Σάββατο 29 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Μπλεγμένες σε επικίνδυνα σχέδια από Ισραήλ μέχρι Κρήτη

Από προηγούμενη συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας στην ισραηλινή άσκηση «Blue Flag»
Από προηγούμενη συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας στην ισραηλινή άσκηση «Blue Flag»
Συνεχίζεται η προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων μέσα και από τη λεγόμενη «στρατιωτική διπλωματία», την οικοδόμηση αξόνων συνεργασίας μέσω συνεχών συνεκπαιδεύσεων και ασκήσεων, με τις Ενοπλες Δυνάμεις άλλων κρατών της περιοχής.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, από αύριο Κυριακή 30/7 έως την Πέμπτη 3/8 θα πραγματοποιηθεί η κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου, με την επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ 1/2017», στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Μεγάλη κινητοποίηση δυνάμεων...

Στα τυπικά, η άσκηση, η οποία διακρίνεται σε φάσεις δραστηριοτήτων εν όρμω και εν πλω, θα διεξαχθεί στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Αιγύπτου εντός του FIR Καϊρου, στη Ναυτική Βάση Αλεξάνδρειας και στην Αεροπορική Βάση Jinkless. Στο πλαίσιο της άσκησης, θα μεταβούν στην Αίγυπτο οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα συμμετάσχουν με 2 φρεγάτες, 1 υποβρύχιο, 4 αεροσκάφη F-16, 1 αεροσκάφος C-130, 1 αεροσκάφος AWACS, 1 ελικόπτερο CHINOOK και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων. Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις θα συμμετέχουν με 1 ελικοπτεροφόρο, 1 φρεγάτα, 1 υποβρύχιο, 1 πυραυλάκατο, 6 αεροσκάφη F-16, 1 αεροσκάφος C-130, 1 αεροσκάφος Ε2-C και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων.

Επισήμως, σκοπός της άσκησης είναι «η περαιτέρω προαγωγή της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών με την βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσης των συμμετεχόντων, στην αντιμετώπιση κρίσεων που άπτονται της θαλάσσιας ασφαλείας και στις επιχειρήσεις δυνάμεων σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών».

Τα παραπάνω αποτελούν ευθεία προβολή των σχεδίων που αναπτύσσονται σε μια σειρά επιτελεία, ώστε οι Ενοπλες Δυνάμεις να παίξουν ακόμα πιο ενεργά - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το λαό - ρόλο χωροφύλακα στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, ώστε να τρέξουν ανεμπόδιστα, με «τάξη και ασφάλεια» οι μπίζνες του κεφαλαίου.

...πάνω σε κοιτάσματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια σειρά στρατιωτικές αναλύσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα στο εξωτερικό, αναλύουν αν και κατά πόσο οι αιγυπτιακές Ενοπλες Δυνάμεις και ειδικά ο αιγυπτιακός πολεμικός στόλος (ο 6ος διεθνώς από άποψη μεγέθους, και με αρκετές σύγχρονες γαλλικής κατασκευής μονάδες στη δύναμή του) έχει τον οπλισμό και την εκπαίδευση για να διασφαλίσει την «ασφάλεια» πάνω στην υπόθεση εκμετάλλευσης κοιτασμάτων όπως το περιλάλητο αιγυπτιακό «Ζορ».

Θυμίζουμε επίσης πως μέσα στη βδομάδα ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων Τάρεκ Ελ Μόλα υποστήριξε ότι η Αίγυπτος θα έχει σύντομα την τελική οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα και την Κύπρο, ενδεχόμενο στο οποίο αντιδρά η Τουρκία. Επίσης και ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, σε συνέντευξή του σε διαδικτυακό μέσο («Think News»), έλεγε ότι «το θέμα της ΑΟΖ είναι πολύ κοντά».

Σε ένα τέτοιο μοτίβο, τα βασικά αντικείμενα συνεργασίας και συνεκπαίδευσης στο πλαίσιο της «ΜΕΔΟΥΣΑ» περιλαμβάνουν: «Την βελτίωση της διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών μονάδων στο τακτικό επίπεδο. Την εξάσκηση ναυτικών δυνάμεων σε διαδικασίες ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου, καθώς και πολέμου επιφανείας. Την εξάσκηση αεροπορικών δυνάμεων σε διαδικασίες προστασίας και προσβολής στόχων επιφανείας. Την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών. Την εξάσκηση σε διαδικασίες έρευνας - διάσωσης (SAR), νηοψίας και ΜΙΟ (Maritime Interdiction Operations). Την εκτέλεση ασκήσεως πυρών».

«Σταθερά» στις ισραηλινές ασκήσεις

Σε αυτό το πλαίσιο, και όπως ανακοινώθηκε από αρμόδιες στρατιωτικές πηγές του Ισραήλ, για άλλη μία χρονιά η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα βρίσκεται ανάμεσα στα κράτη που δήλωσαν συμμετοχή στην άσκηση της αντίστοιχης ισραηλινής ΠΑ, «Blue Flag», φέτος το Νοέμβρη. Το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο διοικητής της αεροπορικής βάσης «Uvda», η οποία είναι και το επίκεντρο της άσκησης στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, η Ελλάδα είναι μαζί με τις Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, ΗΠΑ και Ινδία, οι χώρες που θα λάβουν μέρος στην άσκηση, η οποία διεθνοποιείται κάθε χρόνο και περισσότερο. Η άσκηση θα διαρκέσει δυο βδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων συνολικά 70 μαχητικά αεροσκάφη θα συνασκηθούν με Μοίρα της ισραηλινής Αεροπορίας.

Ελλάδα και ΗΠΑ μετέχουν πλέον σταθερά σχεδόν κάθε χρόνο. Για να δοθεί μια τάξη μεγέθους της άσκησης αξίζει να σημειωθούν τα εξής: Στην προηγούμενη «Blue Flag», Οκτώβρη του 2015, έγιναν 245 έξοδοι αεροσκαφών, συμμετείχαν 102 πιλότοι, 416 τεχνικοί, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό, και 54 αεροσκάφη από τις ΠΑ Ισραήλ, ΗΠΑ, Ελλάδας και Πολωνίας. Μοίρες ισραηλινών και αμερικανικών F-15, μαζί με Μοίρες ισραηλινών, ελληνικών και πολωνικών F-16 επιχείρησαν στο σύνολο σχεδόν του εναέριου χώρου του Ισραήλ, στοχεύοντας εναντίον φανταστικών εχθρικών εκτοξευτών πυραύλων, κομβόι οχημάτων, και εχθρικών αεροσκαφών (τον τέτοιο ρόλο έπαιξε η ισραηλινή Μοίρα «Flying Dragon»). Ασκήθηκαν πάνω σε σύνθετα σενάρια μάχης, σε νυχτερινές πτήσεις, σε αποστολές εναέριου ανεφοδιασμού, σε απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες κ.λπ. Το βασικό σενάριο ήταν να επιχειρούν από κοινού κατά ενός «φανταστικού» εχθρικού κράτους, με τα στοιχεία του (εναέριος ανεφοδιασμός, εκπαίδευση σε πολλές γλώσσες κ.ά.) να παραπέμπουν ευθέως στις ανάγκες των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή.

Η φετινή συμμετοχή της Γαλλίας με πιλότους και μαχητικά πρέπει να διαβαστεί και μέσα από τη συνεχή και άκρως επικίνδυνη συγκέντρωση δυνάμεων - με το όποιο πρόσχημα - πάνω από τις ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, ενώ η συμμετοχή της Γερμανίας αντανακλά τον πιο ενεργό ρόλο που διεκδικεί το Βερολίνο στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στη Μέση Ανατολή, εφόσον ταυτόχρονα γερμανικά αεροσκάφη συνεχίζουν να επιχειρούν σε Συρία και Ιράκ, από βάση της Ιορδανίας.

Και άλλο αμερικανικό πολεμικό πλοίο στη Σούδα

Στο μεταξύ, η προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων κεφαλαίων συνεχίζεται και μέσα από την παροχή υπηρεσιών στον αμερικανοΝΑΤΟικό άξονα.

Σε ένα τέτοιο φόντο, η ΝΑΤΟική βάση στη Σούδα ενεργοποιήθηκε και πάλι πριν από μερικές μέρες για να υποδεχτεί άλλο ένα πλοίο του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το «USS Mesa Verde», που μπορεί να μεταφέρει από μικρά αποβατικά μέχρι μικρά χόβερκραφτ, ενώ μεταφέρει ελικόπτερα καθώς και ελικοφόρα αεροπλάνα. Ταυτόχρονα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 800 πεζοναύτες. Ενα «πολυεργαλείο», όπως έχει χαρακτηριστεί, για το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Το τελευταίο διάστημα επιχειρεί πότε Μεσόγειο, πότε Ερυθρά Θάλασσα και Ινδικό Ωεκανό, εντασσόμενο εναλλάξ στον 6ο ή τον 5ο Αμερικανικό Στόλο, εξ ου και έρχεται συχνά τους τελευταίους μήνες στη Σούδα για ανεφοδιασμό, συντήρηση και επισκευές, ενώ τον Ιούνη είχε ελλιμενιστεί και στον Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ