Πέμπτη 27 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ
Προς αναστολή η εφαρμογή της απόφασης

Η εφαρμογή των νέων αμοιβών πηγαίνει, μάλλον, για τον προσεχή Ιούλη ή Σεπτέμβρη

Μετά τις εκλογές θέλει ο υπουργός Οικονομικών να ισχύουν οι νέες αμοιβές για τους δικηγόρους. Κι αυτό γιατί, όπως διαπιστώνει, η εφαρμογή τώρα των νέων υπέρογκων αμοιβών επηρεάζει αρνητικά το δείκτη τιμών καταναλωτή, τον οποίο θέλει να παρουσιάζει χαμηλό.

Ετσι ενώ σύμφωνα με τη μέχρι τώρα κυβερνητική απόφαση οι νέες κατώτατες αμοιβές των δικηγόρων (προεισπράξεις) ισχύουν από την αρχή του έτους, η εφαρμογή της πηγαίνει μάλλον για αναστολή μέχρι τον προσεχή Ιούλη ή Σεπτέμβρη.

Οπως ισχυρίζεται ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς οι δικηγορικές αμοιβές επιβαρύνουν το δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,24 και κατά συνέπεια συμβάλλουν στην άνοδο του πληθωρισμού. Πρέπει να επισημανθεί ότι οι δικηγορικές αμοιβές «εισέρχονται» για πρώτη φορά στη διαμόρφωση του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Η ηγετική ομάδα του ΔΣ του ΔΣΑ μαζί με τον πρόεδρο Α. Ρουπακιώτη αντιδρά σ' αυτές τις προθέσεις του υφυπουργού Οικονομικών και ο πρόεδρος του Συλλόγου συγκάλεσε για σήμερα έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Τελευταία έχουν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί οι δικηγορικές αμοιβές, με αποτέλεσμα να γίνεται απαγορευτική η προσφυγή στα δικαστήρια για τα φτωχά και λαϊκά στρώματα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι οι κατώτατες αμοιβές για τον Αρειο Πάγο, το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Πολιτικό Εφετείο και το Πλημμελειοδικείο είναι αντίστοιχα 570.000, 530.000, 165.000 και 65.000 δραχμές, ενώ για το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο ανέρχεται στο ποσό του 1.050.000 δραχμών.

Οι υπέρογκες αυτές τιμές έχουν επιπτώσεις και στους δικηγόρους των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, καθώς απευθύνονται στα φτωχά και τα λαϊκά στρώματα, τα οποία, βέβαια, αδυνατούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Να επισημάνουμε ότι ο πρόεδρος του ΔΣΑ Α. Ρουπακιώτης και η ηγετική ομάδα του συλλόγου, παρά τις όποιες φραστικές επιφυλάξεις, συμφωνούσαν με τις υπέρογκες αυτές αυξήσεις, ενώ αντίθετη άποψη είχε η «Δικηγορική Αγωνιστική Κίνηση» και άλλες παρατάξεις.

Υπέρ της αύξησης των ελαχίστων δικηγορικών αμοιβών είχε ταχθεί η Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας (4-12-1999). Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς είχε αντιπροτείνει αυξημένες κατά πολύ τις προεισπράξεις απ' ό,τι είχε αποφασίσει η Ολομέλεια των συλλόγων και έτσι υπογράφτηκαν στις 31-12-1999 οι νέες δικηγορικές αμοιβές.

Τέλος, σήμερα ό υφυπουργός Γ. Δρυς θα έχει συνάντηση με τον Αντ. Ρουπακιώτη και αύριο περιμένει απάντηση της διοίκησης του ΔΣΑ για να πάρει την οριστική απόφαση ανάκλησης ή μη της κοινής υπουργικής απόφασης για τις νέες δικηγορικές αμοιβές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ