Τρίτη 23 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Προαναγγελία κλιμάκωσης της επίθεσης στα συνδικάτα και την Κοινωνική Ασφάλιση

Την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης από την κυβέρνηση της ΝΔ, με αιχμή τα νέα χτυπήματα στη συνδικαλιστική οργάνωση της εργατικής τάξης καθώς και στην Κοινωνική Ασφάλιση, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό νομοθετικό έργο των προηγούμενων χρόνων, σηματοδότησε η ομιλία του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, στη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων.

Νέες αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο

Σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά, ο Γ. Βρούτσης έκανε φανερή την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να βαθύνει ακόμα περισσότερο την επίθεση στη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων, με ακόμα πιο αποφασιστική παρέμβαση στις διαδικασίες τους. Χαρακτηριστικά, επιτιθέμενος ενάντια στην αντίσταση συνδικάτων και συνδικαλιστών στην προσπάθεια της συνδικαλιστικής μαφίας στην ηγεσία της ΓΣΕΕ να «νομιμοποιήσει» τα όργια νοθείας και την απροκάλυπτη εργοδοτική παρέμβαση στα συνδικάτα, ο υπουργός Εργασίας της ΝΔ έκανε προκλητικά λόγο για «εικόνες που δεν τιμούν τον θεσμό». Παίρνοντας τη σκυτάλη από την απεργοκτόνα διάταξη Αχτσιόγλου, ο Γ. Βρούτσης προανήγγειλε νέες αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Με έμφαση στην παραπέρα περιστολή του απεργιακού δικαιώματος και το χτύπημα των ζωντανών συλλογικών διαδικασιών των συνδικάτων, εξήγγειλε την καθιέρωση «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις διαδικασίες της απεργίας».

Αντίστοιχα, συνεχίζοντας την υλοποίηση μνημονιακών προαπαιτούμενων που ψήφισαν μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί «ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων και στελεχών», τάχα για να γνωρίζει, όπως είπε, η κυβέρνηση «τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους συνδικαλιστές και τα στελέχη, ποιοι είναι...» και για «να αντιμετωπίσουμε το κατακερματισμένο οργανωτικό συνδικαλιστικό σύστημα της χώρας μας». Στόχος της κυβέρνησης βέβαια είναι το «φακέλωμα» και ο ασφυκτικός έλεγχος των πραγματικών συνδικάτων από το αστικό κράτος και όχι η... «γνωριμία» με τα σωματεία - φαντομάδες που στήνουν κατά βούληση μαζί με την εργοδοσία οι εργατοπατέρες...

Ολοταχώς για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης

Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, ο Γ. Βρούτσης έθεσε με έμφαση ως στρατηγική δέσμευση της ΝΔ την προώθηση του «συστήματος των τριών πυλώνων», που οδηγεί στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση σε ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε τη θέση για εισαγωγή της «κεφαλαιοποίησης» στην επικουρική ασφάλιση και την παράδοση των εισφορών των ασφαλισμένων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, στοιχείο που θα κάνει την επικουρική σύνταξη «φτερό στον άνεμο» των χρηματιστηρίων και των αγορών, χωρίς καμία εγγύηση για τις απολαβές των συνταξιούχων.

Να σημειωθεί ότι στην τοποθέτησή του για το επικίνδυνο νέο σύστημα στην επικουρική ασφάλιση, ο Γ. Βρούτσης δεν ανέφερε ότι θα αφορά μόνο τους νέους που θα ασφαλιστούν μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου (όπως ήταν η προεκλογική θέση της ΝΔ), αλλά αναφέρθηκε σε «νέους συνταξιούχους», αναφορά που παραπέμπει στην εφαρμογή της κεφαλαιοποίησης - ιδιωτικοποίησης και στους σημερινούς ασφαλισμένους του ΕΤΕΑΕΠ.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε για την παραπέρα ενίσχυση των αμιγώς ιδιωτικών σχημάτων ασφάλισης, όπως είναι τα Επαγγελματικά Ταμεία και η ιδιωτική ασφάλιση, με νέα «θεσμικά και οικονομικά κίνητρα».

Στην ομιλία του επίσης, ο Γ. Βρούτσης έθεσε με έμφαση θέμα «μη πλεονασματικότητας» του ΕΦΚΑ, σε αντιδιαστολή με την προηγούμενη κυβέρνηση που διαφήμιζε τα «πλεονάσματα» του ΕΦΚΑ για να δικαιολογήσει τα δικά της αντιασφαλιστικά χτυπήματα. Σε κάθε περίπτωση, το «γαϊτανάκι» αυτό, για το αν τα ασφαλιστικά ταμεία είναι πλεονασματικά ή όχι, πολλές φορές στο παρελθόν έχει αξιοποιηθεί για την προώθηση νέων περικοπών στις συντάξεις και τις παροχές...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε θέση μάχης για απεργιακή απάντηση στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο (2020-01-16 00:00:00.0)
Σε πλήρη εξέλιξη η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης (2019-09-17 00:00:00.0)
Απέναντι στα νέα επεισόδια της ενιαίας αντιασφαλιστικής επίθεσης (2019-07-19 00:00:00.0)
Εξαφανίζουν την επικουρική ασφάλιση και προωθούν την ιδιωτική (2017-06-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ