Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Με αντιφάσεις η συζήτηση για τις διμερείς τους σχέσεις

Επανέρχεται το θέμα των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ, στο φόντο και της εντεινόμενης κόντρας της Αγκυρας με διάφορες μερίδες του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, που από τη μια φανερώνει βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και από την άλλη αποτυπώνει προθέσεις για διατήρηση και εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων, καθώς όλο και διαπλέκονται τα συμφέροντα των δυο πλευρών.

Χτες, ο Ευρωπαίος επίτροπος που είναι αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, σημείωσε πως η «συμπεριφορά» της Τουρκίας αναγκάζει την ΕΕ να αλλάξει στάση αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Αγκυρας. «Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα οι χώρες - μέλη να συζητήσουν ποιες θα είναι οι στρατηγικές επιπτώσεις αυτής της συμπεριφοράς. Μακροπρόθεσμα απλώς το να αποφεύγουμε το ζήτημα δεν αποτελεί πολιτική στρατηγική», επεσήμανε μιλώντας στη γερμανική «Suddeutsche Zeitung».

Πάντως, ο Χαν επαναφέρει σταθερά και την ανάγκη Αγκυρα και Βρυξέλλες να εξετάσουν τι άλλο «περιεχόμενο» μπορούν να αποκτήσουν οι διμερείς τους σχέσεις, αναδεικνύοντας ότι δεν συμφέρει κανέναν η πλήρης διάρρηξη των δεσμών τους.

Προχτές ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, εξέφρασε «ελπίδες» ότι η συμφωνία Τελωνειακής Ενωσης με την ΕΕ θα ανανεωθεί. «Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ που είναι μέσα στην Τελωνειακή Ενωση. Εξαιτίας αυτής της συμφωνίας, η αξία των αμοιβαίων εμπορικών σχέσεων έχει φτάσει σε επίπεδο 146 δισ. ευρώ. Σκοπεύουμε να διπλασιάσουμε αυτήν την αξία μέσω της ανανέωσης της συμφωνίας, πιστεύουμε ότι είναι εφικτό».

Στο μεταξύ, ο Αυστριακός ΥΠΕΞ και υποψήφιος καγκελάριος της χώρας με το Λαϊκό Κόμμα, Σεμπάστιαν Κουρτς, σε συνέντευξή του στη «Handelsblatt» «προειδοποιεί» για την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας, αλλά και της Ρωσίας, ακόμη και της Σαουδικής Αραβίας, στα Βαλκάνια. Στην περιοχή γίνεται ένας «αγώνας δρόμου» ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων (κυρίως γερμανικών και ιταλικών) με άλλων χωρών, για την πρωτοκαθεδρία. Ο Κουρτς ζητά την επιτάχυνση της ενταξιακής πορείας της περιοχής στην ΕΕ, προκειμένου να μείνουν σε απόσταση η Τουρκία και η Ρωσία. «Πρέπει να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε ενεργό ρόλο σε αυτήν την κρίσιμη περιοχή, προσφέροντας μια αξιόπιστη ευρωπαϊκή προοπτική», σημειώνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ