Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Αμεση κινητοποίηση μελών και φίλων του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

© 2017 ΑΘΗΝΑΙΚΟ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑ

Οι καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών σε Αττική, Ζάκυνθο και Ηλεία ανέδειξαν, για άλλη μια φορά, τις τεράστιες ελλείψεις σε μέτρα αντιπυρικής θωράκισης και προστασίας, έδειξαν ότι συνεχίζεται και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η ίδια «εμπρηστική» πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, που αφήνει στο έλεος των πυρκαγιών δάση, αγροτικές εκτάσεις και φτάνουν να κινδυνεύουν μέχρι και οικισμοί.

Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ από την αρχή του καλοκαιριού είχε επισημάνει την ανάγκη να ληφθούν μέτρα πρόληψης και να καλυφθούν οι ελλείψεις, ώστε να είναι δυνατή η πιο άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών και σε αυτή την κατεύθυνση είχε πάρει πρωτοβουλίες με περιοδείες σε σταθμούς της Πυροσβεστικής σε διάφορες περιοχές της χώρας και με Ερωτήσεις και παρεμβάσεις στη Βουλή.

Ομοίως, με το ξέσπασμα των πυρκαγιών των προηγούμενων ημερών, το ΚΚΕ ζήτησε τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή τους με μια σειρά πρωτοβουλιών από την περασμένη Δευτέρα, με τηλεφωνική επικοινωνία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κόμματος Θανάση Παφίλη με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, καθώς και με περιοδεία του βουλευτή του Κόμματος Γ. Γκιόκα στις περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής που πλήττονταν από τη μεγάλη πυρκαγιά.

Ακόμα, με ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος επισημάνθηκαν για άλλη μια φορά οι ευθύνες της κυβέρνησης καθώς: «Στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής μειώνονται χρόνο με το χρόνο τα κονδύλια για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, διατηρούνται και αυξάνονται οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, αφήνοντας ουσιαστικά απροστάτευτα δάση, υποδομές, λαϊκές κατοικίες και περιουσίες, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές». Παράλληλα, το ΚΚΕ σημείωσε ότι «οι μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βορειοανατολική Αττική, στη Ζάκυνθο και το νομό Ηλείας, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τις ευχαριστίες στους πυροσβέστες για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν οι ίδιοι, αλλά και οι κάτοικοι των περιοχών όλες αυτές τις μέρες, για να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές». Τόνισε δε ταυτόχρονα: «Η έμπρακτη αναγνώριση του έργου των πυροσβεστών σημαίνει την αναγνώριση του επαγγέλματός τους ως βαριού, επικίνδυνου και ανθυγιεινού, σημαίνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των πενταετών και των εποχικών πυροσβεστών».

Φυσική παρουσία και συμβολή στο έργο της κατάσβεσης και της προστασίας

Παράλληλα με τις παραπάνω κεντρικές πρωτοβουλίες του ΚΚΕ, άμεση ήταν και η κινητοποίηση μελών και φίλων του Κόμματος που βρέθηκαν επιτόπου στα πύρινα μέτωπα, συμβάλλοντας όπως μπορούν στην αντιμετώπισή τους, από κοινού με τους κατοίκους των περιοχών που κινδύνεψαν.

Στο πλαίσιο αυτό, το απόγευμα της Τρίτης, δυνάμεις του ΚΚΕ από την Αττική μετέβησαν στο Καπανδρίτι για να βοηθήσουν το έργο της πυρόσβεσης και της προστασίας των σπιτιών που κινδύνεψαν, καθώς οι φλόγες έφτασαν μέχρι τις αυλές τους. Τα μέλη του ΚΚΕ έγιναν ένα με τους κατοίκους στη μάχη τους ενάντια στην πυρκαγιά, στη μάχη τους για να σώσουν τα σπίτια τους. Κατάβρεχαν γύρω από τα σπίτια και τις αυλές, άνοιγαν ζώνες προστασίας, αυλάκια με εκσκαφέα που πήραν από τον δήμο και τον έθεσαν στην υπηρεσία της πυροπροστασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κόσμος στις περιοχές που επλήγησαν - που ήταν φανερά αγανακτισμένος για την έλλειψη μέτρων πρόληψης για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, αλλά και για έλλειψη συντονισμού - αγκάλιασε την πρωτοβουλία των δυνάμεων του ΚΚΕ και χαιρέτισε τις προσπάθειες των μελών του Κόμματος που βρέθηκαν στο πλευρό του.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι πέρα από τη συμβολή τους στις προσπάθειες πυρόσβεσης, μέλη του Κόμματος από τις Οργανώσεις Ωρωπού και Αγίου Στεφάνου - Βορείων χωριών Αττικής του ΚΚΕ έδωσαν βάρος και συμμετείχαν μέχρι χτες και στις προσπάθειες περιφρούρησης ώστε να μην υπάρχουν αναζωπυρώσεις. Ενώ τώρα ρίχνουν το βλέμμα στην ανάγκη αναδασώσεων και αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Στην Ηλεία, επίσης, δυνάμεις του ΚΚΕ από την ΚΟ Αμαλιάδας βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των κατοίκων στην περιοχή της Ανάληψης. Το απόγευμα της Τρίτης έσπευσαν να βοηθήσουν και στο έργο της κατάσβεσης μεταβαίνοντας στο χωριό Περιστέρι, που απειλήθηκε από την πυρκαγιά, ενώ προχτές Τετάρτη κλιμάκιο του ΚΚΕ με τον περιφερειακό σύμβουλο του Κόμματος περιόδευσε στις περιοχές που επλήγησαν, βάζοντας θέμα για άμεσες αποζημιώσεις, καθώς έχουν σημειωθεί καταστροφές σε χωράφια με σταφίδες και ελαιόδεντρα.

Αντίστοιχα στη Ζάκυνθο, η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ απαιτεί με ανακοίνωσή της να κηρυχθεί αναδασωτέο κάθε κομμάτι καμένου δάσους, να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές και να αποζημιωθούν στο 100% της ζημιάς οι πληγέντες, ενώ υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα τόσο για την αντιμετώπιση όσο και την αποτροπή των πυρκαγιών. Και στη Ζάκυνθο, όλες αυτές τις μέρες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ συμβάλλουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται στο νησί, ενώ δίνουν και τη μάχη της περιφρούρησης για τυχόν εκδήλωση αναζωπυρώσεων ή νέων πυρκαγιών.

Θυμίζουμε ότι το νησί φέτος κατακάηκε από δεκάδες πυρκαγιές που είχαν ξεκινήσει από τον προηγούμενο μήνα και πολλαπλασιάζονταν διαρκώς με νέα μέτωπα την τελευταία βδομάδα. Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης οι κομμουνιστές και οι φίλοι του Κόμματος στο νησί δραστηριοποιήθηκαν και μέσα από τα σωματεία τους και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου. Να σημειωθεί ότι το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο κάλεσε τα σωματεία από την περασμένη Κυριακή να οργανώσουν άμεσα εθελοντικές ομάδες για να βοηθήσουν το έργο της Πυροσβεστικής στην κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών, όπως κι έγινε, και στις ομάδες αυτές συμμετείχαν κομμουνιστές και φίλοι του Κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ