Σάββατο 12 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΚΙΝΑ
Παρατείνεται η διένεξη για μεθοριακή περιοχή στα Ιμαλάια

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Συνεχίζεται η ένταση μεταξύ Κίνας και Ινδίας για τη διαφιλονικούμενη μεθοριακή περιοχή Ντόκλαμ των Ιμαλαΐων, που ξεκίνησε στις 18 του περασμένου Ιούνη, όταν η Ινδία ανέπτυξε στρατεύματα στην κινεζική πλευρά των συνόρων, για να εμποδίσει τη δημιουργία νέας οδικής αρτηρίας στην περιοχή, υπό το φόβο ότι σε περίπτωση ινδοσινικής σύγκρουσης στο μέλλον το Πεκίνο θα της έκλεινε την πρόσβαση στο διάδρομο Σιλιγκούρι, που συνδέει τις βορειοανατολικές ινδικές Πολιτείες με την υπόλοιπη χώρα.

Εκπρόσωπος του ινδικού στρατού διέψευσε πληροφορίες που έφεραν ορισμένα μεθοριακά χωριά σε περιοχές όπως το Κουπούρ, Νάθανγκ και Ζούλουκ να έχουν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας της έντασης στην ινδοσινική μεθόριο. Τόνισε ωστόσο ότι ο ινδικός στρατός διατηρεί «υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα» κατά μήκος των 4.057 χλμ. που εκτείνεται η μεθόριος, από το Λαντάκχ έως το Αρουνατσάλ Πραντές. Παράλληλα, ινδικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν μερική «αύξηση» κινεζικών στρατευμάτων και αρμάτων μάχης καθώς και μονάδων αεράμυνας και πυροβολικού σε στρατιωτική περιοχή στο Θιβέτ, διευκρινίζοντας ότι παραμένουν σε υψηλή ετοιμότητα «για να απαντήσουν κατάλληλα αν χρειαστεί».

Το ίδιο διάστημα, επιχειρείται εκτόνωση της έντασης μέσω διπλωματικών καναλιών, χωρίς ωστόσο για την ώρα να έχει καρποφορήσει αυτή η προσπάθεια.

Χτες, τέλος, μερικές δεκάδες Θιβετιανοί εξόριστοι στο Νέο Δελχί πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην ινδική πρωτεύουσα, εκφράζοντας την αμέριστη υποστήριξή τους στην Ινδία σε σχέση με την τελευταία εστία έντασης στα Ιμαλάια. Μάλιστα, οι εξόριστοι Θιβετιανοί, αξιοποιώντας και αυτήν την αφορμή, κουνώντας ινδικές και θιβετιανές σημαίες, απαίτησαν από την Κίνα να εγκαταλείψει το Θιβέτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ