Κυριακή 6 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ο,τι γράφει ... ξεγράφει και ... ξαναγράφει

Το ειδικό επανεγγράψιμο χαρτί, με αποτυπωμένη σε αυτό μια ρήση του φυσικού Ρίτσαρντ Φέινμαν.
Το ειδικό επανεγγράψιμο χαρτί, με αποτυπωμένη σε αυτό μια ρήση του φυσικού Ρίτσαρντ Φέινμαν.
Παρά τους υπολογιστές, τα τάμπλετ, τα έξυπνα κινητά ακόμη και τους ειδικούς ηλεκτρονικούς αναγνώστες (e-readers), το έντυπο, η τυπωμένη σε χαρτί πληροφορία, δεν φαίνεται να εξαφανίζεται σύντομα. Η αίσθηση που δίνει η ανάγνωση από χαρτί και οι ευκολίες που προσφέρει το διατηρούν ως επιλογή για βιβλία, περιοδικά, τον Τύπο, διαφημιστικά έντυπα κ.ά. Θα ήταν πολύ εύχρηστο και οικονομικό αν υπήρχε ένα χαρτί, που να συνδυάζει τα χαρακτηριστικά τόσο του συνηθισμένου χαρτιού, όσο και τη δυνατότητα των ηλεκτρονικών συσκευών να αλλάζουν στη στιγμή το περιεχόμενο που εμφανίζουν στην οθόνη τους.

Μια ομάδα χημικών του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ρίβερσαϊντ ανακοίνωσαν πως ανέπτυξαν «επανεγγράψιμο» χαρτί, εφαρμόζοντας ένα επίχρισμα νανοσωματιδίων πάνω σε συμβατικό χαρτί. Τα νανοσωματίδια αποτελούνται από δύο διαφορετικές χημικές ενώσεις: το μπλε της Πρωσίας (το χρώμα που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα στα αρχιτεκτονικά σχέδια) και το διοξείδιο του τιτανίου, μια από τις ουσίες που προσφέρουν προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες στα αντηλιακά. Μια ριπή υπεριώδους φωτός κάνει τα νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου να δώσουν ηλεκτρόνια στα νανοσωματίδια μπλε της Πρωσίας που γειτονεύουν με αυτά. Ετσι τα τελευταία αλλάζουν χρώμα, από βαθύ μπλε σε γαλακτώδες λευκό.

Φωτίζοντας το επανεγγράψιμο χαρτί με υπεριώδες χρώμα που περνούσε από διαφανή οθόνη με αποτυπωμένα τα γράμματα του κειμένου με μαύρο χρώμα, οι ερευνητές «τύπωσαν» μπλε γράμματα πάνω σε λευκό υπόβαθρο. Το κείμενο στο επανεγγράψιμο χαρτί διατηρείται περίπου 5 μέρες και μετά αυθόρμητα σβήνει. Το χαρτί μπορεί να σβηστεί και πρόωρα με απλή ελαφριά θέρμανσή του, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τουλάχιστον 80 φορές, γεγονός που αποτελεί σημαντική πρόοδο σε σχέση με προηγούμενες προσπάθειες. Συνδυάζει υψηλή αντιστρεψιμότητα και σταθερότητα, ευκολία χειρισμού, χαμηλό κόστος και χαμηλή τοξικότητα. Θα μπορούσε κανείς να τυπώνει στο ίδιο χαρτί την εφημερίδα του με τη νέα ύλη της κάθε μέρα σχεδόν επί ένα τρίμηνο!

Οι επιστήμονες ήδη αντικατέστησαν τη διαφανή οθόνη με έναν ψηφιακό προβολέα και τώρα δουλεύουν για την αύξηση του αριθμού επαναλήψεων της διαδικασίας εγγραφής και διαγραφής του περιεχομένου. Το σύστημα βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο. Μια από τις δυσκολίες είναι η ανάπτυξη για ευρεία χρήση των συσκευών υπεριωδών ακτίνων για την αποτύπωση του περιεχομένου στο επανεγγράψιμο χαρτί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ