Τρίτη 11 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Επιβεβαιώνεται ο αποκλεισμός χιλιάδων παιδιών

Στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι χιλιάδες παιδιά θα μείνουν και φέτος εκτός Προσχολικής Αγωγής, καταρρίπτοντας τους προκλητικούς πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, προκύπτουν από την πορεία των αιτήσεων σε διάφορους δήμους.

Για παράδειγμα, στο δήμο Τρικκαίων εκτός παιδικών σταθμών θα μείνουν 527 παιδιά, καθώς, σύμφωνα με τον φορέα διαχείρισης του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής», από τις 1.721 αιτήσεις που κατατέθηκαν, χρηματοδοτούνται οι 1.194. Αλλά και γι' αυτούς που πήραν το πολυπόθητο voucher (κουπόνι χρηματοδότησης) δεν είναι βέβαιο ότι τελικά το παιδί τους θα εγγραφεί σε κάποιον δημοτικό παιδικό σταθμό, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι θέσεις υπολείπονται των δικαιούχων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι και φέτος περίπου 60 βρέφη δεν θα βρουν θέση σε δημοτικό βρεφικό σταθμό, λόγω έλλειψης αντίστοιχων υποδομών. Ανακοίνωση - καταγγελία εξέδωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση», αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής.

Αντίστοιχα, εκατοντάδες παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών - βρεφικών σταθμών και ΚΔΑΠ στο δήμο Νεάπολης - Συκεών. Οπως καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση», «πάνω από 800 παιδάκια - χωρίς να υπολογιστούν οι αιτήσεις οικογενειών που δεν πέρασαν μέσα από τις υπηρεσίες του δήμου, αλλά και εκείνων που δεν είχαν δικαίωμα υποβολής αίτησης - θα βρουν κλειστές τις πόρτες, αφού δεν επαρκούν οι δημοτικές δομές για να καλύψουν τον αριθμό των υπαρχόντων αναγκών».

Σύμφωνα, εξάλλου, με καταγγελία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λαμίας, εκτός παιδικών σταθμών θα μείνουν πάνω από 725 παιδιά στο νομό Φθιώτιδας, υπολογίζοντας το σύνολο όσων έκαναν αίτηση και απορρίφθηκαν, είτε επειδή δεν πληρούσαν τα τυπικά κριτήρια του προγράμματος που συγχρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ, είτε επειδή συμπληρώθηκαν οι θέσεις που καλύπτει ο προϋπολογισμός του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του φορέα, οι αιτήσεις που κατατέθηκαν στο νομό για τους παιδικούς σταθμούς είναι 1.865, από τις οποίες χρηματοδοτούνται οι 1.140. Επομένως μένουν εκτός προγράμματος 725 παιδιά, δηλαδή το 39%.

Τέλος, ανακοίνωση - καταγγελία για τους αποκλεισμούς παιδιών από την Προσχολική Αγωγή εξέδωσε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. «Οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο γνωρίζουμε καλά τις συνέπειες που θα έχει στη ζωή τη δική μας και της οικογένειάς μας ο αποκλεισμός των παιδιών μας από τους παιδικούς σταθμούς. Και αυτό, μάλιστα, σε συνδυασμό με το χτύπημα των δικαιωμάτων μας, την κατάργηση της Κυριακής αργίας, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, του σταθερού χρόνου εργασίας. Αυτό είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν χέρι - χέρι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και κυβέρνηση για την τόνωση της οικονομίας και της αγοράς», σημειώνει και καλεί σε συμμετοχή και στήριξη της απεργίας την Κυριακή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ