Σάββατο 16 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Τελική ευθεία για ΟΛΠ - περιφερειακά αεροδρόμια

Με την κατάθεση των «δεσμευτικών προσφορών» από τα μονοπώλια που τον διεκδικούν και στόχο την ανάδειξη του πλειοδότη «στρατηγικού επενδυτή» μέχρι τις αρχές Οκτώβρη 2015 συνεχίζεται η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι «επενδυτές» ενημερώθηκαν και επίσημα από τη συγκυβέρνηση σχετικά με τους όρους εκχώρησης. Σε πρώτη φάση, παραδίδεται πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο 51%, ενώ σε ορίζοντα πενταετίας προβλέπεται η διάθεση στο νικητή του διαγωνισμού επιπλέον ποσοστού 16%, συνολικά δηλαδή το 67%, εφόσον οι ιδιώτες προχωρήσουν σε επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ. Σήμερα, το ποσοστό της κρατικής συμμετοχής στον ΟΛΠ (με εμφανιζόμενο μεγαλομέτοχο το ΤΑΙΠΕΔ) διαμορφώνεται περίπου στο 74%.

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο ιδιωτικοποίησης που προωθούσε η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αφορούσε στην εφάπαξ εκχώρηση του 67%. Με βάση τους νέους όρους, σύμφωνα με πληροφορίες, για την τελική φάση επιλέχθηκαν τα μονοπώλια «Cosco», «APM Terminals» και «International Container Terminal Services».

Στο αμέσως προσεχές διάστημα, αναμένεται και η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, που ξεκίνησε με την προηγούμενη συγκυβέρνηση. Νέος ιδιοκτήτης αναλαμβάνει η γερμανική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων «Fraport».

Δεδομένη είναι και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Προϊδεάζοντας για την εξέλιξη, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στ. Πιτσιόρλας, σημείωσε ότι αυτή συνδυάζεται με την πορεία των διαπραγματεύσεων της συγκυβέρνησης με τους «θεσμούς» και την επίτευξη ή όχι συμφωνίας.

Επίσης, «υπό εξέταση», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βρίσκεται και το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού και της περιοχής - «φιλέτου».

Κινητικότητα εμφανίζεται και για το ΔΕΣΦΑ με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να σχεδιάζει την πώληση του 49% στην αζέρικη «Socar», έναντι του 69% που προγραμματιζόταν αρχικά. Να σημειωθεί ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η «έρευνα σε βάθος» που διενεργεί η Κομισιόν, προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο η προτεινόμενη εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από τη SOCAR είναι συμβατή με τους κανόνες της ΕΕ περί συγχωνεύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ