Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνέχεια αντιπαραθέσεων για την «Ελληνικός Χρυσός»

Συνεχίστηκε και χτες η αντιπαράθεση που ξεκίνησε με την απόφαση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη να προσφύγει στη διαδικασία της διαιτησίας για το έργο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές.

Θυμίζουμε πως στις 3 Αυγούστου, μετά τη συνάντηση του υπουργού με τη διοίκηση της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», εκδόθηκε ανακοίνωση από το ΥΠΕΝ η οποία γνωστοποιούσε ότι: «Εχει ανατεθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους η εκπροσώπηση του ελληνικού Δημοσίου στη διαιτητική διαδικασία με την "Ελληνικός Χρυσός". Η διαδικασία αυτή προβλέπεται να ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου. Ολοκληρώνονται οι εκκρεμείς αδειοδοτήσεις για το υπο-έργο της Ολυμπιάδας. Παραμένουν σε εκκρεμότητα οι αδειοδοτήσεις για το υπο-έργο των Σκουριών. Το ΥΠΕΝ εκτιμά ότι η προσφυγή στη διαιτησία με την Ελληνικός Χρυσός είναι η καλύτερη λύση για την επίλυση όλων των θεμάτων με την εταιρεία».

«Ελληνικός Χρυσός» και «Eldorado Gold» αντέδρασαν, αναβάλλοντας «μέχρι νεωτέρας» τα εγκαίνια στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας, που είχαν προγραμματιστεί για την Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη. Μια απόφαση που παρουσιάζεται ως μήνυμα προς την κυβέρνηση για την τύχη της συνολικής επένδυσης της πολυεθνικής.

Στις χτεσινές του δηλώσεις (στον ΣΚΑΪ), ο Π. Καμμένος, αναφερόμενος στην «Ελληνικός Χρυσός», είπε ότι «επρόκειτο από την αρχή για μία απάτη που έκανε ξέπλυμα χρήματος μεταξύ της αγοράς και της πώλησης της επιχειρήσεως». Η «Ελληνικός Χρυσός» απάντησε διά στόματος του διευθύνοντα συμβούλου της ότι η εταιρεία «επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματός της».

Στην αντιπαράθεση πήρε θέση το Σωματείο Εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, το οποίο με ανακοίνωσή του δηλώνει ότι σκοπεύει να ξεκινήσει νέο γύρο κινητοποιήσεων για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και «τη συνέχιση του πλήρως περιβαλλοντικά αδειοδοτημένου έργου μας, το οποίο έχει επικυρωθεί από πληθώρα δικαστικών αποφάσεων ως ωφέλιμο για την τοπική κοινωνία και εθνική οικονομία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ