Τρίτη 8 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΒREXIT
Παζάρια για το «κόστος» του «διαζυγίου»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης απέρριψε χτες το ενδεχόμενο να καταβάλει το Λονδίνο το ποσό των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ, στο πλαίσιο διευθέτησης των οικονομικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει μεσοπρόθεσμα για διάφορα έργα και προγράμματα.

Χαρακτήρισε μάλιστα «ανακριβείς εικασίες» σχετικό κυριακάτικο δημοσίευμα της «Τέλεγκραφ», που επικαλούμενη βρετανικές κυβερνητικές πηγές υποστήριζε ότι η Βρετανία θα καταβάλλει το προαναφερθέν ποσό ακόμη και μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ, το Μάρτη του 2019.

Πάντως, χτες, ο επίτροπος της ΕΕ για θέματα Προϋπολογισμού, Γκίντερ Ετινγκερ, εκτίμησε ότι η Βρετανία θα χρειαστεί να συνεχίσει τις πληρωμές στην ΕΕ «για μακροπρόθεσμα προγράμματα τουλάχιστον μέχρι το 2020» και ότι αναμένει πως θα αντιμετωπίσει ένα πρόσθετο κόστος αρκετών δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της αποχώρησής της από την ΕΕ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το Brexit θα αφήσει μια «τρύπα» στον ετήσιο προϋπολογισμό της ΕΕ, 10 ως 12 δισ. ευρώ, και ότι η «τρύπα» αυτή θα μπορούσε να καλυφθεί από δημοσιονομικές περικοπές και αύξηση των συνεισφορών χωρών - μελών.

Το ίδιο 24ωρο ανακοινώθηκε ότι το 61% των Βρετανών ψηφοφόρων αποδοκιμάζουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. To ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες σε διάστημα δύο μηνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ