Τετάρτη 25 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
Νέα συνάντηση σήμερα των ΥΠΕΞ στη Βιέννη

Και έντονη ευρωΝΑΤΟική κινητικότητα

Στη Βιέννη συναντώνται σήμερα το απόγευμα οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και ΠΔΓΜ, Ν. Κοτζιάς και Ν. Ντιμιτρόφ, παρουσία του απεσταλμένου του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς, σε άλλο ένα βήμα διευθέτησης του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ ώστε να «τρέξουν» ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί για τα Βαλκάνια, όπως η ένταξη της γείτονος σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ανεξάρτητα από το τι θα βγει από τη σημερινή συνάντηση, οι δύο ΥΠΕΞ έχουν μπροστά τουλάχιστον άλλες δύο στο αμέσως επόμενο διάστημα: Την επόμενη βδομάδα, στις 3 και 4 Μάη στη Θεσσαλονίκη, στην 3η Υπουργική Συνάντηση Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας - Αλβανίας - ΠΓΔΜ - Βουλγαρίας, αλλά και λίγο αργότερα, στις 11 και 12 Μάη στο Σούνιο, σε Διάσκεψη που προγραμματίζει η ελληνική κυβέρνηση «για το Μέλλον της Ευρώπης», με τη συμμετοχή και των υποψήφιων για ένταξη στην ΕΕ χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Παραπέρα, το ζήτημα της ΠΓΔΜ αναμένεται να θιγεί και στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ αυτήν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Οπως γράφεται, ο Ν. Κοτζιάς θα έχει ήδη από την Πέμπτη στις Βρυξέλλες κατ' ιδίαν συνάντηση με τον γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, με αντικείμενα συζήτησης το Σκοπιανό, τα Ελληνοτουρκικά και το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που εξακολουθούν να κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Επίσης, δεν περνά απαρατήρητο ότι στα Σκόπια βρίσκεται για επαφές με τον πρωθυπουργό Ζ. Ζάεφ και άλλους παράγοντες ο πρ. γγ του ΝΑΤΟ Τζ. Ρόμπερτσον, επικεφαλής «αντιπροσωπείας διπλωματών» από διάφορες χώρες. Μάλιστα, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου με τον Ζ. Ζάεφ ανακοινώθηκε και η σύσταση άτυπης «ομάδας της Αχρίδας», «η οποία θα συμβάλλει στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ».

«Λύση» εντός δύο εβδομάδων βλέπει ο Γ. Χαν

Στο μεταξύ, προαναγγελία άμεσης λύσης στο Σκοπιανό, παρά τις μέχρι τώρα προβλέψεις, έκανε ο Γ. Χαν, αρμόδιος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής. Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε «αισιόδοξος ότι τις επόμενες δυο βδομάδες θα έχουμε μία λύση. Τουλάχιστον, μία λύση που θα ανοίξει το δρόμο για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Ολοι συμφωνούν ότι αυτό θα ήταν χρήσιμο για την κοινωνία, για τη χώρα και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».

Οπως μεταδίδει το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων «MIA», κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Χαν ο Ζ. Ζαεφ είπε: «Ο επίτροπος Χαν είναι μεγάλος φίλος της "Μακεδονίας" και μακάρι να έχει πληροφορίες ότι σε δύο εβδομάδες θα έχει τελειώσει. Εγώ το θέλω αυτό, αλλά πιστεύω ότι δεν είναι δυνατόν».

Πρόσθεσε πάντως πως «γενικά, αυτό που εγώ περιμένω είναι να καταβάλουμε μέγιστες προσπάθειες μέχρι τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επειδή είμαστε σίγουροι πως (...) αν το έχουμε λύσει μέχρι τότε θα έχουμε οριστικές και ισχυρότατες εγγυήσεις ότι θα λάβουμε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων». «Πιστεύω ότι είναι υπόθεση εβδομάδων, αλλά νομίζω ότι δυο βδομάδες είναι υπερβολικά λίγες», κατέληξε.

Οι δηλώσεις Χαν προκάλεσαν όμως την έντονη αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ, που σε σχετική ανακοίνωσή του κάλεσε τον επίτροπο «να σταματήσει να παρέχει λάθος εικόνα για διαπραγματεύσεις τις οποίες, όπως όλα δείχνουν, δεν κατανοεί. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να σταματήσει να τις υπονομεύει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ