Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συζητά μέτρα ανάσχεσης των εξαγορών από ανταγωνιστικά κεφάλαια

Με το βλέμμα στραμμένο στα κινεζικά κυρίως μονοπώλια, που αναζητούν κερδοφόρες επενδύσεις

Ενδεικτική της όξυνσης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού για το μοίρασμα αγορών είναι η ανησυχία των ευρωενωσιακών μονοπωλίων για τη «διείσδυση» ξένων κεφαλαίων στη Γηραιά Ηπειρο. Μετά την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ για επιβολή προσωρινών δασμών σε ορισμένες εισαγωγές κινεζικού χάλυβα, στο όνομα της «προστασίας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό» (μετά από καταγγελία από την ένωση χαλυβουργικών εταιρειών «Eurofer», της οποίας μέλη είναι οι «Arcelor Mittal», «Thyssen Krupp» και «Tata Steel Europe»), αναπτύσσεται νέα «κινητικότητα».

Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα δύο ιταλικών εφημερίδων («Il Sole 24 Ore» και «La Stampa»), που επικαλούνται επιστολή που διέρρευσε, οι κυβερνήσεις Ιταλίας, Γαλλίας και Γερμανίας ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενισχύσει το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο που επιτρέπει στα κράτη - μέλη της ΕΕ να μπλοκάρουν την εξαγορά ευρωπαϊκών εταιρειών από ξένους επενδυτές.

Θυμίζουμε ότι οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν τον Ιούνη να εξετάσουν την παρακολούθηση των επενδύσεων από κρατικές επιχειρήσεις της Κίνας και η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία έχουν στηρίξει την ιδέα να επιτραπεί στην ΕΕ να μπλοκάρει τις κινεζικές επενδύσεις. Μάλιστα, η Γερμανία ενέκρινε τον Ιούλη τους κανόνες για ευκολότερη παρεμπόδιση της πώλησης στρατηγικά σημαντικών εταιρειών σε επενδυτές εκτός της ΕΕ, προβάλλοντας ανησυχίες ότι με αυτόν τον τρόπο η Κίνα μπορεί να αποκτήσει γερμανική τεχνογνωσία και άρα να «κλέψει» από το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα.

Για την επιστολή που επικαλούνται οι ιταλικές εφημερίδες με ημερομηνία 28 Ιούλη, αν και αυτή δεν κατονομάζει συγκεκριμένες χώρες ή εταιρείες, φαίνεται ότι αφορμή αποτέλεσαν οι πρόσφατες εξαγορές της Κίνας στην Ευρώπη. Το αίτημα είναι η απαγόρευση ή ο καθορισμός προϋποθέσεων για τους εν δυνάμει αγοραστές «που λειτουργούν με κανόνες που δεν ακολουθούν την αγορά και δεν σέβονται τους κανόνες της αμοιβαιότητας για εξαγορές».

Οι εξουσίες των κυβερνήσεων της ΕΕ θα ενισχυθούν για όλες τις εταιρείες που αποτελούν στόχο εξαγοράς και θεωρούνται στρατηγικές και για περιπτώσεις εταιρειών που χρηματοδοτούνται από κρατικά ταμεία ή φορείς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι επενδύσεις, ο κορονοϊός και το «τρίγωνο» με τις ΗΠΑ (2020-05-22 00:00:00.0)
Μεγάλες κόντρες (2017-09-17 00:00:00.0)
Για τις εξελίξεις στην οικονομία της Κίνας (2016-10-29 00:00:00.0)
Τελική ευθεία για ΟΛΠ - περιφερειακά αεροδρόμια (2015-05-16 00:00:00.0)
Ανταγωνισμοί Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κίνας (2015-04-11 00:00:00.0)
Με ευθύνη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ (2006-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ