Κυριακή 6 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Πυράντοχες ασπίδες τελευταίας καταφυγής για δασοπυροσβέστες

Τα πρωτότυπα καταφύγια έκτακτης ανάγκης που έφτιαξε η NASA
Τα πρωτότυπα καταφύγια έκτακτης ανάγκης που έφτιαξε η NASA
Θα μπορούσε να είναι ανέκδοτο για την Ελλάδα της καπιταλιστικής κρίσης, όπου στους δασοπυροσβέστες (στους πυροσβέστες γενικά) δεν δίνονται τα στοιχειώδη μέσα για να προστατέψουν ανθρώπους και περιουσίες στη μάχη με τις φλόγες, αλλά αφού η χώρα πρόκειται να έχει διαστημική υπηρεσία, γιατί να μην αξιοποιήσει και διαστημική τεχνολογία για να τους εξοπλίσει;

Ομως, πέρα από την όποια διάθεση ειρωνείας σχετικά με τον ελλιπή εξοπλισμό των πυροσβεστών από τους κυβερνητικούς διαχειριστές του ελληνικού καπιταλισμού, το πράγμα είναι πολύ σοβαρό και οι ελλείψεις και παραλείψεις πληρώνονται με πολλά θύματα, τόσο σε πολίτες όσο και σε μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος. Ειδικά οι πυροσβέστες που κάνουν κατάσβεση δασικών πυρκαγιών, μπορούν παρά την εμπειρία τους να βρεθούν από τη μια στιγμή στην άλλη σε πύρινο κλοιό, εξαιτίας αλλαγής κατεύθυνσης του ανέμου που τους βρήκε σε ακατάλληλο μέρος. Τα μνημεία π.χ. στον Υμηττό, σε σημεία που πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους, το βεβαιώνουν.

Ανάλογοι κίνδυνοι υπάρχουν για τους πυροσβέστες παντού στον κόσμο. Το 2013, 19 πυροσβέστες βρέθηκαν περικυκλωμένοι από τις φλόγες σε μια δασική πυρκαγιά στην Αριζόνα. Μην έχοντας διαφυγή προχώρησαν στο μέτρο τελευταίας καταφυγής: Ανοιξαν τα αντιπυρικά καταφύγια που έφεραν στα σακίδιά τους και καλύφθηκαν με αυτά, ελπίζοντας ότι οι φλόγες θα περνούσαν γρήγορα από πάνω τους. Ομως, η θερμοκρασία της φωτιάς και η διάρκειά της ήταν μεγάλη, με αποτέλεσμα να μη ζήσει κανείς. Μαθαίνοντας την τραγωδία, κάποιοι επιστήμονες της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας (NASA) βάλθηκαν να φτιάξουν πιο ανθεκτικά καταφύγια, αξιοποιώντας την πυράντοχη τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί για τα μπαλόνια επιβράδυνσης, που χρησιμοποιούνται όταν μια διαστημική συσκευή μπαίνει στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη. Αν οι δοκιμές που έχουν ήδη ξεκινήσει δώσουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα, τότε οι Αμερικανοί δασοπυροσβέστες θα κουβαλούν ένα τέτοιο καταφύγιο τελευταίας τεχνολογίας.

Ακόμη και οι συμβατικές πυράντοχες ασπίδες έχουν σώσει εκατοντάδες ζωές πυροσβεστών στις ΗΠΑ. Στις νέες ασπίδες, μέσα στο ύφασμα έχουν τοποθετηθεί κομματάκια γραφίτη στο μέγεθος κόκκου πιπεριού. Οταν εκτίθενται σε φλόγες, τα κομματάκια γραφίτη κάνουν ένα μονωτικό στρώμα φάιμπεργκλας να διογκωθεί, δημιουργώντας μια μεγάλη «αφρώδη» κουβέρτα. Το υλικό χαρακτηρίζεται «έξυπνο», επειδή παρουσιάζει αυτή τη συμπεριφορά μόνο σε υψηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, είναι ελαφρύ, απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί να μεταφέρεται από τους πυροσβέστες στις δύσκολες συνθήκες της κατάσβεσης σε κακοτράχαλα εδάφη.


Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Scientific American»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ