Σάββατο 16 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Ενίσχυση στρατιωτικής συνεργασίας

Ο Ομπάμα με τους «πετρελαιάδες» σύμμαχους του Περσικού Κόλπου
Ο Ομπάμα με τους «πετρελαιάδες» σύμμαχους του Περσικού Κόλπου
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η ετοιμότητα των ΗΠΑ να βοηθήσουν τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) (Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν, Κουβέιτ και Μπαχρέιν), τις γνωστές πετρελαιομοναρχίες, με τα γνωστά προσχήματα της «αντιμετώπισης κάθε εξωτερικής απειλής», εκφράζεται μεταξύ άλλων στο κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη χτες τα ξημερώματα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τους αντιπροσώπους των χωρών αυτών, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνάντησης στο Καμπ Ντέιβιντ στην Ουάσιγκτον. Αυτό φυσικά που κυριαρχεί είναι η προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή, ωστόσο είναι υπαρκτές οι διαφορές ιδιαίτερα ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία, με αφορμή την ενδεχόμενη συμφωνία με το Ιράν. Τη δυσαρέσκειά του έδειξε ο Σαουδάραβας βασιλιάς της, Σαλμάν, με την ηχηρή απουσία του από τη συνάντηση.

Πέρα από τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης Ομπάμα για «στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση «ανάγκης», γίνεται εκτενής αναφορά στην ενίσχυση μίας «νέας στρατηγικής ασφαλείας» που θα συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων στενότερη συνεργασία στους τομείς της ναυτιλιακής ασφάλειας, της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, των κυβερνο-επιθέσεων, της βαλλιστικής πυραυλικής άμυνας, της πάταξης της λαθρεμπορίας όπλων αλλά και της δράσης ισλαμιστών μισθοφόρων της Αλ Κάιντα και του «Ισλαμικού Κράτους».

Κατά το κλείσιμο των εργασιών της συνάντησης, ο Πρόεδρος Ομπάμα τόνισε πως «οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό των εταίρων του GCC», μην παραλείποντας να επιχειρηματολογήσει υπέρ μίας διεθνούς συμφωνίας με το Ιράν, υποστηρίζοντας ότι «θα βοηθήσει στην επίτευξη του είδους της ειρήνης και των σχέσεων καλής γειτονίας που αναζητούν οι χώρες της περιοχής». Ωστόσο, το ανακοινωθέν απέφυγε αναφορά στις συνεχιζόμενες διεθνείς διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι ηγέτες της διάσκεψης ΗΠΑ-GCC απηύθυναν πιέσεις στην κυβέρνηση του Ιράκ για τη συνέχιση μίας πολιτικής «πραγματικής εθνικής συμφιλίωσης και μεταρρυθμίσεων», ενώ όσον αφορά στη Συρία, συμφώνησαν πως «η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ στερείται νομιμότητας και θέσης στο μέλλον της χώρας».

Προειδοποιητικά ιρανικά πυρά κατά εμπορικού πλοίου

Στο μεταξύ, νέο «θερμό» επεισόδιο στα Στενά του Ορμούζ, σε διεθνή ύδατα, σημειώθηκε την Πέμπτη, με πρωταγωνιστές πέντε μικρά σκάφη της ιρανικής ακτοφυλακής, που έριξαν προειδοποιητικά πυρά κατά του εμπορικού σκάφους «Alpine Eternity» από τη Σιγκαπούρη, προκειμένου να το αναγκάσουν να μεταβεί στα ιρανικά εγχώρια ύδατα και να σταματήσει για έλεγχο. Από τα πυρά δεν τραυματίστηκε κανένας από το 23μελές πλήρωμα.

Ο καπετάνιος του σκάφους, που στις 22 Μάρτη είχε προκαλέσει φθορές σε ιρανική πετρελαϊκή πλατφόρμα και διώκεται έκτοτε, προκειμένου να καταβάλει οικονομικές αποζημιώσεις, επέλεξε να μην ακολουθήσει τις εντολές των Ιρανών και διέφυγε, καταφεύγοντας στα εγχώρια ύδατα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καλώντας στη συνέχεια σε βοήθεια.

Εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας του σκάφους «Alpine Eternity», ανακοίνωσε αργότερα ότι η «επίθεση από τα σκάφη» της ιρανικής ακτοφυλακής έγινε σε διεθνή ύδατα, ενώ επέστρεφε από το Μπαχρέιν με κατεύθυνση το λιμάνι Φουτζάιραχ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Από χτες το μεσημέρι, το σκάφος αναφέρθηκε πως ελλιμενίστηκε στο Τζέμπελ Αλι του Ντουμπάι. Είναι το δεύτερο περιστατικό, εδώ και λίγες βδομάδες, μεταξύ της ιρανικής ακτοφυλακής και εμπορικού σκάφους στα Στενά του Ορμούζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ