Τρίτη 23 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΗ
«Κόφτες» για τις λαϊκές ανάγκες, χωρίς «οροφή» η στήριξη του κεφαλαίου

Η ατζέντα της κυβέρνησης, που προδιαγράφει την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου, ξεδιπλώθηκε κατά τη ομιλία του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος έκανε σαφές ότι καταρχάς θα «τηρηθούν τα συμφωνηθέντα», δηλαδή ό,τι είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, και «θα προχωρήσουμε παρακάτω», υποβάλλοντας το λαό σε νέες θυσίες.

Εκανε σαφές ότι «πρωταρχικός στόχος μας είναι η ανάπτυξη, με υψηλότερους ρυθμούς, με υγιή δημόσια οικονομικά, με ευσταθή τραπεζικό τομέα, κάλυψη του επενδυτικού χάσματος, με εξωστρεφή προσανατολισμό, με ψηφιακό αποτύπωμα», πλασάροντας ταυτόχρονα το παραμύθι ότι τα παραπάνω, που αποτελούν καθαρούς στόχους του κεφαλαίου, θα φέρουν «συνεχώς αυξανόμενες θέσεις πλήρους απασχόλησης, με ευημερία, για όλες και όλους», επιδιώκοντας να πείσει ότι τα αντικρουόμενα συμφέροντα κεφαλαίου και εργατικής τάξης τελικά... ταυτίζονται.

Συγκεκριμένα, στις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργείου Οικονομίας περιλαμβάνονται σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα «αξιολόγηση των δημοσίων δαπανών, των επενδύσεων, των έργων και των πολιτικών, διενέργεια επισκοπήσεων δαπανών, σε όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, καθορισμός και η υλοποίηση ρεαλιστικών οροφών δαπανών, σε όλα τα υπουργεία», προδιαγράφοντας με δυο λόγια νέες δραστικές περικοπές και «κόφτες» στις δημόσιες δαπάνες που αφορούν λαϊκές ανάγκες.

Ομως την ίδια ώρα δεν υπάρχει «οροφή» όσον αφορά την παροχή προνομίων στους επιχειρηματικούς ομίλους, για τους οποίους ανέφερε ότι προγραμματική δέσμευση είναι οι νέες φοροελαφρύνσεις που θα περιέχονται στο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως «μεταξύ άλλων η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις, από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019», αντί του 2020 που είχε εξαγγελθεί στην αρχή, με το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί τη ερχόμενη βδομάδα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Στις δεσμεύσεις προς το κεφάλαιο είναι επίσης η διαμόρφωση «σταθερούφορολογικού πλαισίου που θα συνιστά μιαεκτεταμένηκαισυνεκτικήμεταρρύθμιση», η οποία πέρα από τις ελαφρύνσεις θα απλοποιεί τη φορολογική νομοθεσία για τις επενδύσεις, θα «ενσωματώνει τα διάσπαρτα φορολογικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων αυτών για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη», αλλά και η «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», που σημαίνει παραπέρα τσεκούρι στο αφορολόγητο.

Συνεχίζοντας ο υπουργός επανέλαβε τη δέσμευση προς το τραπεζικό κεφάλαιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, που σημαίνει ένταση εκβιασμών και πλειστηριασμών σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, ενώ δεσμεύτηκε εκ νέου για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Στο ίδιο πνεύμα και οι άμεσες προτεραιότητες για το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που παρουσίασε ο υπουργός του Αδ. Γεωργιάδης. Οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί το υπουργείο είναι «ταχύτερη υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων», «απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδοτήσεων», «απλοποίηση σχέσεων κράτους - επιχειρήσεων».

Ο υπουργός καταρχάς έδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις προσπάθειες που κατέβαλε στο να πιάσει τους στόχους τους κεφαλαίου, δηλαδή στην «προσέλκυση επενδύσεων» και «την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας», λέγοντας ότι «ήταν στη σωστή κατεύθυνση οι προσπάθειες Δραγασάκη», ωστόσο κατά τον Αδ. Γεωργιάδη μένουν πολλά να γίνουν ακόμα.

Στη βάση αυτών, δεσμεύτηκε απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους και «επενδυτές» για «επιτάχυνση κάθε μορφής αδειοδότησης, σε όποια φάση κι αν βρίσκεται ο φάκελος», λέγοντας μάλιστα πως για την αξιολόγηση των φακέλων «θα χρησιμοποιήσουμε υπηρεσίες της ιδιωτικής αγοράς» και για την ακρίβεια διεθνείς οίκους, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δημοσίου.

Δεσμεύτηκε ακόμα για τη δημιουργία «κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδοτήσεων», ώστε οι άδειες να βγαίνουν «με το πάτημα ενός κουμπιού», ενώ συμπληρωματικά θα δημιουργηθεί και «ψηφιακός χάρτης» προκειμένου ο επίδοξος επενδυτής σε μια περιοχή, είτε αυτή είναι αιγιαλός είτε δασική έκταση είτε έκταση natura, να γνωρίζει «τι παραλαμβάνει με αυτό που αγοράζει και ποιο είναι το επιχειρηματικό ρίσκο». Ο υπουργός δεσμεύτηκε ακόμα προς το κεφάλαιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού, χαιρετίζοντας και εδώ τις προσπάθειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για μεγαλύτερη απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ