Τετάρτη 12 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πλεονάσματα στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου

Η ΕΕ καλεί τη Γερμανία και άλλα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες τους, με τον επίτροπο Οικονομίας της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, να σημειώνει ότι χώρες με δημοσιονομική ευελιξία όπως η Γερμανία «θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους πόρους αυτούς για να υποστηρίξουν τη ζήτηση, ιδιαίτερα τις επενδύσεις». Παράλληλα, χώρες με υψηλά ελλείμματα ή χρέη, όπως η Γαλλία ή η Ιταλία, θα πρέπει να συνεχίσουν με την «εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών».

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της Γερμανίας (1,8% αναμένεται φέτος), το δημοσιονομικό της πλεόνασμα (0,8% πέρυσι) και το εμπορικό της πλεόνασμα που κάθε μήνα σπάσει ρεκόρ (το Μάη αυξήθηκε ξανά φτάνοντας στα 17,3 δισ. ευρώ), αποτελούν σημείο έντονης κριτικής και πεδίο αντιπαράθεσης με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εντός και εκτός ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, στα προεκλογικά προγράμματα των σημερινών κυβερνητικών εταίρων Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD), αλλά και στις προεκλογικές συστάσεις των Γερμανών βιομηχάνων (BDI) ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών στις 24 Σεπτέμβρη, περιλαμβάνονται προτάσεις που μειώνουν τα εμπορικά και δημοσιονομικά πλεονάσματα προς όφελος του γερμανικού κεφαλαίου, όπως: Δημόσιες επενδύσεις για βελτίωση των υποδομών, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της έρευνας και της καινοτομίας στο 3,5% του ΑΕΠ, φοροελαφρύνσεις για «καινοτόμες» επιχειρήσεις, συνολικά μείωση της φορολογίας των γερμανικών επιχειρήσεων.

Στο μεταξύ, όπως εκτιμά ο επικεφαλής του γερμανικού φιλελεύθερου κόμματος FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα «Νeue Zuericher Zeitung», «η πιθανότερη μετεκλογική κυβερνητική εκδοχή είναι ο επόμενος μεγάλος συνασπισμός», δηλαδή των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατικών. «Για μας, όπως έχουν τα πράγματα, η πιθανότερη συνεργασία θα ήταν με τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU) διότι έχουμε τα περισσότερα προγραμματικά κοινά σημεία», πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ