Σάββατο 5 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τροπολογίες - «δώρα» στους επιχειρηματίες, στον «αέρα» τα δικαιώματα των εργαζομένων

Με τροπολογία που προστέθηκε στο νομοσχέδιο για τον διαφημιστικό χρόνο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, η κυβέρνηση με ύπουλο τρόπο έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα των απασχολούμενων καταρχήν στα τηλεοπτικά κανάλια και βέβαια έπεται συνέχεια, για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων στους οποίους θα μοιραστούν οι τηλεοπτικές άδειες!

Στην τροπολογία σε ...υποεδάφιο της 4ης παραγράφου έχει συμπεριλάβει την εξής φράση: «Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 9 του ν. 4339/2015 καταργείται», χωρίς καμία άλλη επεξήγηση. Η συγκεκριμένη όμως παράγραφος που καταργείται αναφέρει ότι «το προσωπικό των υποψηφίων προς αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου πρέπει να απαρτίζεται τουλάχιστον από 400 άτομα για άδεια εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου», 200 για αποκλειστικά ενημερωτικού χαρακτήρα, 50 για μη ενημερωτικού χαρακτήρα, ενώ «με κοινή υπουργική απόφαση» του αρμόδιου υπουργού «ιδρύεται μητρώο ειδικοτήτων για το προσωπικό που απασχολούν οι πάροχοι περιεχομένου και καθορίζεται ελάχιστος αριθμός εργαζομένων ανά ειδικότητα και ανά κατηγορία εμβέλειας και είδους προγράμματος». Η υπουργική απόφαση καθόριζε με ρητό τρόπο τον αριθμό των δημοσιογράφων, των διοικητικών υπαλλήλων ή των εργαζομένων γενικών καθηκόντων, στα κανάλια. Τώρα η κατάργηση αυτής της διάταξης διευκολύνει παραπέρα τους επιχειρηματίες να ισοπεδώσουν ΣΣΕ και εργασιακά δικαιώματα, αφού θα μπορούν να προσλάβουν 400 εργαζόμενους τους οποίους θα μπορούν να χαρακτηρίζουν γενικών καθηκόντων ή ανειδίκευτους και πάει λέγοντας.

Τη διάταξη αυτή, που περικλείει την αγριότητα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, υπερψήφισαν σε αγαστή συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ενώ η Ενωση Κεντρώων ψήφισε «παρών». Το Ποτάμι και η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισαν κυρίως για αντιπολιτευτικούς λόγους αφού απέφυγαν να κάνουν αναφορά στην τροπολογία.

Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατήγγειλε ότι είναι ένα ακόμα δώρο στους επιχειρηματίες, τονίζοντας: «Δηλαδή, λέτε απλώς και μόνο ένα "400". Τι θα είναι αυτοί οι 400; Θα έχει δηλαδή κάποιους 30, 40, 50 τεχνικούς και δημοσιογράφους και οι υπόλοιποι 350 θα είναι γενικών καθηκόντων, θα είναι γενικής χρήσης, θα είναι κηπουροί, θα είναι αρτοποιοί, μπορεί να είναι οτιδήποτε». «Τι γίνεται - πρόσθεσε - με αυτόν τον τρόπο; Τι επιτυγχάνεται; Να συμπιέζετε ακόμη περισσότερο το μισθολογικό, όπως το ονομάζετε, κόστος, για τους εργοδότες, άρα να μειώνετε ακόμη περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης, την αξία της εργατικής δύναμης, για να έχετε πολύ φτηνούς εργαζόμενους και χωρίς δικαιώματα. Αυτό κάνατε, ένα νέο δώρο. Και βεβαίως, υπάρχουν και οι διακηρύξεις σας για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα ΜΜΕ».

Και ...ευκολίες πληρωμής

Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται ακόμα ότι ο «υπερθεματιστής», δηλαδή ο επιχειρηματικός όμιλος που θα αγοράσει τηλεοπτική άδεια, θα μπορεί να καταβάλει το ποσό όχι πια σε 3 ετήσιες δόσεις όπως προέβλεπε ο αρχικός νόμος Παππά αλλά σε... 10. Με άλλα λόγια, «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι, που λένε και στο χωριό μου. Είναι ένα πολύ μεγάλο δώρο, το οποίο βέβαια μπορεί και να αλλάξει στην πορεία» σε ακόμα πιο ευνοϊκή για τους επιχειρηματίες κατεύθυνση, σχολίασε ο Ν. Καραθανασόπουλος. «Ετσι κι αλλιώς, δεν το απαγορεύει κανείς να αλλάξει αυτή η ρύθμιση», συμπλήρωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ