Τρίτη 11 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ζητά άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τις πυρκαγιές

Περιοδεία της Δ. Μανωλάκου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, το περασμένο Σάββατο στην περιοχή

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Μάνη απαιτεί η ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ, καλώντας ταυτόχρονα το λαό της περιοχής να οργανωθεί και να παλέψει προς αυτή την κατεύθυνση.

Κλιμάκιο της ΤΕ Λακωνίας, με επικεφαλής τη Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, και το Νίκο Γόντικα, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Πελοποννήσου, περιόδευσε το περασμένο Σάββατο στις πληγείσες περιοχές και μίλησε με τους κατοίκους.

Η πυρκαγιά κατέκαψε πάνω από 15 σπίτια, εκατοντάδες ζώα, μελίσσια, στάνες, αποθήκες κ.λπ., 15.000 στρέμματα γεωργικής και βοσκήσιμης γης, αυτοκίνητα, βάρκες, ενώ λίγο έλειψε να στοιχίσει και σε ανθρώπινες ζωές.

Στα χωριά και τους οικισμούς όπου εκδηλώθηκε με μεγαλύτερη ένταση (Κότρωνας, Σκουτάρι, Φλομοχώρι κ.α.) υπήρξε εκτεταμένη καταστροφή του δικτύου της ΔΕΗ και του δικτύου νερού, ενώ μέχρι και σήμερα υπάρχουν οικισμοί χωρίς νερό.

Η ΤΕ Λακωνίας επισημαίνει ότι η μεγάλη αυτή καταστροφή οφείλεται κύρια στην έλλειψη πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας στο νομό. Τονίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης και της τοπικής διοίκησης για τη μη χρηματοδότηση αναγκαίων έργων που προστατεύουν τη ζωή του λαού της περιοχής, ενώ αναδεικνύει και τις μεγάλες ελλείψεις του Πυροσβεστικού Σώματος σε έμψυχο δυναμικό, σε στόλο αλλά και βασικά υλικά πυρόσβεσης.

«Μια βδομάδα μετά τη μεγάλη καταστροφή, ελάχιστα έως ανύπαρκτα μέτρα για στοιχειώδη ανακούφιση των πληγέντων έχουν παρθεί», σημειώνει η ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ και προσθέτει: «Οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών, μικρομεσαίοι αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, εργαζόμενοι, άνεργοι, βρίσκονται μπροστά σε μια σκληρή πραγματικότητα: Το βασικό έσοδο της περιοχής, η ελαιοκαλλιέργεια, έχει καταστραφεί σε ποσοστό πάνω από 90%, και η ζημιά αυτή χρειάζεται χρόνια για να αποκατασταθεί πλήρως.

Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, πέρα από τις καταστροφές σε ζωικό κεφάλαιο και υποδομές, δεν έχουν πια χώρους για βοσκή, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να αγοράζουν ζωοτροφές. Ολα αυτά, σε συνδυασμό με το ότι θα μειωθεί σημαντικά και ό,τι έσοδο υπήρχε μέσω τουρισμού (μιας και δεν μπορεί να αποκατασταθεί άμεσα το φυσικό τοπίο) θα δώσει συντριπτικά χτυπήματα στους μικροεπαγγελματίες της περιοχής».

Η ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ ζητάει: Να κηρυχτεί η περιοχή πυρόπληκτη. Αμεσο οικονομικό βοήθημα στους μικρομεσαίους αγρότες και αυτοαπασχολούμενους που έχουν απώλεια εισοδήματος. Τώρα να γίνει καταγραφή και αποζημίωση όλων των απωλειών σε ζωικό κεφάλαιο, να δοθούν τώρα δωρεάν ζωοτροφές και για όσο χρειαστεί. Αμεση οικονομική βοήθεια για την εκρίζωση των καμένων ελαιοδέντρων και τη φύτευση νέων.

Παράλληλα, άμεσα και γρήγορα καταγραφή και αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% των απωλειών της παραγωγής και την απώλεια του αγροτικού εισοδήματος έως την αποκατάσταση της συγκομιδής. Καταγραφή και αποζημίωση όλων των καταστροφών που υπέστησαν τα σπίτια. Αμεση χρηματοδότηση για έργα αντιπλημμυρικά, πρόληψης και οργάνωσης άμεσης επέμβασης για να μη γίνουν καταστροφές και σε άλλες περιοχές από πλημμύρες. Απαλλαγή από εισφορές των πληγέντων σε ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΕΦΚΑ, εφορία, ΕΝΦΙΑ, τέλος αλληλεγγύης, τιμολόγια ΔΕΚΟ, «πάγωμα» χρεών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ