Σάββατο 12 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Προτάσεις «εθνικής συμφιλίωσης και διαλόγου»

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ν. Μαδούρο στη Συντακτική Συνέλευση
Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ν. Μαδούρο στη Συντακτική Συνέλευση
Στη συνεδρίαση της Συντακτικής Συνέλευσης της Βενεζουέλας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο, ανακοινώνονταν ότι είναι το Σώμα που θα έχει όλες τις εξουσίες και θέτοντας εαυτόν στη δικαιοδοσία του. Η Συνέλευση, που εξελέγη στις 30 Ιούλη, με συμμετοχή του 41,5% του συνολικού εκλογικού σώματος, δηλαδή 8,1 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, περιλαμβάνει 545 αντιπροσώπους, όλους από το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα (οι 7, λόγω της επανάληψης των εκλογών αύριο σε δύο δήμους, θα ενσωματωθούν το επόμενο διάστημα), και θα αναλάβει να προωθήσει αλλαγές στο Σύνταγμα του 1999, που όπως λένε θα «κατοχυρώσει τις κατακτήσεις που έχουν επιτευχθεί στα 18 χρόνια της Μπολιβαριανής Επανάστασης». Ωστόσο, παρά την άμβλυνση της ακραίας φτώχειας τα πρώτα χρόνια επί Τσάβες, σε πιο ευνοϊκή συγκυρία (λόγω των υψηλών εσόδων από τις υψηλές τιμές του κύριου εξαγωγικού προϊόντος, του πετρελαίου), αυτό που δεν άλλαξε είναι η η οικονομική βάση του κοινωνικού συστήματος. Η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής όχι μόνο διατηρήθηκε, αλλά οι καπιταλιστές ελέγχουν σημαντικούς τομείς (διατροφική αλυσίδα, βιομηχανικές μονάδες, ΜΜΕ κ.λπ.). Επομένως, τα περί «επανάστασης» δεν έχουν βάση, με την επιστημονική έννοια του όρου, ενώ ο λεγόμενος «σοσιαλισμός του 21ου αιώνα» είναι η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση και η ουτοπία του «καπιταλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο», ενώ ο αντιιμπεριαλισμός είναι επιλεκτικός ενάντια στις ΗΠΑ αλλά δεκτικός στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Στην ομιλία του πάντως στη Συντακτική Συνέλευση, ο Μαδούρο σημείωσε ότι αυτή «γεννήθηκε από την ιστορική ανάγκη της ειρήνης, μετά από πάνω από 120 μέρες τρομοκρατικών δράσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης» και πρόσθεσε: «Είναι το μήνυμα του βενεζουελάνικου λαού για προοπτική και ελπίδα στο οποίο πρέπει να ανταποκριθεί η Συνέλευση». Τόνισε ότι «η βία και ο εξτρεμισμός της αντιπολίτευσης, που προσπάθησε να επιβάλει την ανατροπή της συνταγματικής τάξης, οδήγησαν στην απώλεια πάνω από 120 ανθρώπων, 29 από αυτούς καμένοι ως Τσαβίστας, ή γιατί έμοιαζαν με τέτοιους», και προέτρεψε την Επιτροπή Αλήθειας που έχει δημιουργηθεί στην Συνέλευση, στην οποία προεδρεύσει η πρόεδρός της και πρώην ΥΠΕΞ Ντέλσι Ροντρίγκες, να «σταματήσει την ατιμωρησία» και να «απονείμει δικαιοσύνη». Επέμεινε επίσης στην «ανάγκη του διαλόγου, της ειρήνης, της κυριαρχίας, του σεβασμού, της ανοχής και της εθνικής ενότητας».

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας, στελεχών της Συντακτικής Συνέλευσης, υπουργών και του ιδίου, και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, του είπε να μην «υποτιμάει την Βενεζουέλα» και ότι αν θέλει «μπορούν να έχουν ομαλές σχέσεις ως ίσοι». Ετσι κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα να κάνει όλες τις επαφές για μια τηλεφωνική επικοινωνία και πιθανή συνάντηση με τον Τραμπ στη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας σε ανακοινώσεις του καταδίκασε τόσο τις κυρώσεις των ΗΠΑ, όσο και τη μεροληπτική έκθεση του ΟΗΕ για τις απώλειες ζωών από τον Απρίλη.

Χτες έγινε επίσης γνωστό ότι το κόμμα «Πάμε Βενεζουέλα» της αντιδραστικής αστής πολιτικού Κορίνα Ματσάδο αποχωρεί από το λεγόμενο «Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας». Διαφωνεί με τη συμμετοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές στις 10 Δεκέμβρη, λέγοντας ότι «πρέπει να συνεχιστούν οι διαδηλώσεις και να μη νομιμοποιηθεί η δικτατορία Μαδούρο».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η ελβετική τράπεζα «Credit Suisse» απαγόρευσε χτες ρητά στα στελέχη της να διαπραγματεύονται ή να αποδέχονται ως εγγύηση ομόλογα της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, ή τίτλους της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA, λόγω της «τρέχουσας κατάστασης» και κάνει κριτική στην κυβέρνηση της χώρας περί «παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Καμπάνια του ΚΚ Βενεζουέλας

Το ΚΚ Βενεζουέλας, σε συνεδρίαση της ΚΕ του το περασμένο Σαββατοκύριακο, εκτίμησε τη νέα εξέλιξη με τη Συντακτική Συνέλευση και την χαιρέτισε ως μια «νίκη του λαού», μια «καταδίκη της φασιστικής βίας, των ξένων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων» αλλά που απαιτείται «να έχει σύνδεση με τις λαϊκές ανάγκες» και να μην «υπάρχουν φαινόμενα αυτάρκειας, έπαρσης και ηγεμονισμών». Οπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο ΓΓ της ΚΕ, Οσκαρ Φιγκέρα, το κόμμα απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις επαναστατικές δυνάμεις «να δυναμώσουν την οργάνωση στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς, να στηθούν συνελεύσεις παντού, ώστε τα λαϊκά αιτήματα να φτάνουν στη Συντακτική Συνέλευση, να πάρουν μορφή νόμων οι οποίοι θα οδηγούν σε μέτρα που θα αντιμετωπίζουν το υψηλό κόστος ζωής, την κερδοσκοπία, τη διαφθορά, τα εργασιακά δικαιώματα, νόμοι που θα τηρούνται τόσο από το κράτος όσο και από την εργοδοσία».

Ακόμα, «καλεί στην πιο πλατιά συσπείρωση για συλλογική ηγεσία των δυνάμεων που στηρίζουν την Μπολιβαριανή Διαδικασία, για κατοχύρωση των κατακτήσεων, και θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο με τις πιο συνεπείς επαναστατικές δυνάμεις, ώστε με την οικοδόμηση μιας επαναστατικής λαϊκής ενότητας να συνεχιστεί η πάλη για την πραγματική σοσιαλιστική προοπτική».

Σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές εκλογές του Δεκέμβρη, το ΚΚ Βενεζουέλας δηλώνει ότι επιθυμεί «την πιο πλατιά ενωτική συμμαχία που απαιτεί η ιστορική στιγμή», η όποια όμως, σημειώνει, «θα εξαρτηθεί από το αν θα υποχωρήσουν οι ηγεμονικές, αλαζονικές και αυτάρκεις συμπεριφορές τμημάτων της Μπολιβαριανής Διαδικασίας, που θεωρούν ότι είναι ιδιοκτήτες των πάντων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ