Σάββατο 16 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Αποφάσεις παραπέρα ενίσχυσης της στρατιωτικής μηχανής της λυκοσυμμαχίας

Στο επίκεντρο η αύξηση της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ανατολική Ευρώπη

Με αποφάσεις παραπέρα ενίσχυσης της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής μηχανής, στην αντιπαράθεσή της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ενόψει προώθησης των θέσεών της σε κρίσιμες γεωστρατηγικά ζώνες, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Μιλώντας στη συνεδρίαση, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, εστίασε την πολεμική του ανατολικά, στη Ρωσία και στο «βίαιο εξτρεμισμό» στο νότο. Διαβεβαίωσε ότι «σε αυτό το πιο επικίνδυνο περιβάλλον ασφάλειας, το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να προστατεύει και να υπερασπίζεται κάθε σύμμαχο έναντι οποιασδήποτε απειλής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε (...) τη μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής μας άμυνας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Αυξάνουμε την παρουσία των δυνάμεών μας στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Αυξάνουμε σημαντικά το μέγεθος της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Και αναπτύσσουμε την "Αιχμή του Δόρατος" (σ.σ. ειδική δύναμη υψηλής ετοιμότητας), με στοιχεία έτοιμα να αναπτυχθούν μέσα σε μόλις 48 ώρες».

Στο ίδιο πλαίσιο, χαιρέτισε την απόφαση της Τουρκίας«να αναδειχτεί σε ηγετικό κράτος για την "Αιχμή του Δόρατος", μαζί με έξι από τους Συμμάχους που θα αναλαμβάνουν εκ περιτροπής τον ηγετικό ρόλο κατά τα επόμενα χρόνια». Σαφής εδώ η προσπάθεια και της τουρκικής αστικής τάξης να παίξει αναβαθμισμένο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή...

Χαιρέτισε, επίσης, τη δέσμευση της Βρετανίας να συνεισφέρει οικονομικά για τη στήριξη των στρατηγικών επικοινωνίας της λυκοσυμμαχίας. Ανάλογη δέσμευση ανέλαβε και η Τουρκία.

Αποφασίστηκε, εξάλλου, η ανάπτυξη παραπέρα συνεργασίας με Φινλανδία και Σουηδία, ώστε να διοχετεύουν στο ΝΑΤΟ «περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι συμβαίνει στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας και πέραν αυτής».«Θα εξετάσουμε επίσης τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να κάνουμε περισσότερες ασκήσεις μαζί με τη Φινλανδία και τη Σουηδία» συμπλήρωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις συνεννοήσεις που είχε με την Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ώστε να εντείνουν τη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ στην αντιμετώπιση του λεγόμενου «υβριδικού πολέμου» (σ.σ. σύγχρονη μορφή πολέμου που συνδυάζει πολλαπλών ειδών πλήγματα στον αντίπαλο).

Οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης

Στη Σύνοδο, την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ο οποίος είχε και μια σειρά διμερείς επαφές. Οπως ο ίδιος ανέφερε, η συζήτηση με την Φ. Μογκερίνι ήταν «ιδιαίτερα εποικοδομητική», καθώς αφορούσε «ορισμένες πρωτοβουλίες που παίρνει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και προετοιμάζει για του χρόνου με την κ. Μογκερίνι, η οποία τις βρήκε εξαιρετικές και θα ανακοινωθούν μετά το καλοκαίρι». Μία απ' αυτές αναμένεται να είναι η «Σύνοδος» που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση το Σεπτέμβρη στην Αθήνα, για την «προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική», που αναμένεται να αξιοποιηθεί και ως ένα από τα προσχήματα για την εξαπόλυση νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Ακόμη, ο Ν. Κοτζιάς, ενημερώνοντας τους Ελληνες δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από την Αττάλεια, είπε ότι στη διάρκεια της Συνόδου, «δηλώσαμε σε όλες τις συνεδριάσεις την πεποίθησή μας ότι χρειάζεται, πέρα από τα ζητήματα της Ουκρανίας, το ΝΑΤΟ να δει τις μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών που γίνονται στα νότια των κρατών-μελών του, να προσπαθήσει να βοηθήσει ανθρώπινες ψυχές που χάνονται, να μελετήσει καλύτερα τα φαινόμενα της μετανάστευσης και της αποσταθεροποίησης περιοχών και της ζωής των ανθρώπων πάνω από όλα. Και νομίζω ότι μετά από πολλούς μήνες προσπαθειών μου, έγινε κατανοητό ότι, πράγματι, υπάρχει ένα πρόβλημα αποσταθεροποίησης στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, που έχει σοβαρές συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων αυτών των περιοχών, αλλά προοπτικά και στη ζωή των ανθρώπων στις ίδιες τις χώρες της ΕΕ». Αποσταθεροποίηση, βέβαια, που προκλήθηκε με δάκτυλο και επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, που τώρα τάχα θα πάνε να διορθώσουν...

Σχετικά με τις διμερείς συναντήσεις του με τους ομόλογούς του της Ουκρανίας, της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας, ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι οι συζητήσεις αφορούσαν τις διμερείς συνεργασίες, αλλά και την προετοιμασία μίας περιοδείας του στα Βαλκάνια.

Ειδικότερα, στη συνάντηση με το Βούλγαρο ομόλογό του Ντ. Μιτόφ, εξετάστηκαν οι διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, οι προοπτικές ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών με στόχο τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας και ανάπτυξης, καθώς και η προπαρασκευή της επόμενης Τριμερούς Συνάντησης Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας. Εμφαση δόθηκε σε ζητήματα ενεργειακής πολιτικής, ενώ ταυτόχρονα, ο Κοτζιάς εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες Βουλγαρίας και Ρουμανίας να ενταχθούν στο «Χώρο Σένγκεν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ολόψυχα» συγχαρητήρια από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ (2018-06-13 00:00:00.0)
Συναντήσεις με Στόλτενμπεργκ - Τσαβούσογλου (2018-04-27 00:00:00.0)
Νέα συνάντηση σήμερα των ΥΠΕΞ στη Βιέννη (2018-04-25 00:00:00.0)
Αποφάσεις για ταχύτερη μετακίνηση δυνάμεων και στρατηγικές υποδομές (2017-11-09 00:00:00.0)
Δρομολογεί νέες επικίνδυνες αποφάσεις στο φόντο σφοδρών ανταγωνισμών (2017-06-29 00:00:00.0)
Στον ΟΗΕ με ατζέντα τη γεωστρατηγική αναβάθμιση του κεφαλαίου (2016-09-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ