Τετάρτη 12 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Μάχες και επαφές με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα»

ΓΕΝΕΥΗ.--

Ο ειδικός εντεταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στέφαν ντε Μιστούρα δήλωσε χτες ότι οι Κούρδοι της Συρίας δεν πρέπει να αγνοηθούν και ότι οι εκπρόσωποί τους πρέπει να συμμετάσχουν στη διαδικασία σύνταξης του νέου Συντάγματος της χώρας. Οι δηλώσεις του, που έγιναν ενώ συνεχίζεται ένας ακόμα γύρος διαβουλεύσεων στη Γενεύη με τις αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και τμήματα της αντιπολίτευσης, αναδεικνύουν ευρύτερες ανακατατάξεις που προωθούνται μέσω της λεγόμενης «συριακής κρίσης» και είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσουν δράσεις και αντιδράσεις από διάφορες πλευρές (πχ. την Τουρκία).

Οσον αφορά τις συνομιλίες στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος της συριακής κυβέρνησης Μπασάρ αλ Τζααφάρι υποστήριξε σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο «Σάνα» ότι η αντιπροσωπεία του είχε «σοβαρές διαβουλεύσεις» με τον ντε Μιστούρα πάνω στο κεφάλαιο που αφορά την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Η σχετική συνάντηση κράτησε 2,5 ώρες, ενώ ο Σύρος διπλωμάτης υπογράμμισε ότι το θέμα αυτό πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα για όλο τον κόσμο, καθώς η «τρομοκρατία» έχει πλήξει τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου.

Την ίδια στιγμή, στα πεδία των μαχών όλες οι πλευρές εντείνουν τις προσπάθειές τους, με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα» μετά από μια ενδεχόμενη νίκη επί του «Ισλαμικού Κράτους». Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», Κούρδοι πολιτοφύλακες της οργάνωσης SDF κατέλαβαν χτες την πόλη αλ-Ουκεϊρσί, μόλις 15 χλμ. από το προπύργιο της Ράκα, που οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούσαν ως βάση εκπαίδευσης των δυνάμεών τους. Επίσης, οι SDF, μαζί με δυνάμεις των YPG, συνεχίζουν να δίνουν μάχες και μέσα στην παλιά πόλη της Ράκα.

Νέες πληροφορίες για θάνατο του αλ-Μπαγκντάντι

Στο μεταξύ, χτες, το ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ μετέδωσε ξανά ότι ο ηγέτης της οργάνωσης Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι είναι νεκρός, αυτή τη φορά επικαλούμενο δηλώσεις στελεχών του «ΙΚ» στο τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Σουμάρια». Θυμίζουμε ότι η Μόσχα είχε υποστηρίξει από τις 22 Ιούνη πως «κατά πάσα πιθανότητα» ρωσικά αεροπορικά πυρά σκότωσαν τον αλ-Μπαγκντάντι, στα τέλη του Μάη στη Συρία. Πάντως, νωρίτερα, η Ουάσιγκτον είπε ότι δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει την πληροφορία από «ανεξάρτητες» πηγές.

Το πραγματικό όνομα του 46χρονου ηγέτη του «ΙΚ» ήταν Ιμπραχίμ Αουάντ αλ Μπάντρι και καταγόταν από τη Σαμάρα, περιοχή βόρεια της Βαγδάτης, όπου και σπούδασε θεολογία. Τέθηκε επικεφαλής μικρής ομάδας τζιχαντιστών στο Ιράκ, την εποχή που ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός αναζητούσε πιο μελετημένα ποια «εργαλεία» θα συμβάλουν στην αλλαγή συσχετισμών στη Μέση Ανατολή. Αργότερα πρωτοστάτησε στην ισχυροποίηση αυτού που μετονομάστηκε σε «Ισλαμικό Κράτος», που συνεχίζει μέχρι σήμερα να αξιοποιείται στην προώθηση φονικών αντιλαϊκών σχεδιασμών πολλών ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ