Τρίτη 11 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Στο επίκεντρο της συνάντησης Τραμπ - Σι

Τις αντιφάσεις των ενδοϊμπεριαλιστικών σχέσεων και την έκταση των σχετικών παζαριών επιβεβαίωσε η συζήτηση γύρω από τις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο, καταρχήν στη συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ - Κίνας Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ, στο περιθώριο της Συνόδου του G20.

Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ο Τραμπ «έκανε σαφές στον Σι ότι θέλει να υπάρξει εξέλιξη και πρόοδος» στο θέμα της «αντιμετώπισης» του πυραυλικού προγράμματος της ΛΔ Κορέας, ενώ ο «Σι έδωσε μια πολύ σημαντική οπτική από τη δική τους πλευρά». Ο ίδιος ο Τραμπ δήλωσε πως «όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα, στο τέλος, θα πετύχουμε. Ισως πάρει περισσότερο χρόνο από ό,τι θα ήθελα. Αλλά θα πετύχουμε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Από τη μεριά του, ο Σι - σύμφωνα με το «Σινχουά» - προέταξε την ανάγκη «επιτάχυνσης των προσπαθειών για την προώθηση συνομιλιών και τον έλεγχο της κατάστασης», επισημαίνοντας ότι ΗΠΑ και Κίνα πρέπει να συνεχίσουν τις σχέσεις αμοιβαίου οφέλους και να επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε διάφορα πεδία. Οι διμερείς «διαφωνίες» συνοψίστηκαν στη σημασία που έχει η μία πλευρά να σέβεται τα συμφέροντα και τις σοβαρές ανησυχίες της άλλης, ενώ πιο συγκεκριμένα τέθηκαν και οι κινεζικές αντιρρήσεις για την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας ΤΗΑΑD στη Χερσόνησο.

Το ζήτημα της Χερσονήσου απασχόλησε και τη συνάντηση του Τραμπ με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, όπου - βέβαια - εκτός από τη συνέχιση της διμερούς «αμυντικής» συνεργασίας, αναδείχθηκαν και πλευρές που περιπλέκουν τις διμερείς σχέσεις. Μεταξύ άλλων, ο Τραμπ επισήμανε πως οι ΗΠΑ ιεραρχούν τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος με την Ιαπωνία, ενώ ο Αμπε ξεχώρισε τη σημασία οι δύο πλευρές να διεξάγουν «εποικοδομητικό» διάλογο για τους όρους επέκτασης της διμερούς οικονομικής τους συνεργασίας. Ελάχιστες μέρες πριν, Ιαπωνία - ΕΕ είχαν καταλήξει σε καταρχήν «πολιτική συμφωνία» για την επέκταση της στρατηγικής και εμπορικής τους συνεργασίας, ανταλλάσσοντας κοινούς όρκους για το «ελεύθερο εμπόριο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ