Τετάρτη 25 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Εντατικές προετοιμασίες για το επόμενο αντιλαϊκό «πακέτο»

Eurokinissi

Η διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, σε συνδυασμό με το λεγόμενο «αναπτυξιακό σχέδιο» που παρουσιάζει η κυβέρνηση, το εποπτικό πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής για την «επόμενη μέρα» και βέβαια η «πορεία προόδου» της 4ης «αξιολόγησης» βρίσκονται στην επίσημη ατζέντα του Γιούρογκρουπ, που συνεδριάζει αυτήν την Παρασκευή (27/4) στη Σόφια της Βουλγαρίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκινούν πλέον «στα γεμάτα» οι διεργασίες αναφορικά με την προετοιμασία του συνολικού «πακέτου» της «επόμενης μέρας» στην προοπτική ανάκαμψης των επιχειρηματικών ομίλων, στο «γόνιμο» έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής και της κλιμάκωσής της με νέα μέτρα.

Πρώτο βήμα σε αυτήν τη διαδικασία είναι η επίτευξη συμφωνίας σε «τεχνικό επίπεδο» αναφορικά με τα 88 προαπαιτούμενα της τρέχουσας «αξιολόγησης». Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, ο στόχος αυτός, παρά τα όποια διαχειριστικά ζόρια, μπορεί να επιτευχθεί μέσα στον επόμενο μήνα, δηλαδή στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ που θα ακολουθήσει στις 24 Μάη.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο:

-- Καθοριστικής σημασίας για την ολοκλήρωση της «συμφωνίας εξόδου» από το «πρόγραμμα διάσωσης», η οποία θα περιλαμβάνει την ελάφρυνση του κρατικού χρέους και τον προσδιορισμό του εποπτικού πλαισίου μετά την 20ή Αυγούστου, θα είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση των 88 προαπαιτούμενων της 4ης «αξιολόγησης».

-- Στο προσεχές Γιούρογρουπ θα γίνει η αποτίμηση της «προόδου» αναφορικά με την 4η «αξιολόγηση». Στη συνέχεια οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν αναφορικά με τις προωθούμενες ρυθμίσεις για την «ελάφρυνση» των δόσεων για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους και για τη διασύνδεσή τους με τους ρυθμούς ανάκαμψης του ΑΕΠ. Για το ζήτημα του χρέους αλλά και για το νέο «εποπτικό πλαίσιο» οι αποφάσεις αναμένονται «τον Ιούνιο, όταν όλα τα στοιχεία του πακέτου θα είναι στη θέση τους», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι «χρειαζόμαστε πρώτα την αξιολόγηση».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος θα παρουσιάσει το λεγόμενο «αναπτυξιακό σχέδιο». Μάλιστα, ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι στο αναπτυξιακό πρόγραμμα που προτείνει η Ελλάδα επιβάλλεται να είναι σαφής και κοστολογημένη η αναφορά των ιδιωτικοποιήσεων της επόμενης περιόδου.

Για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» των επόμενων ετών ξεκαθαρίζεται ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα υπάρξει επανάληψή τους στα επόμενα έτη, καθώς αυτό απαιτεί ακόμη πολλή τεχνική δουλειά»...

Παζάρια για το κρατικό χρέος

Στην ατζέντα του Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Παρασκευής συμπεριλαμβάνεται η συζήτηση αναφορικά με το μηχανισμό σύνδεσης του ΑΕΠ με την διαχείριση του κρατικού χρέους, ενώ την ίδια ώρα δεν υπάρχει αναφορά για «αυτοματισμούς ελάφρυνσης». Επαναλαμβάνεται βέβαια και η στερεότυπη διατύπωση για ενδεχόμενη ελάφρυνση, στο βαθμό βέβαια που αυτή κριθεί αναγκαία.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, χαρακτηριστικά υπογράμμισε ότι «ένα ημι-αυτόματο σύστημα είναι μάλλον η καλύτερη επιλογή». Επιπλέον, μιλώντας στο «Agence Europe» επισήμανε ότι «τα σημεία της συζήτησης αυτής είναι γνωστά: Πώς θα διασφαλίσουμε την παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης, ούτως ώστε η Ελλάδα να τηρεί τις δεσμεύσεις της, και πώς θα θέσουμε σε εφαρμογή έναν μηχανισμό ο οποίος θα επιτρέπει την ελάφρυνση του χρέους σε συνάρτηση με την ανάπτυξη».

Με βάση και τα παραπάνω, ξεκαθαρίζεται ότι η βασική παράμετρος για την «ελάφρυνση» του χρέους θα είναι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και μάλιστα σε ορίζοντα δεκαετιών.

Ματωμένα πλεονάσματα στις πλάτες του λαού

Σε 2,36 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το ματωμένο πρωτογενές πλεόνασμα για το Α' τρίμηνο (Γενάρης - Μάρτης) του 2018, όπως αποτυπώνουν τα οριστικά στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, ως αποτέλεσμα βέβαια της πρέσας διαρκείας στα κονδύλια που αφορούν την κάλυψη ζωτικών αναγκών της λαϊκής οικογένειας και της εντεινόμενης φοροαφαίμαξης.

Μεταξύ άλλων:

Οι συνολικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού (χωρίς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) διαμορφώνονται στα 11,35 δισ. ευρώ έναντι περίπου 12,4 δισ. στο Α' τρίμηνο του 2017, είναι δηλαδή χαμηλότερες φέτος κατά 1 δισ. ευρώ ή κατά 8,5%.

Το σύνολο των φορολογικών εσόδων εμφανίζεται στα 9,9 δισ. ευρώ (από 9,5 δισ.). Μεταξύ άλλων, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων διαμορφώθηκε σε περίπου 1,7 δισ. Παράλληλα, η μάζα των έμμεσων φόρων που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση έφτασε στα 6,3 δισ., με διόγκωση ύψους 300 εκατ. σε σχέση με το περυσινό τρίμηνο.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής, τις αμέσως επόμενες μέρες ξεκινούν και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για τις οφειλές προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Προσκλήσεις σε «επενδυτές»

Την ίδια ώρα, το σχέδιο της λεγόμενης «αναπτυξιακής στρατηγικής» που ετοιμάζει η κυβέρνηση και η προσέλκυση νέων επενδύσεων συζητήθηκαν στο πλαίσιο διαδοχικών συναντήσεων που είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης με τους πρεσβευτές της Γαλλίας, Κρ. Σαντεπί, και της Γερμανίας, Γ. Πλέτνερ.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, ο Γ. Δραγασάκης, αναφερόμενος στην «Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική», έκανε λόγο για «ένα κείμενο που απευθύνεται στην κοινωνία, στους εταίρους της χώρας και στις αγορές, με στόχο να καταδείξει ότι η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο, ένα σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή, δικής της ιδιοκτησίας, με βάση τις δικές της προτεραιότητες».

Στη συνάντηση με τον πρεσβευτή της Γερμανίας συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών, που «διαφαίνονται θετικά», ενώ ο «μεγάλος στόχος είναι πλέον η μείωση των "κόκκινων" δανείων, που θα επιτρέψει την απελευθέρωση πρόσθετης ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία».

Να σημειωθεί ότι οι στόχοι για την απομείωση των «κόκκινων» δανείων, με βάση και τα επιχειρηματικά πλάνα των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, έχουν ενταχθεί και στο κείμενο της «αναπτυξιακής στρατηγικής». Σύμφωνα με την τελευταία «έκθεση συμμόρφωσης» (Compliance Report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το 2018 οι τράπεζες σχεδιάζουν 10.000 πλειστηριασμούς, με περαιτέρω διόγκωση στους 40.000 ετησίως για την προσεχή τριετία, συνολικά δηλαδή βγαίνουν «στο σφυρί» 130.000 ακίνητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ