Σάββατο 5 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ALPHA BANK
Συνιστά βάθεμα της αντιλαϊκής πολιτικής για να μπει η καπιταλιστική κερδοφορία «σε αναπτυξιακή τροχιά»

Προσήλωση στην εφαρμοζόμενη πολιτική και κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης υποδεικνύει με την εβδομαδιαία ανάλυσή της η Alpha Bank, στην οποία σημειώνει ότι με την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου «θα ήταν χρήσιμο να εξεταστούν οι άμεσες βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, μιας και η επιτυχής αντιμετώπισή τους αποτελεί προϋπόθεση για να εισέλθει η οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά και να διασφαλιστεί η πλήρης πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, με την παράλληλη ενδεχομένως στήριξη αυτής της προσπάθειας από την ΕΕ, μέσω του σχεδιασμού μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής».

Στην παραπάνω κατεύθυνση υποδεικνύει την:

«1. Προώθηση μεταρρυθμίσεων με διασταλτικά αποτελέσματα επί των εξαγωγικών επιδόσεων και της προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων».

Εκτιμά ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης» έχει επιδράσει θετικά στην οικονομία και επικροτεί την επίδραση των «σημαντικών μεταρρυθμίσεων» που υλοποιήθηκαν, «όπως για παράδειγμα (...) την εφαρμογή μεγάλου μέρους των μεταρρυθμίσεων των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ (...) σημαντικές ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και τη διευκόλυνση των επενδύσεων». Διαπιστώνει ωστόσο ότι «υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μέσα από μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, την περαιτέρω απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, τον περιορισμό του προστατευτισμού και των υπερβολικών ρυθμίσεων, την απλοποίηση της νομοθεσίας με περιορισμό της πολυνομίας, την επιτάχυνση της επίλυσης διαφορών και εκτέλεσης των συμβάσεων και την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων, που θα μειώσει τις τιμές», κάνοντας λόγο για παρεμβάσεις που «ενισχύουν το επιχειρηματικό περιβάλλον».

«2. Ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω το θετικό μομέντουμ από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την αναμενόμενη καλή τουριστική χρονιά».

Αφού καταγράφει «σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στη χώρα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», προειδοποιεί ότι «η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα μπορούσε να εξασθενήσει αυτό το θετικό κλίμα στην οικονομία και να καθυστερήσει την πορεία ανάκαμψης».

«3. Ταχεία εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στη δεύτερη αξιολόγηση».

Για να μη συμβεί αυτό, υποδεικνύει την «αποφυγή καθυστερήσεων», τόσο στις διαρθρωτικές «μεταρρυθμίσεις» που έχουν ήδη συμφωνηθεί, όσο και των προγραμματισμένων ιδιωτικοποιήσεων. Οπως υποστηρίζει, τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, «σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την έναρξη των προγραμμάτων συγχρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκούς πόρους, θα συμβάλουν στην αύξηση των επενδύσεων και την οικονομική ανάπτυξη».

«4. Συνδυασμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους με δημιουργία δημοσιονομικού χώρου».

Ολα τα παραπάνω, κατά την τράπεζα, είναι αναγκαίες προϋποθέσεις που θα διευκολύνουν τη θέση της χώρας στις συζητήσεις για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Η σημασία για το εγχώριο κεφάλαιο αποτυπώνεται στην εκτίμηση ότι «από το ύψος και τη φύση της ελάφρυνσης αυτής θα εξαρτηθεί κατά πόσο η χώρα θα είναι εις θέση να προσαρμόσει σε χαμηλότερα και πιο εφικτά επίπεδα το μέγεθος των στόχων που έχουν τεθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια», κάτι που κρίνει απαραίτητο, καθώς, όπως αναφέρει, η ανεργία και η γήρανση του πληθυσμού «αποδυναμώνουν τη δυνατότητά της να δημιουργεί υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα δίχως να βλάπτει ουσιαστικά την οικονομική μεγέθυνση»!

«5. Απελευθέρωση χρηματοδοτικών πόρων και βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος, μέσω της αντιμετώπισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Για το τέλος άφησε την πάγια αξίωση για «σταδιακή επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων», η οποία όπως υποστηρίζει «αναμένεται, πρώτον, να διευκολύνει τη διοχέτευση αποταμιευτικών πόρων για τη χρηματοδότηση των δυναμικών επενδυτικών πρωτοβουλιών που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, και δεύτερον, να οδηγήσει στην αναδιάρθρωση και εξυγίανση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας», ξεκαθαρίζοντας δηλαδή το τοπίο και συγκεντρώνοντας την επιχειρηματική «πίτα» ενόψει του νέου γύρου κερδοφορίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κόφτες» για τις λαϊκές ανάγκες, χωρίς «οροφή» η στήριξη του κεφαλαίου (2019-07-23 00:00:00.0)
«Σαφήνεια για τους επενδυτές» με «ατού» την αντιλαϊκή πολιτική (2017-06-01 00:00:00.0)
Εμπροσθοβαρής αντιλαϊκή κλιμάκωση με φόντο την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους (2016-03-08 00:00:00.0)
«Βαρέλι δίχως πάτο» τα αντιλαϊκά μέτρα (2016-01-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2002-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ