αλήθεια είναι ότι οι δουλειές δεν έφυγαν ούτε από τη δράση των εργατών μαζί με το σωματείο, ούτε επειδή είχε αναγκαστεί η εργοδοσία να εφαρμόζει ΣΣΕ. Οι δουλειές από το Πέραμα "έφυγαν" στα χρόνια της κρίσης, όπως "έφυγαν" και σε όλους τους άλλους κλάδους, λόγω της κρίσης. Οι δουλειές μάλιστα της ναυπηγοεπισκευής και ναυπηγικής έφυγαν συνολικά, όχι μόνο από το Πέραμα, αλλά και από την Ελευσίνα, τη Σύρο, τη Χαλκίδα και από την Ευρώπη συνολικά και πριν την κρίση, και μετατοπίστηκαν στην Κίνα, στη Νότιο Κορέα, στην Ιαπωνία και κατά πολύ λιγότερο στην Τουρκία. Πράγμα που συνδυάστηκε με την έλλειψη υποδομών και δεξαμενών στην περιοχή μας. Αυτά όμως έχει ο καπιταλισμός! Ανάλογα με την κερδοφορία των μονοπωλίων και των εφοπλιστών, μετακινούνται τα κεφάλαια στα σημεία που μπορεί να έχουν περισσότερα κέρδη.

Σήμερα που φαίνεται να "ξαναέρχονται οι δουλειές", δεν είναι τίποτα άλλο από τη διακηρυγμένη επιδίωξη επιχειρηματιών και μονοπωλίων να ενισχύσουν το δρόμο μεταφοράς εμπορευμάτων από την Ανατολή και την Κίνα στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου άρα και μέσω της Ελλάδας. Το λεγόμενο "νέο δρόμο του Μεταξιού" της Κίνας στην Ευρώπη.

Ετσι μας ήρθε και η "Cosco" στο λιμάνι του Πειραιά, και στο όνομα του αντιλαϊκού παραμυθιού της "ανάπτυξης", κυβέρνηση, τοπική διοίκηση, επιχειρηματίες, "Cosco" θα επιδιώκουν με κάθε τρόπο να αρκεστεί στα λίγα ο εργάτης και θα φτιάχνονται φασιστικά μορφώματα κρούσης τύπου Χρυσής Αυγής, ώστε να χτυπάνε τον αγώνα των εργατών.

Γι' αυτό λοιπόν κάθε εργατοϋπάλληλος, αυτοαπασχολούμενος, άνεργος, ο λαός του Πειραιά, πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα από την ίδια την καθημερινότητα και τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων. Πρέπει με όλους τους τρόπους να συμπαραταχθεί αλληλέγγυα με τον αγώνα των εργατών του Περάματος. Πρέπει μαζί με το σωματείο του, το ταξικό εργατικό κίνημα, να σταθεί αλύγιστος στα διάφορα διλήμματα. Η πάλη για τις ΣΣΕ είναι η πάλη για το γάλα των παιδιών μας!

Η οργάνωση και η πάλη είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος! Ο,τι κερδίσαμε το κερδίσαμε με σκληρούς ταξικούς αγώνες. Αυτή είναι η αλήθεια που πρέπει να οδηγήσει τους αγώνες σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, για την ανάκτηση όλων των απωλειών που είχαμε στα χρόνια της κρίσης, αλλά και για τις σύγχρονες ανάγκες μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ