Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Προετοιμάζουν τον επόμενο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης

Στις διαδικασίες για την προετοιμασία του επόμενου κύκλου της αντιλαϊκής κλιμάκωσης και των παζαριών βρίσκονται η συγκυβέρνηση και το κουαρτέτο, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του οποίου επανέρχονται στην Αθήνα στις αρχές Οκτώβρη. Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, για την προετοιμασία του κλίματος, θα καταφθάσουν τα τεχνικά κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ενόψει βέβαια της κατάθεσης του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2018, αλλά και των νεότερων δεδομένων που θα έχουν προκύψει σχετικά με την εξέλιξη του ΑΕΠ και των δημοσιονομικών στη φετινή χρονιά.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2018 χαρακτηρίζεται από την παραπέρα συρρίκνωση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας, που άλλωστε προβλέπεται και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Μεταξύ άλλων, για την επόμενη χρονιά προετοιμάζονται παρεμβάσεις όπως η περαιτέρω καρατόμηση των επιδομάτων για την Κοινωνική Πρόνοια, του κονδυλίου για το πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών, η πλήρης κατάργηση παροχών που «αλληλεπικαλύπτονται» από το λεγόμενο «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» και βέβαια η παραπέρα κατακρεούργηση του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους με φόντο την οριστική κατάργησή μέχρι το τέλος του 2019.

Επιπλέον, προβλέπεται ο «εξορθολογισμός» των δημοσιονομικών δαπανών κατά 189 εκατ. ευρώ, ενώ η «αναθεώρηση των δαπανών» θα έχει ολοκληρωθεί το Σεπτέμβρη, με στόχο την ενσωμάτωσή τους στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2018.

Επίσης, το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 - 2021» θέτει πλαφόν και στο συνολικό ύψος των κρατικών δαπανών, έτσι ώστε να επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Σαφής πάντως προαναγγελία νέας αντιλαϊκής κλιμάκωσης από το 2018 και για τα επόμενα χρόνια δόθηκε σε πρόσφατη έκθεση του ελληνικού «Δημοσιονομικού Συμβουλίου», σύμφωνα με το οποίο «σημαντικότερη πηγή ανησυχίας αποτελούν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) και ειδικά το σκέλος που αφορά στη χρηματοδότηση του ΕΦΚΑ. Ειδικά για τις δαπάνες που αφορούν σε χρηματοδότηση των ΟΚΑ απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και δεν δικαιολογείται κανένας απολύτως εφησυχασμός»...

Και ενδοαστικοί ανταγωνισμοί

Την ίδια ώρα, η πλευρά του ΔΝΤ, στο πλαίσιο των παζαριών για την 3η «αξιολόγηση», αναμένεται να βάλει στο τραπέζι και ζήτημα σχετικά με το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, με φόντο το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Παράλληλα, στο τραπέζι αναμένεται να βρεθούν οι ανταγωνισμοί της Ευρωζώνης με το ΔΝΤ σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, καθώς και οι στόχοι ως προς το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, έτσι ώστε να στηριχτούν οι όποιοι ρυθμοί καπιταλιστικής ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια.

Πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τονίζουν την πλήρη υποστήριξή τους στα στατιστικά δεδομένα που έχει δημοσιοποιήσει η ελληνική στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) μετά το 2010, όπως αυτά έχουν επικυρωθεί και από τη Γιούροστατ. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, σε δηλώσεις του στο γερμανικό Τύπο επισήμανε χτες πως «οι στατιστικές του προγράμματος δεν αμφισβητούνται από κανέναν, πόσο δε μάλλον από την ελληνική κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ