Παρασκευή 28 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
Προειδοποιούν για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στα ακτοπλοϊκά πλοία

Καμπανάκι κινδύνου για την προστασία της ζωής επιβατών και ναυτεργατών στα ακτοπλοϊκά πλοία σημαίνουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», τα οποία σε περιοδεία στο λιμάνι της Ραφήνας διαπίστωσαν ότι η κατάφωρη παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, σε συνδυασμό με τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις, τα δρομολόγια - οδύσσεια και τα 16ωρα που είναι αναγκασμένοι να είναι «στο πόδι» οι ναυτεργάτες έχουν δημιουργήσει ένα «εκρηκτικό» μείγμα.

Οπως τονίζουν τα δύο σωματεία, την ίδια κατάσταση που επικρατεί στα πλοία με αφετηρία το λιμάνι της Ραφήνας, οι εφοπλιστές την έχουν επιβάλει σε όλη την ακτοπλοΐα και στις πορθμειακές γραμμές, με την κάλυψη του υπουργείου Ναυτιλίας. Παράλληλα, επισημαίνουν, με ευθύνη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (η ένωση των εφοπλιστών) και των εργοδοτικών συνδικαλιστών στην ΠΝΟ, στις 25/7 οδηγήθηκαν σε ναυάγιο οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), την ίδια ώρα που «η αντιλαϊκή πολιτική εφοπλιστών, κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και των συμμάχων τους, ΕΕ, ΔΝΤ, κεφάλαιο, επιφέρει δραματικές περικοπές στο εισόδημα των ναυτεργατών».

Επιπρόσθετα, τονίζουν ότι «στα ύψη έχουν εκτιναχθεί οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, απαγορευτικές για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, ενώ οι ακτοπλοϊκές εταιρείες συνεχίζουν να χρηματοδοτούνται με κρατικές επιδοτήσεις, που μόνο για το 2017 ανέρχονται στα 90 εκατ. ευρώ».

Επισημαίνουν ότι ενημέρωσαν τα πληρώματα για όλες αυτές τις εξελίξεις, απευθύνοντας κάλεσμα για κλιμάκωση του αγώνα, με πανελλαδική απεργία στην ακτοπλοΐα και τα πορθμεία, πρόταση που, όπως αναφέρουν, «έχουμε θέσει στην ΠΝΟ και εκφράζει τις αγωνιστικές διαθέσεις των ναυτεργατών για την εφαρμογή και ανανέωση των ΣΣΕ, με βάση την κάλυψη των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του κλάδου».

Παράλληλα τονίζουν ότι «μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων ΠΕΜΕΝ - "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" καλούμε τα μέλη μας, τους μηχανικούς, τους μηχανοδηγούς, τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων στα καράβια της Ραφήνας, να στηρίξουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου των ναυτών στα πλοία "TERA JET" στις 1/8/2017, "ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π" στις 2/8/2017, "SUPER RUNNER" στις 3/8/2017».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ