Σάββατο 22 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΕΞ
Ζητά άρση του χερσαίου εμπάργκο κατά του Κατάρ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Να εξεταστεί η άρση του χερσαίου εμπάργκο κατά του Κατάρ ζήτησε χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον, από την Ουάσιγκτον, όπου υποδέχτηκε τον ομόλογό του από το Ομάν Γιούσουφ μπιν Αλάουι μπιν Αμπντάλα, στο φόντο της συνεχιζόμενης διπλωματικής κρίσης στον Περσικό Κόλπο. Η παρέμβαση της Ουάσιγκτον αναπτύσσεται μεθοδικά τις τελευταίες βδομάδες, μετά από τις πολυήμερες επαφές του Τίλερσον σε χώρες του Κόλπου, αλλά και προβληματισμούς για τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει η παράταση της κρίσης.

Χτες το πρωί, στην Ντόχα, ο Εμίρης Σεΐχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι εξέδωσε διάταγμα σχετικά με την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», που το «Αλ Τζαζίρα» εμφάνισε ως απόρροια του πρόσφατου «Μνημονίου για τη συνεργασία κατά της τρομοκρατίας» που υπέγραψαν ΗΠΑ - Κατάρ. Πάντως, το ρεπορτάζ του συγκεκριμένου ΜΜΕ για το περιεχόμενο του διατάγματος αναφερόταν γενικά στον καθορισμό νέων κανόνων για τον προσδιορισμό της «τρομοκρατίας», το «πάγωμα» της χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων (που και πάλι είναι πολύ γενικό) και την καθιέρωση εθνικών λιστών «τρομοκρατών».

Βεβαίως, η υποκρισία περισσεύει, αφού τόσο το Κατάρ όσο και η Σ. Αραβία και οι σύμμαχοί της, όπως Αίγυπτος, Μπαχρέιν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που από τις αρχές Ιούνη έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Ντόχα επικαλούμενοι τη στήριξη που προσέφερε στην «τρομοκρατία», έχουν πρωτοστατήσει στη δημιουργία δολοφονικών οργανώσεων που σήμερα βαφτίζονται «τρομοκρατικές» και από την αρχή στήθηκαν ως μέρος των κλιμακούμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή.

Μετά το χτεσινό διάταγμα του Κατάρ, ο Τίλερσον δήλωσε πως η χώρα «είναι πολύ αποφασιστική στην εφαρμογή εκείνης της συμφωνίας (σ.σ. με τις ΗΠΑ), έτσι νομίζω πως είμαστε ικανοποιημένοι με την προσπάθεια που καταβάλλουν... Ελπίζω πως οι τέσσερις χώρες θα σκεφτούν ως ένδειξη καλής πίστης την άρση αυτού του χερσαίου αποκλεισμού που έχει πραγματικά τις μεγαλύτερες, πιστεύω αρνητικές συνέπειες στο λαό του Κατάρ». Σύμφωνα με το «Αλ Τζαζίρα», εκπρόσωποι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καλωσόρισαν τις νέες «αντιτρομοκρατικές» ρυθμίσεις του Κατάρ, χαρακτηρίζοντάς τες «πρώτο θετικό σήμα».

Στο μεταξύ, περιοδεία στον Κόλπο πραγματοποιεί αύριο και μεθαύριο και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας πως η χώρα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να επιλύσει τα προβλήματα μεταξύ των «αδελφών της περιοχής του Κόλπου». Ο Ερντογάν θα βρεθεί σε Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ και Κατάρ. Μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη, χαρακτήρισε τα προβλήματα στην περιοχή «προσωρινά» και κάλεσε τις χώρες του Κόλπου να επενδύσουν στην Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ